Satovi koji slave ljepotu Velebita

Akademski slikar Ivan Golac od prirodnih materijala izrađuje unikatne skulpture koje pokazuju vrijeme

Ivan Golac po struci je akademski slikar, a slikarstvo mu je samo jedna od mnogih ljubavi. Kiparstvo, izrada unikatnih suvenira, dizajniranje, oslikavanje i osmišljavanje izgleda interijera, proučavanje flore i faune hrvatskih nacionalnih parkova, sakupljanje ljekovitog bilja i gljiva, ribolov, ekologija i bezbroj drugih strasti dio su njegova, kako kaže, životnog kaosa u kojem uživa.

Uz sve nabrojano, Ivan je autor spomenika piscu i jezikoslovcu Šimi Starčeviću u Karlobagu, kao i spomenika ‘Svim bajkerima svijeta’ u Smiljanu, ali i ništa manje važnog najvećeg snjegovića u Hrvatskoj koji je korišten za snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana ‘Gospić šalje snijeg Vancouveru’. Unatoč svojim brojnim aktivnostima, Ivan je pronašao malo vremena i ugostio nas u svojem domu u Gospiću te nam ispričao kako nastaju njegovi satovi koji su nas oduševili na prvu. Naime, ti satovi su posebni jer ih Ivan radi isključivo od prirodnih materijala, spajajući umjetnost, ljubav prema prirodi i uporabnu vrijednost sata kao predmeta.

Glavni materijali su drvo i kamen, koji se na kraju izrade premazuju prirodnim pčelinjim voskom

– Pošto sam veliki zaljubljenik u prirodu i većinu slobodnog vremena provodim u druženju s njom, promatrajući kamen i drvo došao sam na ideju da tim materijalima dam novu dimenziju, pretvarajući ljepotu i vrijeme kao sastavni dio prirode u oblik koji će uljepšavati prostor u kojem ljudi žive. To su zapravo skulpture koje bi trebale podsjećati vlasnike na nezaboravne trenutke života – priča nam Ivan. Oblici njegovih satova podsjećaju na oblik broda, ribe ili križa, ali interpretacija oblika je ipak, kaže, u oku promatrača. Nova kolekcija satova prava je lička, sa stihovima posvećenima Velebitu, i motivima medvjeda, vuka i velebitske degenije. A koliko vremena je potrebno za izradu ovih satova? – Ovisno o zahtjevnosti izrade i veličini, za jedan sat potrebno mi je dva, tri pa i do desetak dana. Svaki je unikat, ima svoju priču, i svaki sam posvetio nekome ili nečemu. U svaki sat unosim istinsku ljubav i osjećaje, veseleći se novom i ljepšem izgledu. Izrađujem ih isključivo od drva i kamena, koji se na kraju premazuju pčelinjim voskom – odgovara i dodaje kako je Velebit za njega neiscrpan izvor inspiracije.

– Velebit je prisutan u mojim satovima, ja sam u njega ludo zaljubljen. To je moja planina, nju gledam svaki dan, njoj se divim, nju sanjam i pišem joj pjesme, s kojima vas ne bih sada zamarao, osim ako to želite – smije se Ivan, koji je uz sve navedeno i voditelj likovne radionice za nadarenu djecu grada Gospića i aktivist Ličke ekološke akcije. Svi koji su iz Zagreba, satove Ivana Golaca mogu pogledati u galeriji Crocrodeal u Radićevoj 16 i galeriji Sobota u Slovenskoj 8, a za sva pitanja, savjete i informacije pišite mu na ivan.golac1 @gs.t-com.hr.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 00:49