Impresivno

Ove minijaturne skulpture na običnim olovkama bosanskog umjetnika prava su mala remek-djela

 Jasenko Đorđević/@toldart
Jasenko inspiraciju pronalazi u pop kulturi, prirodi, arhitekturi i poznatim remek-djelima

Zbog svoje sposobnosti brisanja, olovke su često prvi alat koji umjetnici koriste kada skiciraju crtež, sliku ili skulpturu. Ali bosanskohercegovački umjetnik Jasenko ovaj osnovni alat za stvaranje umjetnosti pretvara u samu umjetnost, prenosi Awsome Inventions. Njegove impresivne skulpture na olovkama sadrže minijaturna trodimenzionalna umjetnička djela izrezbarena od delikatnog grafita u samoj jezgri. Svaka olovka pretvara se u vlastito remek-djelo, dajući ovom osnovnom alatu novo mjesto u umjetnosti.

Glina, kamen, drvo, metal, gips, vosak – to su najčešći mediji koji se koriste u kiparstvu. Ali drugi kipari radije razmišljaju izvan okvira koristeći neortodoksne materijale uključujući ptičje perje, rižinu slamu, smotane novine, pa čak i stare CD-e. Jasenko, s druge strane, koristi materijal koji je umjetnicima iznimno poznat. Međutim, njegov pristup korištenju olovke u stvaranju skulptura doista je izvanredan. Koristeći tanku grafitnu jezgru ugrađenu, on mukotrpno rezbari minijaturne subjekte kirurškim skalpelima.

Jasenko stvara skulpture ili na vrhu ili na strani olovke gdje je grafit izložen. Ovisno o dizajnu, odabire pravu vrstu olovke sa savršenim profilom ruba (okrugli ili četvrtasti). Nakon što je izrezao drvenu dio kako bi otkrio grafit, on započinje proces rezbarenja praveći grube obrise predmeta. Za ovaj proces obično mu treba oko 5 – 10 sati.

Očigledno, olovka je tako tanka i krhka. Rezbarenje svih detalja u lomljivom i ograničenom mediju zahtijevalo bi više od pažljive ruke i oštrog oka. Stoga obično koristi mikroskop kako bi zumirao svoju kreaciju. Za ovu mu minucioznu fazu obično su potrebna do 2 dana.

Jasenko inspiraciju pronalazi u pop kulturi, prirodi, arhitekturi i poznatim remek-djelima. On također radi po narudžbi tako da njegovi subjekti često ovise o preferencijama njegovih klijenata.

Kao i većina kipara specijaliziranih za minijaturne skulpture, Jasenko je odmalena bio fasciniran umjetnošću malih dimenzija. No, skulpture olovkom počeo je izrađivati u siječnju 2010. kada je ugledao radove Daltona Ghettija za kojeg se vjeruje da je začetnik ovog oblika umjetnosti.

Put do savršenstva za Jasenka nije bio lak jer priznaje da mu prve kreacije nisu bile tako dobre, ali izazov koji dolazi s mikroskopskom umjetnošću još je više zapalio njegov interes.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 22:34