događaj mjeseca

Poznati svjetski dizajner i kreativac stiže u Zagreb

Karim Rashid i hrvatska tvrtka Era predstavljaju zajedničku kolekciju

Jedan od najistaknutijih svjetskih dizajnera, Karim Rashid, stiže u Zagreb gdje će u utorak, 6. lipnja, u Muzeju Mimara otvoriti izložbu naziva “Dizajn svima”. Na toj izložbi bit će predstavljena interaktivna kolekcija namještaja “Karim Rashid for Era”, koju je dizajnirao za hrvatsku tvrtku Era.

Riječ je o ultimativnom domaćem brandu rezidencijalnog i namještaja za javne prostore poprilično različitom od svakodnevnih stvari iz okruženja koje su nam nametnute kao dijelovi interijera.

BOGAT ŽIVOTOPIS

O njihovoj kolekciji s ovim proslavljenim kreativcem koji u svom životopisu ima više od 3000 dizajniranih proizvoda i 300 nagrada struke, već se dugo šuška i nagađa, a mi smo ekskluzivno doznali sve detalje.

- Iako bi neki rekli da smo dva nespojiva svijeta, nas su zapravo, suprotno očekivanjima, spojili kako bi se to najjednostavnije reklo, zajednički interesi te poslovne vizije i ciljevi. Naime, Karim Rashid tijekom svoje iznimno uspješne karijere nije nikada ustuknuo pred nepoznatim, nego je naprotiv odgovorio vrlo smisleno i to proizvodom čija je prvenstvena namjena da bude uporaban. Isto je i s Erom.

Kada smo prije dvije godine krenuli u projekt izrade namještaja naše legende arhitekture i dizajna, Bernarda Bernardija, jednako tako nismo ustuknuli pred onim što nas je čekalo. Tako da je prvenstveno izazov privukao Karima Eri, a Eru Karimu. Taj izazov se vidi po proizvodima koje će svijet uskoro dobiti na korištenje. Uvelike je svemu pridonijela naša opredijeljenost ekologiji. Tome Karim nije mogao odoljeti, a nakon što smo definirali projektne zadatke pretpostavljali smo da će se dogoditi Karimov oduševljeni zaokret prema nama - pričaju u Eri i dodaju kako nisu željeli suradnju koja bi se temeljila na jednom proizvodu. To bi, kažu, u neku ruku bila i prevara ili više “odrađivanje”.

IZAZOV

- Karim nam je nesebično otvorio svoju kreativnost, poput škrinje s blagom i ponudio da biramo. Odabrali smo proizvode čija kompleksnost pokazuje našu stručnost i ozbiljnost. Proizvode koji se međusobno nadopunjavaju, ali isto tako mogu funkcionirati sami za sebe. Tako se tu našla sofa, klub stolići, blagovaonski stol, fotelja, stolica, komoda, ormar...

Kada ih ovako nabrajamo, zvuče potpuno obično, no vjerujte, ovi proizvodi su sve samo ne obični - s ponosom komentiraju u Eri.

Na kolekciji rade zajednički nešto manje od godinu dana.

- Svim snagama, umnim i fizičkim, i u stalnom smo kontaktu s autorom. To je prilično veliki izazov ne samo radi vremenske razlike, nego i zbog materijala, koji se nama čine sasvim uobičajenima, a njemu su nepoznati ili obrnuto. No upornost u dogovaranju detalja, inzistiranje na perfekciji, međusobno uvažavanje i činjenica da smo ipak u globalnom svijetu doveli su do rezultata koji ćete vidjeti u Zagrebu.

Sveukupno na kolekciji radi dvadesetak osoba, uključivo kolege iz New Yorka, iz Karimova ureda - ističu u Eri i naglašavaju kako su sigurno da će javnosti i struku najviše iznenaditi činjenica da je Karim, koji je poznat kao ljubitelj plastike, ovaj put radio s drvom i drvenim dekorima te ostalim prirodnim materijalima, i sve to ukomponirao s vrhunskim tehnološkim rješenjima.

Izložba u muzeju Mimara može se razgledati do 11. lipnja.

Foto: Karla Jurić

Autor ilustracija: Dominik Vuković

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 06:09