RASKOŠNO I SVEČANO

Poznati zagrebački cvjećar pokazuje kako ukrasiti blagdanski stol ove godine. Plišane mašne, orašari, zlatno posuđe, zelenilo...

 Ivana Grgic/Cropix
Ante Jurković iz Ateliera Sreće otkrio nam je koje boje, materijali i detalji će biti hit te s čime ne možete pogriješiti

Atelier Sreće nastao je prije dvadeset godina prvo u mojim mislima, u glavi, velikoj želji te ljubavi prema cvijeću, estetici i dekoraciji. Kada se približavao trenutak da san postane java, razmišljajući kako nazvati cvjećarnicu, misli su usmjeravale ka pitanju zašto ljudi dolaze kupiti cvijeće. Odgovor koji se nametnuo bio je: da bi nekoga učinili sretnim, radosnim, da izmami osmijeh! Tako je sreća postala sinonim za moju cvjetnu oazu - govori cvjećar Ante Jurković, vlasnik Ateliera Sreće u zagrebačkom Kaptol centru koji nam je pokazao kakvi će trendovi prevladavati u ukrašavanju blagdanskog stola ovog Božića.

Pogledajte video!

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Ove godine planiram stvoriti blagdanski stol koji će odisati toplinom i elegancijom. Fokus će biti na detaljima koji stvaraju ugodnu atmosferu. Obožavam koristiti crvenu i zlatnu, boje koje uvijek unose dašak topline u dom. Svakako će se tu naći i detalji poput orašara i bogate plišane mašne koja stvara poseban ugođaj. U vrijeme blagdana prilikom dekoriranja i serviranja stola volim koristiti posuđe koje ima po sebi zlatne ili srebrne detalje jer pridonose eleganciji i svečanosti - opisuje Ante Jurković i kaže kako uvijek, što se tiče blagdanskog stola, voli zadržati notu tradicionalnog uređenja, tako da ove godine na njegovu svečanom stolu prevladavaju neizostavne crvena i zlatna, ali i bijela te zelena. Taj kolorit daje posebnu blagdansku atmosferu. Od materijala će, govori, prevladavati baršunasti stolnjaci, mašne i svilene vrpce.

image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix
image
Ivana Grgic/Cropix

- Obvezan dekor na stolu će svakako biti profinjeni vijenac ili ukrašena girlanda koja će imati istaknutu ulogu, a miris bora će pridonijeti ukupnom ugođaju prostora. Detalji poput svijeća i svijećnjaka različitih veličina, svečani ubrusi sa istaknutim detaljima i svečano posuđe sa zlatnim ili srebrnim detaljima pretvorit će stol u poseban, blagdanski - govori Ante Jurković i ističe kako će blagdanski stol ove godine sadržavati mnogo zlatnih i/ili srebrnih detalja, ovisno o preferencijama. To će uključivati ono posuđe koje koristimo u svečanim prilikama, puno zelenila i cvijeća, adventski vijenac te svijeće koje će svojom toplinom stvoriti pravi blagdanski ugođaj.

Ante Jurković naglašava kako uvijek nastoji postići atmosferu između minimalizma i raskoši kad je blagdanski stol u pitanju, ali na kraju to uvijek ispadne raskoš boja, materijala i detalja.

- Prilikom dekoriranja uvijek koristim dovoljno detalja pomoću kojih stvaram dojam luksuza, ali i dobrog ukusa. Moj je savjet svima da uvijek pripaze da su boje i detalji usklađeni s prostorom. Neka koriste svježe cvijeće, svijeće, mirisne girlande od borova te dodatke poput orašara, mašni i kuglica kako bi stvorili toplu atmosferu - zaključuje Ante Jurković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 02:27