DIZAJNERSKE IDEJE

Pametna rješenja kako iskoristiti svako slobodno mjesto u domu

Pogledajte kako jednostavno i praktično možete iskoristiti svaki kvadrat u vašem domu

Želja i potreba za praktičnim korištenjem stambenog prostora nameće se kao jedna od najvažnijih stvari kad je riječ o opremanju vašeg doma. Upravo zbog tog razloga, važno je voditi računa o pametnim rješenjima kako iskoristiti svako, pa i ono najmanje, slobodno mjesto u stanu ili kući. Veličina postojećeg prostora, dimenzije kupljenog namještaja, ali i vaš osobni stil uvelike utječu na kvalitetno korištenje svakog kvadrata.

1. 'Popunite' prazan kut u stanu ili kući. Da, kutovi prostorije često su mjesto koje (ne)svjesno zanemarujemo - ili ne želimo pretjerivati ili nemamo dovoljno dobru ideju koja bi nam pomogla pri dekoriranju ovog dijela prostorije. Danas postoje ormari, ladice i komode namijenjene upravo za kutove prostorije - zašto njima ne biste osvježili svoj dom i iskoristili njegov estetski potencijal?

2. Odlučite se za multifunkcionalni namještaj. Ako ste mislili da je namještaj s više funkcija namijenjen samo opremanju stanova male kvadrature - prevarili ste se. Ovakav komad namještaja savršeno će se uklopiti i ako u domu imate previše suvišnog prostora.

3. Ne bojte se eksperimentirati. Oduvijek ste igrali 'na sigurno' kad je riječ o uređenju interijera i radije biste imali slobodan kutak u sobi nego pogriješili s detaljem koji se ne uklapa u postojeći stil uređenja? Možda upravo u tome griješite jer vam nedostatak mašte i hrabrosti cijeli stan čine sterilnim, dosadnim i neprivlačnim. Dizajnerski stolac, samostojeća lampa ili trosjed čija boja odudara od ostatka uređenja u potpunosti će promijeniti, ali i osvježiti vaš dom.

4. Iskoristite police kao pregradu. Iako su namijenjene prvenstveno malim stanovima, police kao pregrada mogu biti odlične i pri uređenju većih prostorija. Naime, police su jedno od najboljih rješenja za funkcionalno i praktično 'razdvajanje' prostora, bilo da se radi o dnevnom boravku, spavaćoj sobi ili kuhinji/blagovaonici.

5. Kreirajte zanimljivu i drugačiju garderobu. Ako imate veliku soavaću sobu i nešto vam nedostaje u cijelom prostoru, zašto ne biste kreirali drugačiju garderobu, odnosno mjesto za presvlačenje? Savršeno je za držanje u kutu prostorije, a ujedno vam može poslužiti i kao ukras.

6. Ne bojte se pitati za savjet stručnjaka. Ako namjeravate u potpunosti preurediti svoj dom i pretvoriti ga u funkcionalno mjesto za život, možda će vam trebati pomoć. Nipošto se nemojte ustručavati upitati za savjet stručnjaka jer će vam sigurno dobro doći, pogotovo ako vam na pamet ne pada nikakva posebno zanimljiva ideja za uređenje.

Foto: House Beautiful

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 00:30