LJEPOTA PRIRODE

Ovako romantične ukrase već dugo nismo vidjeli. Očarat će i vas!

Pogledajte kako od suhog cvijeća i grančica napraviti prekrasnu zidnu dekoraciju za dom

Britanska dizajnerica Olga Prinku, koja je postala popularna zahvaljujući unikatnom cvjetnom vezu i radovima od suhog cvijeća, bobica te lišća na tilu napetom unutar drvenog okvira za vezenje, ima novu kolekciju. U njoj se fokusirala na grančice srebrne breze u kombinaciji sa suhim cvijećem i dekorativne lampe, koje će se savršeno uklopiti u dom svake romantičarke!

Njezini radovi prava su mala umjetnička djela, koja kao da prizivaju neka davna vremena, romantičnu seosku idilu na ladanju, duge šetnje livadama punim cvijeća. A upravo tako, okružena prirodom na selu u sjeverozapadnoj Engleskoj, živi Olga Prinku.

U Veliku Britaniju doselila je iz rodne Moldavije prije više od deset godina te se zaposlila kao grafička dizajnerica, prvo u marketinškoj agenciji, a potom magazinu koji se bavi dizajnom interijera. Uz to je stalno pohađala kreativne tečajeve, poput onog za izradu nakita, tapeciranje, uvezivanje knjiga, pletenje, izradu božićnih i cvjetnih vijenaca... Svoje radove prodavala je online kako bi popunila kućni budžet, a onda joj se 2016., sasvim slučajno, dogodio cvjetni vez.

- Nisam imala nikakvog formalnog znanja o vezenju. Sve je počelo slučajno, jer mi je bilo žao baciti nekoliko lijepih cvjetnih vijenaca koji su se osušili. Odrezala sam glavice cvijeća i krenula eksperimentirati. Palo mi je na pamet da ih utaknem u mrežicu vrtnog sita, koja je izgledom slična tilu. U to sam vrijeme puno razmišljala o tome pa sam jedne noći sanjala da sam dizajnirala haljinu sa suhim cvijećem. Sutradan sam slučajno otišla u dućan s tekstilom i ugledala til. Odmah mi je sinulo: zašto ne bih probala umjesto sita koristiti til u okviru za vezenje - sjeća se Olga.

Prvi pokušaji nisu bili uspješni jer je koristila svježe cvijeće koje bi se tijekom sušenja stislo pa su nastajale rupe u ‘slici‘. Ispočetka je to rješavala naknadno dodajući drugu turu cvijeća, a onda je došla do zaključka da je puno jednostavnije koristiti u startu već osušeno cvijeće.

- Srećom, imam veliki vrt u kojem sam posadila mnogo biljaka koje koristim, a okolo su livade. Radi raznolikosti, suho cvijeće danas nabavljam i putem interneta, gdje je veliki izbor. Ako imate dovoljno vremena i strpljenja, tehnika izrade cvjetnog veza nije teška za naučiti, a na mene djeluje poput meditacije - kaže Olga Prinku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 03:18