Projekt Pumpipumpe švicarskog dizajnerskog kolektiva Meteor

Trebaš pumpu za bicikl, mikser ili kosilicu? Potraži naljepnicu na susjedovom kasliću!

U svakom kućanstvu nalaze se razni alati, rijetko upotrebljavani kuhinjski strojevi ili proizvodi namijenjeni slobodnom vremenu koji se ne koriste često i tu i tamo se posuđuju susjedima. Npr. pumpa za bicikl, čekić, disko kugle, produžni kablovi, ukrasne lampice, stativ… No, kako da saznate tko od vaših susjeda ima upravo ono što vama treba?

Osnaživanje zajednice

Švicarski dizajnerski kolektiv Meteor stoga je osmislio naljepnice s motivima raznih kućanskih aparata i uređaja, koji se mogu zalijepiti na poštanske sandučiće pa stanari mogu lako saznati što njihovi susjedi nude na posudbu. Svoj projekt nazvali su Pumpipumpe, a cilj mu je osnažiti susjedsku zajednicu u zgradama i povezati susjede, koji se na taj način mogu i bolje međusobno upoznati.

Pumpipumpe složenica je dvije riječi i igra riječima: “Pumpi” na švicarskom dijalektu znači pumpa za bicikl, dok “pumpe” može značiti pumpati (npr. gume), ali i posuditi. Četrdest i šest svijetloplavih naljepnica, koje je dizajnirala ilustratorica Sabine Hirsig, pokazuju predmete svih vrsta koji često stoje neiskorišteni u nekom kutku stana.

Za sve generacije

– Razmjenjivačke platforme u kojima se stvari prvo moraju fotografirati, zatim postaviti na internet, a korisnici moraju otvarati profile nikad nisu zaživjele zbog vremena koje na to moraš utrošiti. Htjeli smo nešto jednostavno, lokalno i pristupačno svim generacijama – kaže produkt dizajnerica Lisa Ochsenbein, koja je prije dvije godine osnovala Meteor kolektiv zajedno sa Sabine Hirsig i Ivanom Meleom.

Ona je tada u ulici u Bernu, u kojoj se nalazi njihov ured, išla od vrata do vrata kako bi predstavila svoju ideju. Danas, priča, njihove naljepnice koristi više od 5000 kućanstava, a imaju i podružnicu u Hamburgu. Financiraju se kroz crowdfunding, a iako se naljepnice mogu naručiti preko interneta, najdraže im je kada im se netko obrati direktno, kako bi dobili povratnu informaciju o svom radu. Projekt Pumpipumpe dosad je već bio višestruko nagrađen: dobitnici su švicarske nagrade za ekodizajn, a bili su i finalisti European Design Award 2013. u kategoriji Korporativna ilustracija.

Najviše se, kaže Lisa, naručuju naljepnice s motivom pumpe za bicikl, miksera i seta za fondue, a naljepnice se besplatno šalju u Švicarsku i Njemačku, dok je poštarina za ostale zemlje četiri eura. Najnoviji motivi, pak, su kosilica za travu, dječji kostimi za maskenbal, novine, knjige i leteći zmajevi koji, ističu dizajneri, inspiriraju ljude da se u slobodno vrijeme bave nečim što već dugo nisu radili.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 12:27