EL COSMICO

Poznati Danski studio BIG i tvrtka za konstrukcije ICON projektirali prvi 3D hotel na svijetu

 BIG & ICON
El Cosmico će imati niz paraboličkih struktura nalik kolibama izrađenim od 3D tiskane betonske mješavine

Danski studio BIG i tvrtka za 3D konstrukcije ICON projektiraju pustinjski kamp i stambeni projekt pod nazivom El Cosmico za hotelijerku Liz Lambert, u Marfi, Texas. Projekt će obuhvatit više od 60 hektara u zapadnom Teksasu i sastojat će se od hotelskog smještaja sa sadržajima, kao i trajnog smještaja.

image
BIG & ICON

Koristeći ICON-ovu tehnologiju konstrukcije 3D ispisa, tim je dizajnirao strukture na temelju pustinjskog krajolika i BIG-ovog rada s NASA-om za strukture bazirane na Mjesecu.

"Proveli smo neko vrijeme istražujući kako bi izgledala gradnja na Marsu i Mjesecu i bilo je sasvim jasno da je aditivna proizvodnja poput 3D printanja vjerojatno jedina održiva opcija", rekao je osnivač BIG-a Bjarke Ingels za Dezeen i dodao, "Cementni materijal 3D ispisa stvorio je ovu teksturu koja me podsjetila na neke od ručno izrađenih detalja koje možete pronaći na tradicionalnim kućama."

image
BIG & ICON

El Cosmico će imati niz paraboličkih struktura nalik kolibama izrađenim od 3D tiskane betonske mješavine koja uzima pigment koji odgovara pustinjskom. Suosnivač ICON-a Jason Ballard vjeruje da će sposobnost 3D ispisa za stvaranje glatkih, organskih oblika dati projektu prirodan izgled.

"Zbog 3D printanja i robotskih pristupa gradnji, ova vrsta arhitekture, organskih oblika, ima puno više humaniju estetiku", rekao je.

image
BIG & ICON

Na imanju će također biti niz domova koji su napravljeni od skupina cjevastih oblika grupiranih zajedno koji tvore niz soba. Ova kružna shema također će se primijeniti na bazen na imanju, koji će biti okružen nizom zakrivljenih 3D ispisanih koliba.

"Tek smo na početcima 3D ispisa na razini građevina, još uvijek postoji sjajna prilika za istraživanje koji arhitektonski jezici mogu proizaći iz ove nove mogućnosti", dodao je Ingels.

image
BIG & ICON

Osim hotela, kuća i dodatnog sadržaja, BIG i ICON su se udružili kako bi stvorili paviljon i tribinu u Austinu za ovogodišnji SXSW festival. Izrađena od istog materijala kao El Cosmico, struktura služi kao uvod onima koji su zainteresirani za ovakvu građevinsku tehnologiju. Iako je paviljon gotovo dovršen, tim će 2024. započeti s radom na El Cosmicu.

image
BIG & ICON

BIG i ICON surađivali su na drugim projektima koji testiraju materijal, uključujući Wolf Ranch u Georgetown Texasu, 100 domova koji će biti najveća 3D tiskana zajednica na svijetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 23:39