za samo pola sata

"Pročišćavanje prostora" je nova tehnika oblikovanja vaših kvadrata koja stvara sretan dom

 Unsplash
Na dubljoj razini, pročišćavanje prostora može uključivati čitav niz holističkih dizajnerskih rješenja za dom

Ako još niste čuli za termin „pročišćavanje prostora”, možda ste se ipak već susreli s aspektima ove fascinantne prakse. Najvjerojatnije ste čuli za spaljivanje kadulje ili tamjana kao način pripreme doma za nove stanare. Ipak, ispostavilo se da je pročišćavanje prostora puno više od paljenja tamjana i moglo bi pomoći u poboljšanju dizajna vašeg doma.

S obzirom na trenutnu popularnost ovog trenda istražili smo o čemu se radi i saznali što kaže terapeutkinja za interijere o novom trendu – i kako ga treba koristiti u modernim domovima.

image
Unsplash

ŠTO JE PROČIŠĆAVANJE PROSTORA?

Prije svega, treba razlučiti što je to pročišćavanje prostora? Suzanne Roynon, terapeutkinja za interijere i autorica knjige How Stuff Makes or Breaks your Relationship, koja uključuje poglavlje o pročišćavanju prostora, definira praksu na sljedeći način: „Pročišćavanje prostora vaša je prilika da se povežete sa svojim domom, otopite ljepljivu beskorisnu energiju koja vreba nevidljivo oko posjeda i u kutovima prostora, i definirate što želite u svome domu sada i u budućnosti.'

Pročišćavanje prostora ima svoje prepoznatljive aspekte koji često prate proces, posebno paljenje kadulje ili tamjana i zvonjavu kako bi se pozitivna energija uvela u dom.

image
Unsplash

Na dubljoj razini, pročišćavanje prostora može uključivati čitav niz holističkih dizajnerskih rješenja za dom, od preuređivanja namještaja do maksimiziranja prirodnog svjetla, uvođenja biofilnih elemenata u dizajn i povećanja upotrebe održivih prirodnih materijala.

KAKO MOŽE POMOĆI UNAPRIJEĐENU DOMA?

Suzanne je naglašava razliku između pročišćavanja prostora i „uklanjanja nereda i malo pospremanja”. Ona objašnjava da je cilj pročišćavanja prostora „stvaranje trajne promjene” za stanara i najbolje funkcionira „nakon što se razjasni podsvjesni utjecaj stvari u domu i očisti otpad kako bi se napravilo mjesta za novu svježu energiju koja će uliti svaki kutak i pukotinu.”

Kao takav, proces pročišćavanja prostora može trajati nekoliko sati, ili čak dana, ako je potreban redizajn. Suzannin ritual pročišćavanja prostora obično je jednostavniji, „kombinacija zvuka, mirisa i namjere u ceremoniji koja traje oko 30 minuta; onda ostavljamo posjed da se smjesti u njegov novi sjaj.”

image
Unsplash

Kakve rezultate možete očekivati ​​nakon procesa pročišćavanja prostora? Suzanne obećava da će „prepreke i izazovi nestati iz života ljudi koji ga koriste – ponekad na najneočekivanije načine. Kuća izgleda i, što je još važnije, djeluje lakše, svjetlije i ugodnije. „

Postoje, naravno, samo anegdotski dokazi o učinkovitosti pročišćavanja prostora, ali individualni izvještaji su vrlo pozitivni, a jedan hotel koji je obavio pročišćavanje prostora čak je prijavio i sretnije radnike.

image
Unsplash

KOJE ASPEKTE PROČIŠĆAVANJA PROSTORA MOGU OBAVLJATI SAM?

Gotovo svi praktičari pročišćavanja prostora naglašavaju važnost namjere iza svakog rituala. Točni detalji onoga što radite manje su važni. Možda ćete odlučiti zapaliti tamjan, dodati neki zvuk ili čak reći nekoliko riječi o tome čime biste željeli da se vaš dom odiše. Malo preuređivanje namještaja također može pomoći, pogotovo ako radni stol premjestite bliže izvoru prirodnog svjetla.

Koje god korake poduzeli, najvažnije je razmišljati o ritualu kao o novom početku za vas i vaš dom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 03:28