ŽENE NA BAUŠTELI

Pronašli smo žene u Hrvatskoj koje vladaju ‘muškim‘ svijetom: voze kamione, rade na dizalici, hodaju po skeli, gletaju, ruše zidove...

 /SHUTTERSTOCK

Građevinska industrija tradicionalno se smatrala "muškim svijetom", mjestom u kojem nema mjesta za žene. Ni u Hrvatskoj nije ništa drukčije pa su se malobrojne žene "na terenu" često znale susretati s predrasudama, pa i negativnim komentarima. Ipak, situacija se mijenja, zasad ne drastično, ali već je utješno to što se malo po malo žene sve više traže, a one se sve bolje snalaze u ulozi građevinskih radnika.

image
/SHUTTERSTOCK

Potvrđuju to i podaci: iako su prošle godine u Hrvatskoj žene u građevinarstvu činile tek 10,22 posto od ukupnog broja zaposlenih u toj grani gospodarstva, riječ je o porastu u posljednjih godina. Važno je spomenuti da taj postotak uglavnom obuhvaća inženjerke građevine te one na administrativnim i uredskim poslovima, dok ih na gradilištima ipak ima mnogo manje.

Stoga smo za magazin Dom&Dizajn pripremili jednu temu upravo o ženama u građevini, i to ne onima u uredima, nego onima koje su svaki dan u prašini stvarnih gradilišta. One su "bauštelke": upravljaju dizalicom, voze kamion, štemaju zidove, postavljaju pločice, gletaju, bruse, stružu, postavljaju električne i vodovodne instalacije... I to jednako dobro, a ponekad i bolje od muškaraca.

image
/SHUTTERSTOCK

Ovo je naš naš doprinos njihovoj vidljivosti te se nadamo da će ohrabriti i druge žene koje maštaju o tom tipu zanimanja da se odvaže - unatoč i usprkos predrasudama.

Za početak, što kaže statika?

Prema Sektoru za graditeljstvo HGK, na temelju podataka DZS-a, lani je u Hrvatskoj bilo 10.845 žena zaposleno u građevinarstvu u Hrvatskoj (što je 10,22 posto od ukupnog broja zaposlenih u građevinarstvu, 106.050 radnika)

* od ukupnog spomenutog broja zaposlenih žena, njih 40 posto lani je bilo zaposleno u visokogradnji, 38,5 posto u specijaliziranim građevinskim djelatnostima, a 21,5 posto u niskogradnji

* 4339 žena radi na gradnji zgrada

* 35 posto povećan je broj žena u građevinarstvu u Hrvatskoj u 2023. godini u odnosu na 2017., kad ih je bilo 8041

image
/SHUTTERSTOCK

Iz evidencije Hrvatskog zavoda za zapošljavanje među zaposlenima u građevinskim zanimanjima, žene su u prošle četiri godine činile od 0,40 posto do 0,52 posto.

* 16 žena zaposleno je putem Hrvatskog zavoda za zapošljavanje u prošloj godini u građevinskim zanimanjima, od čega 10 soboslikarica i po jedna tesarka, keramičarka, vodoinstalaterka, elektroinstalaterka, kućma majstorica i pomoćna soboslikarica

* 0,47 posto bio je udio nezaposlenih žena u svibnju ove godine u građevinskim zanimanjima. Među njima su 5 soboslikarica, 3 instalaterke grijanja i klimatizacije, 2 polagačice keramičkih pločica i po jedna brusačica i podopodlagačica (podaci od 2020 do 2024. godine).

Na Zagrebačkom učilištu u posljednih godinu dana 47 je žena završilo program osposobljavanja za poslove u graditeljstvu: 17 za rukovoditelja viličarom, 20 za rukovoditelja viličara u skladišnom prostoru, 1 za preradu drvne mase, 1 za rukovoditelja strojnim pilama zarezanje metala, 1 za rukovoditelja hidrauličnom platformom, 5 za ratara i 2 za keramičara.

image
/SHUTTERSTOCK

A tko su protagonistice naše teme?

Katica Barada jedina je žena u Hrvatskoj zaposlena kao rukovoditeljica toranjske dizalice, a ona toliko obožava svoj posao da ga je opjevala u pjesmi, koju je specijalno za nju napisao i uglazbio Siniša Vuco.

Predstavili smo vam i 23-godišnju Katarinu Plečko, vozačicu kamiona kipera, četveroosovinca od 16,5 tona, te profesorica engleskog jezika i književnosti Ninu Ivanović koja ruši zidove, renovira kupaonice i kuhinje, postavlja keramiku, gleta... Zanimljiva na je bila i priča o konzervatorici-restauratorici Vlatki Janjić koja se penje i hoda po skelama, radi odljeve, gipsa, stalno je okružena prašinom, struže, brusi, gleta, farba, radi kalupe i tako vraća brojna kulturna dobra u prvobitno stanje. I, da, jedina je žena u firmi!

Pratite i dalje naš serijal te upoznajte žene koje "ruše pločice, ali i predrasude": Draganu Eter i Maju Dleks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 14:13