ODLAZAK VELIKANA

Revolucionar među arhitektima

 Shutterstock
Nedavno preminuli talijanski arhitekt Gaetano Pesce s razlogom nosi epitet pionira dizajna 21. stoljeća

U 84. godini preminuo je pionir dizajna 20. stoljeća, čuveni talijanski arhitekt Gaetano Pesce. Najviše ćemo ga pamtiti po ikoničnim komadima namještaja poput legendarne fotelje UP5 La Mamma originalno dizajnirane 1969. za B&B Italia, sofama Il Giullare i Tramonto, stolu Sansone... Ali i po čuvenoj „Organskoj zgradi” u Osaki iz 1993., čija je fasada s „džepovima” za biljke u to vrijeme bila čista inovacija.

image
/SHUTTERSTOCK

„Tijekom šest desetljeća, Gaetano je revolucionirao svjetove umjetnosti, dizajna, arhitekture i graničnih prostora između ovih kategorija. Njegova originalnost i nerv ne mogu se mjeriti ni sa čim” - stoji u objavi na njegovom Instagramu.

Gaetano Pesce rođen je u La Speziji 1939., a odrastao u Padovi i Firenci. Tijekom svoje 50-godišnje karijere radio je kao arhitekt, urbanist i industrijski dizajner. Njegov se pogled smatra širokim i humanističkim, a njegov rad karakterizira inventivna upotreba boja i materijala. Pesce je studirao arhitekturu na Sveučilištu u Veneciji i bio je sudionik Gruppo N, kolektiva koji se bavi programiranom umjetnošću po uzoru na Bauhaus.

Pesce je 28 godina predavao arhitekturu u raznim uglednim institucijama: Institutu d‘Architecture et d‘Etudes Urbaines u Strasbourgu, Carnegie Mellon u Pittsburghu, Akademiji Domus u Milanu, Polytechnic u Hong Kongu, Arhitektonskoj školi u Sao Paulu i Cooper Unionu u New Yorku. Nakon što je živio u Veneciji, Londonu, Helsinkiju i Parizu, New York mu je postao dom 1980. godine.

Njegovi radovi nalaze se u više od 30 stalnih zbirki najvažnijih muzeja u svijetu, kao što su MoMa u New Yorku i San Franciscu, Metropolitan muzej u New Yorku, Vitra muzej u Njemačkoj, Victoria i Albert muzej u Londonu, Pompidou Center i Musee des Arts Décoratifs u Parizu.

U objavi na njegovom Instagramu navedeno da je arhitekt tijekom prošle godine imao zdravstvenih problema.

- Gaetano je ostao pozitivan, razigran i uvijek znatiželjan. Iza njega su ostala djeca, obitelj i svi koji su ga obožavali. Njegova jedinstvenost, kreativnost i posebna poruka žive i dalje kroz njegovu umjetnost.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 14:30