Top preporuka

Ova neodoljiva kuća u Komiži primjer je hvaljenog uređenja u stilu koji vole apsolutno svi!

 SHUTTERSTOCK
Tajna ovog popularnog stila krije se u jednostavnosti, opuštenosti i povezanosti s prirodom

Sve nijanse plave, prepoznatljive prugice, materijali poput kamena i drva, boje pijeska, lavande i masline, školjke, zvijezde... Sve su to elementi kojima u svoje interijere možemo unijeti morski ugođaj i prije odlaska na zasluženi godišnji odmor.

Užareni kamen, zapljuskivanje valova, okus soli, miris lavande i ružmarina, hladovina borova, neprekinuti zvuk cvrčaka... Jeste li i vi mislima već negdje na moru, opijeni suncem i prepoznatljiivim mirisima, bojama i okusima Mediterana? Odbrojavajući dane do godišnjeg odmora kad vrući gradski asfalt barem privremeno mijenjamo jadranskim rivama, uličicama i plažama, počeli smo razmišljati na koji način već sad u naše domove unijeti male te ljetne “fjake”. Odgovor se nametnuo sam po sebi: mediteranski stil uređenja.

image

Tradicionalna dalmatiska kuća u Komiži na otoku Visu

SHUTTERSTOCK

Mediteranski stil proteže se obalom Sredozemnog mora. Iako je u svakoj zemlji različit, zajedničko im je pronalaženje ravnoteže između prirodnog okruženja i unutarnjeg dizajna

image

Na podovima često dominiraju kamen i drvo, a alternativa može biti keramika ili terakota. poželjno je kamene zidove ostaviti u izvornom obliku, isto kao i šarmantne drvene grede

SHUTTERSTOCK

Kao i kod namještaja, tekstilni proizvodi nemaju estetsku nego praktičnu ulogu. Bitno je da tekstil bude lagan i prozračan

U teoriji dizajna interijera postoje mnogi različiti pravci mediteranskog stila, budući da se on proteže kroz zemlje koje su na obalama Sredozemnog mora, od Francuske, Italije, Španjolske, Portugala i sjeverno afričkih zemalja kao što su Alžir, Tunis i Maroko, pa sve do Grčke. Svima je zajedničko pronalaženje idealne ravnoteže između prirodnog okruženja i unutarnjeg dizajna, što je ponajviše vidljivo u korištenju prirodnih materijala, tekstura i boja iz okruženja, no svaka regija donosi i određene različitosti, ovisno od kulture do kulture. Primjerice, mediteranski stil je u Španjolskoj razigran i pun kolorita, živahnih boja. Prisutan je i utjecaj Afrike pa Španjolska sa zemljama sjeverne Afrike čini jedinstveni mediteranski stil, dok je u Francuskoj, Italiji i Hrvatskoj pa sve do Grčke taj stil uglavnom miran, jednostavan, decentan, boje su mirnije i on je na svoj način jedinstven i prepoznatljiv.

image
SHUTTERSTOCK

U ovom stilu nema luksuza i ekstravagancije, on je privlačan upravo zbog svoje jednostavnosti, udobosti i opuštenosti, a to su i njegove glavne odlike. Sama riječ “Mediteran” sinonim je za more, kamen, sunce, maslinu, lavandu, bor... i upravo su to elementi koji trebaju biti glavna misao vodilja u uređenju interijera. Priroda koja nas okružuje u podneblju daje obilje mogućnosti i ideja. Već samim promatranjem nameću se boje, materijali i mirisi i slijedeći njih, ne možemo pogriješiti. No, ipak, valja slijediti nekoliko smjernica.

image

Namještaj je uglavnom drven, lagan i jednostavnih linija, a može biti i pleten. kod masivnog je, pak, bitno da je originalan.. dobrodošli su i komadi od kovanog željeza

SHUTTERSTOCK

Ukoliko je želja uređenje interijera u mediteranskom stilu, mogu se koristiti boje mora, sunca, lavande, masline, kamena, pijeska, i to od njihovih najtamnijih nijansi pa do najsvjetlijih pojedinačno ili u kombinacijama s bijelom te međusobnim kombinacijama. U obzir nikako ne dolaze intenzivne, fluorescentne boje.

image
SHUTTERSTOCK

Što se tiče materijala, poželjno je izbjegavati lakirane površine i umjetni materijali poput plastike, pleksiglasa i slično. Svi materijali moraju biti prirodni, a završna obrada treba ostavljati dojam grubosti i nedovršenosti, kako bi maksimalno podsjećala na izvorni oblik tih materijala u prirodi. Na podovima najčešće dominiraju kamen i drvo, pogotovo borovina, dok se kao alternativa mogu postaviti i keramičke pločice s ornamentima specifičnim za neku mediteransku zemlju poput Španjolske ili Maroka, ili pak pločice od terakote. I zidovi su često kameni, a čak je i prilikom preuređenja poželjno ostaviti ih u izvornom obliku, kao i krovne drvene grede koje daju šarm cijelom prostoru. Druga je opcija da su zidovi klasični, ravni i bijeli, ali se poigrati možete bojanjem jednog dijela u boje iz okoline, poput terakote, morsko plave, nježne boje agruma ili lavande.

image

Intenzivne, fluorescentne boje su zabranjene, baš kao i lakirane površine i umjetni materijali poput plastike

SHUTTERSTOCK

Kad je u pitanju namještaj, mediteranski je stil dosta fleksibilan, a glavni su uvjeti jednostavnost i funkcionalnost. Namještaj može biti noviji ili naslijeđeni, masivni. Kod kupnje novih komada treba voditi računa da bude praktičan, jednostavnih linija i ne glomazan. Česti odabir su komadi izrađeni od lagane borovine u prirodnoj boji, kao i pleteni namještaj. Stari lagani namještaj može se obnoviti bojanjem u plave, ljubičaste, maslinaste i žute nijanse, što će prostoru dati dozu raizgranosti. Namještaj od masivnog, neobrađenog drva također izgleda prikladno u mediteranskim interijerima, poput ormara, komoda, klupa ili stola, samo treba obratiti pažnju da bude originalan. Jedan od karakterističnih detalja su stare škrinje u kojima se nekad držala posteljina, a može se prenamijeniti u klupu za sjedenje, spremnik... Također, dobrodošli su komadi od kovanog željeza, od ograda na stepenicama i balkonima, preko vanjskog namještaja i, primjerice, starog željeznog sudopera u kuhinji do kreveta u spavaćoj sobi. On će posebno romantično izgledati ako se postavi i baldanih.

Osim kamenih vaza, teglica s biljem te staklenih boca i vrčeva, koriste se i ukrasi u obliku brodića, svjetionika ili kapetana, zatim ribarska mreža, kolut za spašavanje, stare škrinje...

Kao i kod namještaja, tekstilni proizvodi nemaju estetsku nego praktičnu ulogu. Bitno je da tekstil bude lagan i prozračan, a idealni su pamuk i svila. Ukoliko je želja unijeti marokanski mediteranski štih, tu je poželjna teža svila zagasitih tonova.

Interijer se može dodatno oplemeniti i dekorativnim elementima kao što su kamene vaze, teglice autohtonog cvijeća i mediteranskog bilja, ukrasne staklene boce i vrčevi... Osim materijala i boja, dominantne odrednice stila su detalji u “morskom” duhu, koji se mogu postavljati na otvorene police, na zidove, komode... Tako su prepoznatljivi brojni brodići, svjetionici, školjke, kormila, morske zvijezde, pijesak, kapetani, ribarske mreže, slike mora i obale… Ipak, ne treba pretjerivati s bojama, detaljima i uzorcima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:45