Predstavljamo fotografkinju Anu Šesto

Fotografije koje se nose, dodiruju, vole i poklanjaju

Svi ljubitelji fotografije, a posebno nježniji spol koji pritom obožava modne dodatke, “okinut” će na projekt 600T060 koji potpisuje mlada svestrana kreativka Ana Šesto. Po struci novinarka, u slobodno vrijeme organizatorica izložbi i raznih kreativnih događanja te voditeljica kulturnog kluba O’grada, ali prije svega fotografkinja, Ana već više od deset godina strastveno “okida” svijet oko sebe, ostavljajući tragove svojih fotografskih pogleda na okolne kuće, kvartove i gradove, uvijek s presudnim detaljima koji je zateknu po putu. Pogleda li se svijet kroz Anin objektiv, onako kako ga ona doživljava, nije teško shvatiti zašto su njezine, nekoliko puta nagrađivane, fotografije pronašle put do brojne publike.

Radost, strast i mašta

Kako bi svoju fotografsku aktivnost približila što većem broju mogućih štovatelja, Ana je svoje fotografije odlučila premjestiti iz uobičajenih izložbenih prostora i primijeniti ih na predmete koji se nose, dodiruju, koriste… Prvo su to bili magneti, koji su najčešće ukras na hladnjacima, a koji zahvaljujući magnetnoj foliji od kojih su izrađeni mogu postati ogrlice ili broševi. Korak dalje bile su torbe, majice i ostale sitnice s motivima Aninih fotografija.

Ponekad su to bicikli, što je autoričnin omiljeni motiv, a ponekad su to portafoni ili stari pisaći strojevi, gradovi ili drugi raznoliki objekti koje Ana oživljava na taj način. – 600T0G0 serija je primijenjenih fotografskih predmeta s kojima se može doživjeti radost fotografskog promišljanja i strasti, istodobno putovati, maštati, uživati, ponijeti ih sa sobom i na sebi imati dio uhvaćenog trenutka – objašnjava Ana, dodajući da su motivi serije raznoliki i na sebi nose mnogo situacija i detalja. Većina ih je potpisana nekim mudrim motom, potpisom ili lirskom crticom, kao što su “Life is like riding s bicycle”, “One day, you’ll be just a memory for some people. Do your best to be a good one”, “Life is like an ice-cream, enjoy it before it melts”…

Pozitivna vibra

– Svi magneti na sebi imaju UV zaštitu i printani su na kvalitetnom papiru, stoga je njihova dugotrajnost zajamčena. Magneti međusobno djeluju silom jedni na druge i to međudjelovanje se opisuje odbijanjem istoimenih polova i privlačenjim raznoimenih. Na taj način se fotografsko i fizikalno preklapa u privlačnosti i pozitivnom djelovanju na ljude – kaže simpatična Ana. Inače, njezine su fotografije objavljivane u raznim časopisima, a do sada je realizirala 15 samostalnih i više od 30 grupnih, domaćih i međunarodnih, izložbi.

Trenutačno u Galeriji Vladimir Filakovac u Zagrebu traje njezina samostalna izložba “Spremnici vremena” koja prikazuje odbačen industrijski materijal ispričan kroz originalan slikarski jezik. Izložba je otvorena do 4. listopada. Ako vas, pak, zanimaju sve Anine fotografije i predmeti od “fotografija”, potražite ih ga na Facebook profilu anaeseto600t0g0, a kupiti ih možete u Kulturnom klubu O’grada i Zelenom slonu (Lovački rog) u Zagrebu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 18:52