Recikliranje kao način života

Željka Olujević iz brenda Reciklirana Čuda

Željka Olujević za sebe kaže kako je prije svega ponosna mama desetogodišnjeg dječaka Antonija. Ima 37 godina, po zanimanju je pravnik i radi u jednoj privatnoj firmi u Slavonskom Brodu. No uza sve to, Željka je kreativka koja nas je osvojila svojim sjajnim ručno rađenim proizvodima koje je okupila pod zajedničkim imenom Reciklirana čuda. – Recikliranjem sam se počela baviti prije četiri godine pokušavajući napraviti cvjetiće od tkanine.

Tako je krenula ova moja kreativna priča i polako je nastajao jedan po jedan cvjetić koji su s vremenom postajali sve bolji, a broj im se rapidno povećavao. Inače, sam naziv Reciklirana čuda osmislio je moj sin koji je inače moj veliki kritičar i često pokušava raditi sa mnom, što mu super ide. Primjerice, kad ne mogu složiti ukrase na ogrlici, pokažem njemu i on ih složi savršeno – smije se Željka. Najprije je krenula s izradom već spomenutih cvjetića i općenito s recikliranjem odjeće, a tek poslije na red su došle ogrlice koje su joj danas zaštitni znak i nešto po čemu je raspoznaju ne samo u Hrvatskoj nego i u cijelom svijetu.

‘Ne volim savršenstvo’

– Moj nakit je dio mene, to je jedna velika ljubav. Nakit izrađujem od svoje 15. godine, a s godinama samo su se mijenjali materijali i tehnike, no jedno je ostalo isto – recikliranje uz pomoć kojeg stvaram najljepše komade. Ono što razlikuje moj nakit od drugog na tržištu jest to što nije napravljen da bih ja uz pomoć njega zaradila brzu i silnu lovu. On nije savršen jer ja ne volim savršene stvari, volim recimo ostaviti končić da visi i to je ono što ga čini posebnim – objašnjava Željka, koju smo zamolili da nam ukratko ispriča kako nastaje njezin nakit. – Pa zapravo vrlo jednostavno.

Sjednem da odmorim i onda krenem spontano rezati, šivati i slagati… Najbolje od svega je što nikada ne znam što ću dobiti, kako će ispasti, ali to je čar svega ovoga. Repromaterijal koji koristim dobivam od prijatelja i poznanika, moje drage cure sa zumbe me uvijek obraduju svojim vrećama, a čak dobijem i paketiće s raznim materijalom od dobrih ljudi iz Dalmacije, Dubrovnika… Svi prijatelji i čalnovi obitelji rado sudjeluju u mojem recikliranju – oduševljeno priča Željka. Osim nakita izrađuje i svašta drugo i zanimljivo, među ostalim torbe, brojne ukrasne predmete, a u zadnjih mjesec dana krenula je i u prepravljanje odjeće, u čemu joj uvelike pomaže kolegica krojačica jer ona još, kaže, nije baš vješta u šivanju.

Priznanje struke

– Ali svaki dan učim sve više i više – ponosno kaže. Željkinu talentiranost i entuzijazam prepoznala je i struka i korisnici. Tako je ova kreativka prošle godine osvojila na sajmu rukotvorina Viro-kreativa nagradu kao najdizajner nakita, nominirana je i za strukovnu nagradu Plava vjeverica koja se dodjeljuje mini i mikro poduzetnicima, a najdraže od svega joj je što su njezin nakit prepoznali ljubitelji lijepih stvari u dalekoj Australiji, Kanadi i Austriji, koji joj se redovno javljaju i naručuju njezine stvari. Željkine rukotvorine možete pogledati na Facebook stranici.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 07:30