UŠTEDA DO 25%

Prozori punjeni vodom koriste sunčevu svjetlost za grijanje i hlađenje zgrada

 Water-Filled Glass
Ovisno o klimi i omjeru prozora i zida zgrade, tehnologija može smanjiti račune za energiju za oko 25 posto

Britanski startup Water-Filled Glass razvio je staklene ploče napunjene vodom koje koriste sunčevu svjetlost za napajanje "neobičnog" sustava grijanja i hlađenja koji štedi energiju, prenosi Dezeen.

Osnovan 2020. godine od strane predavača arhitekture na Sveučilištu Loughborough Matyasa Gutaija i njegovih kolega Daniela Schinagla i Abolfazla Ganjija Kheybarija, Water-Filled Glass (WFG) ima za cilj korištenje patentirane tehnologije kako bi se snažno ostakljene zgrade učinile znatno održivijima.

image
Water-Filled Glass
image
Water-Filled Glass

Njegovi prozori sadrže tanak sloj vode između staklenih ploča, koji apsorbira toplinu sunčeve svjetlosti ili drugog zračenja, poput topline koja napušta prostoriju. Zagrijana voda se zatim pumpa kroz zatvorene cijevi pod niskim tlakom u hladnije dijelove zgrade, kroz podni sustav ili u toplinsko skladište.

Apsorpcijom toplinske energije na ovaj način, staklo ispunjeno vodom također ograničava koliko sunčeve topline ulazi u zgradu kroz prozore, smanjujući potrebu za klimatizacijom u vrućim klimatskim uvjetima.

image
Water-Filled Glass
image
Water-Filled Glass

"Znamo da stavljanje vode u prozor zvuči kao potpuno luda ideja", rekao je Gutai za Dezeen. "Ali vjerujemo da je to važno jer kada razmišljate o energiji zgrada i smanjenju emisije ugljika, još uvijek postoji velik potencijal i prilika za razmišljanje o ostakljenju. Staklo je odgovorno za velik dio potrošnje energije za grijanje i hlađenje, a ono je sveprisutan materijala, nalazi se na gotovo svakoj zgradi. A ako razmišljate o tom potencijalu, mislim da su čak i lude ideje donekle opravdane. Čak i ako ideja zvuči pomalo suludo, mislim da je važno razmišljati o alternativama onome što imamo. Dakle, imamo lude ideje, ali nismo ludi – dodao je.

WFG procjenjuje da, ovisno o klimi i omjeru prozora i zida zgrade, njegova tehnologija može smanjiti račune za energiju za oko 25 posto u usporedbi sa standardnim prozorima.

image
Water-Filled Glass

Prvi komercijalni projekti startupa, industrijska zgrada u Mađarskoj i stambeni kompleks u SAD-u, sada su u izgradnji. Dovršio je dva prototipa zgrade koristeći tu tehnologiju, nazvane Water House 1.0 i Water House 2.0 – prva mala koliba u Mađarskoj, a potonja paviljon na Sveučilištu Feng Chia u Tajvanu.

Gutai je rekao da staklo punjeno vodom omogućuje da zgrade budu snažno ostakljene bez ugrožavanja održivosti.

"Cijela ideja dolazi iz spoznaje da je pokretna energija puno, puno jeftinija od grijanja ili hlađenja prostora", rekao je Gutai, koji je prethodno radio za istaknutog japanskog arhitekta Shigeru Bana u istraživačkom laboratoriju Kengo Kuma na Sveučilištu u Tokiju.

"To nas je jako oduševilo u vezi stakla punjenog vodom", dodao je. "Željeli smo zapravo dati arhitektima priliku da izgrade čak i potpuno ostakljene zgrade ako to žele bez ikakvog kompromisa u pogledu održivosti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 03:44