DOBRA IDEJA

Savršen izbor za male stanove

Lako sklopivi namještaj iz linije Rising nizozemskog arhitekta i dizajnera Roberta van Embricqsa je funkcionalan, zauzima minimalan prostor, a istovremeno zadovoljava visoke estetske kriterije

Tijekom pandemije, kada smo svi bili kod kuće više nego ikada, nizozemski arhitekt i dizajner Robert van Embricqs došao je na ideju da napravi liniju namještaja od jednostavno sklopivih letvica koje, kad su sklopljene zauzimaju minimalni prostor. Njegovi stolci, stolovi, taburei pa čak i zdjela za voće iz linije Rising iznimno su funkcionalni, a istovremeno zadovoljavaju visoke estetske kriterije pa su dobili brojna priznanja, među njima i nagradu Red Dot za najbolji koncept.

Namještaj iz kolekcije Rising izrađen je uglavnom od drva bambusa i nadahnut prirodnim oblicima. Van Embricqs je fasciniran njihovom prekrasnom, ali zamršenom složenošću i kroz svoje radove često istražuje do koje mjere predmeti mogu diktirati vlastiti dizajn.

Inspiraciju pronalazi u strukturi kostiju i biljkama, što je definiralo njegov minimalistički pristup dizajnu koji se najbolje može opisati kao suradnja između dizajnera i njegovog materijala.

Rad na određenom komadu uvijek započinje počinje praveći male rezove na ravnoj površini, a zatim se malo udalji kako bi promatrao i proučavao reakciju inače krutog drva na novi oblik koji može poprimiti. Važan aspekt njegovog dizajnerskog procesa je usredotočenost na spajanje funkcionalnosti s estetski ugodnim izgledom.

- Smatrao sam da je od najveće važnosti da izvorni materijali i diktiraju i usmjeravaju konačan dizajn, istovremeno osiguravajući praktičnu primjenu i upotrebljivost. Proučavao sam različite načine na koje se transformacije odvijaju u prirodi bez velikog angažmana čovjeka. To je nadahnulo uzorak ureza na ravnoj površini drva, koji je rezultirao stvaranjem rešetke od ‘pletenih‘ drvenih letvica koje čine središte stola - objasnio je van Embricqs proces nastajanja stola iz linije Rising, koji je izrađen iz samo jednog komada drveta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2024 18:09