kreativne ideje

Pogledajte kako izgledaju blagdani u domovima naših čitatelja diljem Hrvatske

 Biljana Pantelić Adžaga
Izdvojili smo nekoliko njihovih originalnih ideja pa pogledajte kako Božić izgleda u domovima diljem Hrvatske

Iako nas već tjednima vesele originalni blagdanski ukrasi i ideje za prigodno ukrašavanje interijera proizašli iz radionica domaćih brendova, kao i oni koji krase izloge brojnih trgovina, najsretniji smo kad primimo fotografije dekoracija naših kreativnih čitatelja. Izdvojili smo nekoliko njihovih originalnih ideja pa pogledajte kako Božić izgleda u domovima diljem Hrvatske.

image
Biljana Pantelić Adžaga
image
Biljana Pantelić Adžaga

1. Biljana Pantelić Adžaga pokazala nam je kako iskoristiti stare zahrđale grablje i kristalne suze sa starinskih lustera, ali i kako izraditi advenstki vijenac ili mini drvce koristeći staro porculansko posuđe

image
Biljana Pantelić Adžaga
image
Biljana Pantelić Adžaga

1. Vintage reciklirani redizajn

Biljana Pantelić Adžaga kreativna je blogerica koja preuređuje i oslikava namještaj i dekorativne predmete u retro shabby chic stilu, a za svoj redizajn kaže da je jednostavan, romantičan i personaliziran. Rođena je u Vukovaru, ali živi u Rijeci gdje organizira i kreativne radionice, a sve što radi može se vidjeti i na blogu biljanashabby.blogspot.com.

Ovaj put s nama je podijelila neke od svojih nostalgičnih ideja za blagdansko ukrašavanje doma, a ističe da personalizirane blagdanske ukrase svatko može sam izraditi - dovoljno je zaviriti u bakin kredenc ili otići na obližnji buvljak i učiniti blagdane nezaboravnim. Tako je ona na stara kuhinjska vrata stavila kristalne suze od starinskih lustera u obliku bora, dok je stare zahrđale grablje iskoristila kao vijenac. Otkrila nam je i kako originalno iskoristiti stari porculan: adventski vijenac može se izraditi tako da se posude za šećer i mlijeko ispune solju, a u njih se postave svijeće, dok se bor može izraditi od porculanskog jušnika i starih sjenila za lampe. Još jednostavnija verzija bora bile bi žive ili umjetne grane u čajniku.

image
Dijana Arbanas
image
Dijana Arbanas

2. Jela u kući Dijane Arbanas ove je godine u crveno-bijeloj kombinaciji s licitarima, a jaslice i adventski vijenac izrađeni su od p

image
Dijana Arbanas
image
Dijana Arbanas

2. Malo zlatne, malo crvene, malo licitara...

Dijana Arbanas ima 57 godina i uživa u uređenju svojeg doma različitim sitnicama. S obzirom na to da živi u Skradu, srcu Gorskog kotara, najviše koristi prirodne materijale ili ih kombinira s ostalim elementima i detaljima, a sve dekoracije u kući mijenja prema godišnjim dobima ili blagdanima. Tako nam je pokazala jednu efektnu ideju za ovogodišnje jaslice, izrađene od češera na komadu drveta, ali i za vijenac s orasima, kestenima i drugim šumskim plodovima. Ipak, u njezinu domu ovih dana vladaju crveno-bijele kombinacije, a budući da jako voli licitare, i oni su se dobro uklopili u kompoziciju na jeli. Prvi je vjenčić, pak, bio u kombinaciji bijeloga s crnim i zlatnim.

image
Tihomir Miličević
image
Tihomir Miličević
image
Tihomir Miličević

3. Tihomir Miličević viseće božićno drvce izradio je od čelične konstrukcije i okvira obrnute piramide, a ukrasio ga je srebrnim, bijelim i transparentnim kuglicama

3. Viseće božićno drvce

U ovim izazovnim vremenima kada su posjeti ograničeni, Tihomiru Miličeviću u Zadru želja je bila poslati svjetlost bora i ukrasa svakom prolazniku čiji je pogled zastao na njegovu "blagdanskom izlogu" - prozoru - koji krasi viseće božićno drvce.

- Ideju za upside Christmas tree "pokupio" sam u Salzburgu gdje je jedna uličica bila okićena tako da su sva božićna drvca bila okrenuta naopako - kaže Tihomir i dodaje da je konstrukcija visećeg drvca od čeličnog kruga na plafonu s mrežicom od tankih žica. Okomicu čini čelična šipka dugačka 2,5 metra, a na konstrukciji je napravljen okvir piramide čiji se vrh nalazi na podu.

- Okomice piramide čine granja kivija zato što ih možete vezati u čvor, a one neće puknuti, zbog čega su jako zahvalne za ovakav vid instalacija. Unutrašnjost piramide bora ispunjena je dugim, tankim grančicama vrbe i isprepletena silikonskim koncem za udice. Sve sam presvukao laganim slojem bijele boje na vodenoj bazi i nijansirao srebrnom dekorativnom bojom - kaže i dodaje da su na drvcu srebrne, bijele i transparentne kuglice, a sve je isprepleteno LED lampicama.

Cijeli je interijer uređen u srebrno-bijelo-sivoj kombinaciji. Adventski vijenac također je izrađen na čeličnoj konstrukciji, ispunjen ukrasima, mahom dobivenima na dar. Ulaz krasi adventski vijenac izrađen od debla breze, izdubljen za svijeće, dok je na vratima isprepletena grana vrbe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 14:31