NOVO OTKRIĆE

Plastična boca vode sadrži 240.000 komada nanoplastike koja uzrokuje rak - 100 puta više nego što se mislilo

 GRAHAM WINTERBOTTOM PHOTOGRAPHY/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA/GRAHAM WINTERBOTTOM PHOTOGRAPHY/IMAGESOURCE/PROFIMEDIA

Boce plastične vode sadrže stotine tisuća otrovnih mikroskopskih plastičnih čestica, pokazalo je novo istraživanje, prenosi Daily Mail.

Otkriće će vjerojatno šokirati svakoga tko se prebacio s vode iz slavine na flaširanu vodu, vjerujući da je bolja za njihovo zdravlje. Pijenje vode iz boce moglo bi značiti da kontaminirate svoje tijelo sitnim komadićima plastike, za koje se znanstvenici pribojavaju da se mogu nakupiti u vašim vitalnim organima s nepoznatim zdravstvenim implikacijama. Nanoplastika je već povezana s rakom, problemima s plodnošću i urođenim manama.

Znanstvenici koji su koristili najnaprednije tehnike laserskog skeniranja pronašli su prosječno 240.000 plastičnih čestica u boci vode od jedne litre, u usporedbi s 5,5 po litri vode iz slavine.

Istraživači sa Sveučilišta Columbia testirali su tri popularne marke flaširane vode koja se prodaje u Sjedinjenim Državama – i uz pomoć lasera analizirali su plastične čestice veličine od samo 100 nanometara. Čestice nanoplastike - mnogo su manje od mikroplastike koja je prethodno otkrivena u flaširanoj vodi. Međutim, čestice se smatraju potencijalno otrovnima jer su toliko male da mogu ući izravno u krvne stanice i mozak.

image
/SHUTTERSTOCK

Ove mikroskopske čestice nose ftalate — kemikalije koje plastiku čine izdržljivijom, fleksibilnijom i dugotrajnijom. 100 000 preuranjenih smrti u SAD-u svake godine pripisuje se izloženosti ftalatima. Poznato je da kemikalije ometaju proizvodnju hormona u tijelu. Oni su ‘povezani s razvojnim, reproduktivnim, moždanim, imunološkim i drugim problemima‘, prema Nacionalnom institutu za okolišne zdravstvene znanosti.

Najviše procjene pronašle su 370.000 čestica. Nanoplastiku je bilo preteško detektirati korištenjem konvencionalnih tehnika, koje su mogle pronaći samo mikroplastiku u rasponu od 5 mm do 1 mikrometra. Nanoplastične čestice manje su od 1 mikrometra u promjeru.

Revolucionarno istraživanje 2018. godine otkrilo je oko 300 čestica mikroplastike u litri flaširane vode – no istraživači su u to vrijeme bili ograničeni svojim mjernim tehnikama. Diljem svijeta sada se provode istraživanja kako bi se procijenili potencijalno štetni učinci.

Tim je koristio novu tehniku ​SRS, koju je nedavno izumio jedan od koautora rada. Metoda ispituje boce s dva lasera podešena da natjeraju određene molekule da rezoniraju, a računalni algoritam određuje njihovo porijeklo. Rezultati su pokazali da nanočestice čine 90 posto tih molekula, a 10 posto mikroplastika. Jedan uobičajeni tip nanočestica bio je polietilen tereftalat ili PET.

Koautor studije, profesor Beizhan Yan, kemičar za okoliš na Columbiji, rekao je: "To nije bilo iznenađujuće, budući da je to ono od čega su napravljene mnoge boce s vodom. PET se također koristi za gazirana pića u bocama, sportska pića i proizvode poput kečapa i majoneze. Vjerojatno dospijeva u vodu jer se komadići skidaju kada se boca stisne ili se izloži toplini" – rekao je.

Još jedna plastična čestica pronađena u bocama vode, a koja je brojčano nadmašila PET, bio je poliamid – vrsta najlona. "Ironično", rekao je profesor Yan, ‘"to vjerojatno dolazi od plastičnih filtara koji se koriste za navodno pročišćavanje vode prije nego što se stavi u boce."

Ostala uobičajena plastika koja se nalazi uključuje polistiren, polivinil klorid (PVC) i polimetil metakrilat, koji se svi koriste u raznim industrijskim procesima. Međutim, istraživači su otkrili da je ‘uznemirujuće‘ to što je ta plastika činila samo oko 10 posto svih nanočestica pronađenih u uzorcima. Nemaju pojma što su ostali.

Biofizičar i koautor studije Wei Min rekao je da istraživanje otvara novo područje u znanosti, dodajući: "Prije je ovo bilo samo mračno područje, neistraženo. Proučavanje nanoplastike je važno jer što su stvari manje, to lakše mogu ući u nas."

Tim planira istražiti vodu iz slavine, za koju se ranije pokazalo da sadrži mikroplastiku, iako u daleko manjim količinama od vode u bocama. U cijelom svijetu proizvodnja plastike i dalje predstavlja prijetnju okolišu - s 400 milijuna metričkih tona proizvedenih svake godine. Više od 30 milijuna tona godišnje se baci u vodu ili na kopno, a mnogi proizvodi izrađeni od plastike – poput sintetičke odjeće – odbacuju čestice tijekom uporabe. Stručnjaci još uvijek rade na utvrđivanju zdravstvenih učinaka koje to može imati na ljude.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 09:21