OGLEDALCE, OGLEDALCE

Pravi odabir zrcala može u potpunosti promjeniti prostor: Pazite na ovo kada birate

 Unsplash
Tri najvažnije stvari na koje biste trebali obratiti pažnju pri odabiru zrcala su oblik, veličina i stil

Pravo zrcalo na vašem zidu može cijelom prostoru dati potpuno novi život. Budući da će zrcala odražavati samo ono što je ispred njih, pažljivo birajte zid. Odraz postaje dio vaše sobe. Stručnjaci kažu da zrcala treba postaviti samo u određenim smjerovima, a ne neselektivno na bilo koji zid. U svakom slučaju, pažljivo birajte zid.

Zrcala obavljaju mnoge funkcije. Upotrijebite jedno da povećate, definirate ili naglasite ono što je već prisutno u vašem prostoru ili ga postavite na mjesto gdje odražava omiljeni pogled. Također možete koristiti zrcalo da otvorite sobu ili da dodate malo svjetla.

Tri najvažnije stvari na koje biste trebali obratiti pažnju pri odabiru zrcala su oblik, veličina i stil.

Pronađite oblik koji vam odgovara

Kao što ste možda već shvatili, oblik igra važnu ulogu u definiranju svakog prostora. Može stvoriti određeno raspoloženje, naglasiti ono što je već tu ili dati iluziju nečega drugog.

Dugačak horizontalni oblik poslužit će za naglašavanje širine, visok okomiti oblik privući će pažnju na visinu jer tjera vaše oko da putuje prema gore. Kutni oblik kao što je kvadrat ili pravokutnik pomoći će da se dobije uredan suzdržan izgled. Upotrijebite zaobljeni ili zakrivljeni okvir za mekši ili možda čak i čudan izgled, ovisno o stilu okvira. Možete čak stvoriti oblik tako da grupirate nekoliko zrcala na način na koji biste to učinili s fotografijama ili uokvirenim umjetninama.

Zašto je veličina važna

Veličina vašeg zrcala može utjecati na učinak koji želite stvoriti. Odabir veličine također bi se trebao temeljiti na tome želite li da zrcalo bude žarišna točka, naglasak ili samo da djeluje kao pozadina.

Jedno malo zrcalo na velikom zidu izgledat će izgubljeno i beznačajno. Odaberite veličinu koja odgovara zidu koji ste odabrali. Želite li da vaše zrcalo bude središnja točka u vašoj sobi, pobrinite se da bude dovoljno veliko da se ističe, ali i definirajte ga odabirom okvira koji ga čini još uočljivijim.

Ako želite da vaše zrcalo postane dio pozadine, trebali biste odabrati ono koje je izuzetno veliko kako bi njegova funkcija postala da vaš prostor izgleda veći. Nemojte mu davati okvir koji privlači pažnju na sebe. Manja zrcala mogu se koristiti kao akcenti, hvatajući svjetlost na jednoj strani, reflektirajući zanimljiv predmet na drugoj. Također se mogu koristiti u grupama. Ako planirate koristiti manja zrcala u skupinama, zapamtite da zajedno djeluju tako da tvore mnogo veći oblik i da bi ona mogla djelovati kao žarišna točka u sobi.

Sve je u stilu

Vaša zrcala mogu odražavati stil koji već imate u svojoj sobi, ali također možete stvoriti veliki utjecaj odabirom stila koji je neočekivan i iz tog razloga djeluje kao naglasak. Dok su oblik i veličina zrcala važni, okvir igra još veću ulogu u određivanju stila.

Okićeni, izrezbareni ili pozlaćeni okvir često se najbolje koristi u tradicionalnom okruženju, ali se može koristiti za kontrast modernijem stilu. Okvir s jednostavnim linijama ili neobičnim materijalima često je prikladniji za ležeran ili moderan interijer. Otkačeni tretmani okvira i neobičan izgled dobro funkcioniraju za seoski stil ili čak u eklektičnoj sobi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 16:06