Novi život starog namještaja

Predstavljamo vam kolektiv Nahtkasl & Hoklica i kreativne ideje jedne obitelji

Nahtkasl & Hoklica mali je obiteljski kolektiv koji se iz hobija bavi restauracijom, preuređenjem i upcyclingom starog namještaja te izradom vlastitoga. Pokrenuo ga je Ivica Brčić, po struci inženjer elektrostrojarstva, koji je većinu radnog vijeka proveo kao poduzetnik u tekstilnoj industriji. G. Brčić po odlasku u mirovinu shvatio je da ima viška slobodnog vremena, ali i kreativnih ideja i energije. Ozbiljnije se zainteresirao za namještaj kad je njegova kćer Lana prije pet godina uređivala stan. Budući da je otprije znao krojiti i šiti, popravio joj je i preuredio nekoliko oronulih pletenih Thonetovih stolica. Ona je imala još mnogo ideja za uređenje i antiknog namještaja koji je trebalo dotjerati, a Ivica je otkrio da ima talenta za tapeciranje fotelja, miješanje boja i kaširanje. Počeo je istraživati i usvajati i druge tehnike uređenja namještaja, kao što su shabby chic, decoupage, izrada bordura i ukrasa od gipsa, finiširanje suhom četkom, voskom i slično.

Kćeri Lana i Rea pomažu mu u izradi namještaja kad imaju vremena. Lana je za njegov hobi osmislila i ime i logo te otvorila profile na društvenim mrežama na kojima objavljuje fotke njegovih radova, a Rea, grafička dizajnerica, obrađuje fotografije i radi pripremu za tisak raznih tekstualnih i grafičkih motiva za podloge i tkanine koje se zatim koriste za kaširanje ili tapeciranje.

Ivica najčešće obnavlja i preuređuje stilski namještaj iz razdoblja moderne - fotelje, stolice, noćne ormariće i slične, odbačene, pronađene ili poklonjene komade pokućstva iz 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća. Ponekad se radi o klasicima jugoslavenskog industrijskog dizajna, vječnim stolicama Rex i Lupina dizajnera Nike Kralja, neobičnim foteljama Bernarda Bernardija i raznim drugim komadima koje su nekad proizvodili Stol Kamnik, Šavrić, Tvin Virovitica i ostale velike tvornice tadašnje vitalne drvne industrije. Često su tu i barske stolice i polunaslonjači od savijenog drveta i španjolske trstike tvornice Thonet-Mundus, kako se zvala prije Drugog svjetskog rata, to jest, Florijan Bobić i Mundus Florijan Bobić nakon njega, nekad aktivne u Varaždinu.

No po vlastitim zamislima izradio je i nekoliko stolova od željeznih postolja starih šivaćih mašina Singer ili Wettina te od drvenih europaleta kojima bi ugradio kotače, a na koje je ugradio posebno izrađeno kaljeno staklo, zatim regale za knjige od prenamijenjenih starih drvenih ljestvi, police od godova drveta, lustere od federa i raznorazne druge manje uporabne predmete. Voli izazove pa se često prihvaća predmeta i komada namještaja koji su već "za otpis" jer njegove vješte ruke gotovo svemu mogu "udahnuti novi život". Mašte mu ne nedostaje, samo je dan katkad prekratak za njegove brojne projekte.

www.facebook.com/nahtkaslhoklica

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 19:20