BOLJE NE MOŽE

Prijatelji izgradili vlastiti gradić kako bi zajedno proveli mirovinu, a za svaku kuću potrošili samo 37 000 eura

 Alexander Stross

Do koje mjere možete ići da vaš najbolji prijatelj bude uz vas? Svi smo čuli za iznenadne posjete, iznenađenja i trenutne rezervacije letova, ali jeste li ikada razmišljali o izgradnji vlastitog grada samo za vas i vaše prijatelje? Ludo, zar ne? Ali ovi najbolji prijatelji zapravo su izgradili svoj gradić u Teksasu kako bi mogli živjeti zajedno do kraja života.

Ovi najbolji prijatelji četiri su para koji su zajedno gotovo 20 godina i nakon umirovljenja su htjeli doslovno ostariti zajedno. Tako su skupili novac i odlučili izgraditi mali grad pod nazivom ‘Llano Exit Strategy‘, samo za sebe. Ovaj maleni grad ima samo četiri kuće koje gledaju na netaknutu rijeku Llano izvan Austina u Teksasu.

Iako su živjeli u istom gradu, bili su raštrkani i željeli su biti što bliže jedni drugima. Osjećali su da svakodnevna rutina "posla i uobičajenih stvari" postaje glavna prepreka njihovom prijateljstvu i odlučili su učiniti nešto neobično.

Njihove nove domove projektirao je arhitekt Matt Garcia, kuće održive i ekološke, a koštaju otprilike 37000 eura. Dizajnirane su u rustikalnom šarmu, interijeri ovih kuća izrađeni su od šperploče kako bi bile prostranije, toplije i ugodnije. Kosi krovovi imaju bačve za vodu koje mogu držati do 5000 galona kišnice. Ove kuće predstavljaju izvrstan primjer kreativnog upravljanja prostorom koji je i moderan i funkcionalan.

"Samo smo htjeli nešto toplo što će neutralizirati hladnoću metala izvana. To je završna obrada visokog dizajna koja ne košta puno novca," rekao je Matt.

Osim prostora koji ima kauč, kupaonicu i trijem, tu je i velika zajednička kuhinja te spavaća soba za goste. Postoje široki otvoreni prostori za koje su smatrali da su najbolji za njihovu djecu da prošire svoju maštu i da se druže. Zajednički prostor od 1500 četvornih metara odličan je za zabavu, odmaranje i kuhanje. Smješten u divljini, ovaj se grad krasi suvremenim dizajnom s ruralnim stilom.

Cijeli grad danju izgleda zadivljujuće s kućama koje imaju goleme prozore koji omogućavaju obilje sunčeve svjetlosti, što također pomaže u uštedi energije. Noću se pretvara u spektakularan prizor jer žuta svjetla interijerima obloženim šperpločom daju topao sjaj. Može li postojati bolji način za sretan život nakon što sve ludilo izblijedi i život počne usporavati? Zamislite da ste s ljudima koji su vam najvažniji do kraja života, daleko od lude gomile, ušuškani u divljini gdje toplina donosi sunce, a ljubav čini mjesečinu još očaravajućom!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:14