PASIVNE KUĆE

Ove elegantne montažne kuće smanjuju račune za režije na nulu

 GO Logic
Od vikendice s jednom spavaćom sobom do obiteljske kuće s četiri spavaće sobe, svaki je model dizajniran za maksimalnu učinkovitost

Uz sve veće troškove grijanja doma, ideja o prostoru koji ostaje topao čak i bez uređaja za to može se činiti kao san. Ali to je zapravo sasvim moguće, zahvaljujući konceptu pasivne kuće. Ovaj koncept sve više postaje popularan i u našoj zemlji, dok je najpopularniji u Njemačkoj i Austriji. U posljednje vrijeme također dobiva na snazi u Sjedinjenim Državama zahvaljujući tvrtkama poput GO Logic.

image
GO Logic

Tvrtka sa sjedištem u Maineu specijalizirana je za montažne, energetski učinkovite kuće i ima nekoliko projekata pasivnih kuća. Od vikendice s jednom spavaćom sobom do obiteljske kuće s četiri spavaće sobe, svaki je model dizajniran za maksimalnu učinkovitost. Kako bi se postigao savršeno grijani dom bez dodatnih troškova energije, GO Logic gradi hermetički zatvoren dom sa super izolacijom u zidovima, krovu i temeljima. Zatim postavljaju visokoučinkovite prozore i vrata s trostrukim ostakljenjem koji su strateški postavljeni za prikupljanje topline od sunca.

image
GO Logic

Osim toga, postavljen je specijalizirani ventilacijski sustav s povratom topline koji pruža stalan protok svježeg zraka. Svi ti čimbenici kreiraju kuću koja koristi samo 10% energije koju troši tipična kuća. Kvaliteta materijala i ventilacijski sustav znači da će izgradnja pasivne kuće koštati oko 10% više. No, taj se trošak može vrlo brzo vratiti zbog uštede energije.

image
GO Logic

Za Patricka McCunneyja i Madeleine Mackell, koji su se sa svojim kćerima preselili iz Philadelphije u Maine, pasivni dom imao je smisla. Njihova dvoetažna kuća u stilu seoske kuće u Novoj Engleskoj od 140 četvornih metara tvrtke GO Logic nema peći. Imaju malu dizalicu topline, ali se inače oslanjaju na sunce za grijanje doma.

"Ovdje je oko 21 stupanj", rekao je McCunney za Maine Public. "A kada postavite tu temperaturu u kući, zbog svoje zrakonepropusnosti i količine izolacije, ona održava tu temperaturu prilično učinkovito."

image
GO Logic

Dodatak njihovoj učinkovitosti je solarna ploča postavljena na krov. Sve u svemu, njihove režije zimi iznose 13 dolara mjesečno — što je trošak spajanja na Central Maine Power.

Dok se model pasivne kuće često koristio za komercijalne zgrade i kuće za više obitelji, sve se više ljudi okreće ovom dizajnu kao načinu zaštite od nestabilnog tržišta energije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 14:08