osobne priče

Otišao je u mirovinu s 36 godina: ‘Sada živim bolje nego ikada, a ovo je moj trik...‘

 Printscreen/Linkedin/yaron Goldstein

Yaron Goldstein (36) uspio je uštedjeti dovoljno novca, otići u mirovinu i osigurati da ne mora više raditi niti jedan dan u životu, a sve je to postigao uz pomoć, kako tvrdi, nekoliko trikova i dobrih navika.

Yaron je 2012. godine stekao doktorat iz računalne i primijenjene matematike, a nakon toga je počeo raditi za Boston Consulting Group, Google i Metu. Na početku karijere, tijekom stažiranja u New Yorku, upoznao je investicijskog savjetnika s Wall Streeta koji mu je postao nešto poput neslužbenog mentora, piše Daily Mail.

Savjetnik mu je preporučio čitanje knjiga, među kojima su "The Four Hour Work Week" Tima Ferrissa i "Outliers" Malcolma Gladwella, koje su ga natjerale na razmišljanje o povezanosti sreće i novca.

- Ovaj tip i njegova knjiga mogu biti prilično dobar primjer misli da možda za 40 godina ne želim biti čovjek koji je cijeli život fokusirao samo na svoju karijeru - rekao je Yaron za Business Insider o svojoj reakciji na Ferrissovu knjigu.

Na početku profesionalne karijere odlučio je da se do kraja života ne želi brinuti kako će zaraditi pa je odlučio štedjeti i otići mlad u mirovinu. Do ljeta 2017. zacrtao je 5000 eura kao iznos od kojeg bi želio moći živjeti svaki mjesec nakon umirovljenja.

Na svom prvom poslu kao postdoktorand na Freie Universitat Berlin, mogao je početi zarađivati ​​nekoliko stotina dolara mjesečno, prema Business Insideru. Nakon što se zaposlio u Boston Consulting Group u Berlinu, za vlastiti je "mirovinski fond" mogao izdvajati i do 1500 eura mjesečno, što je 1638 dolara.

Na početku svoje karijere živio je od otprilike dvije trećine svojih sadašnjih prihoda. Kada je počeo dobivati ​​veće plaće, taj je iznos činio polovicu njegovih primanja, a ostatak je uložio u dionice.

Do 2020. Yaron je zarađivao 330.000 eura godišnje kao viši podatkovni znanstvenik u Googleu, a što je više zarađivao, postajao je savjesniji u pogledu trošenja.

- Postoji li još nešto što bi me na sličan način zadovoljilo za trećinu cijene, pitao bi se prije svake kupnje, a njegova ljubav prema zelenom čaju savršen je primjer kako ta teorija funkcionira.

Umjesto da svaki dan kupuje Starbucks i sveukupno troši puno novca, počastio se luksuznim čajem po cijeni od 50 dolara za 50 grama.

- Čak i ako na kraju mjeseca kupim luksuzni čaj, koji košta 50 dolara za 50 grama, to je još uvijek jeftinije nego svaki dan ići u Starbucks i kupovati kavu, a onda imam jednu puno ekskluzivniju stvar koja me veseli - priznao je Yaron.

Povrh toga, uspio se izvući s time da nikada nije morao kupiti automobil s obzirom na kvalitetne sustave javnog prijevoza u Zürichu i Berlinu, dva glavna grada iz kojih je radio. Još jedan pametan potez koji je napravio bilo je ulaganje velikog dijela svog bogatstva u dionice Tesle 2016., baš kad je vrijednost tvrtke počela rasti, prenosi Hayat.

Nakon deset godina štednje i ulaganja, s punim radnim vremenom, Yaron je uspio otići u mirovinu u svibnju 2023. godine.

On sada slijedi takozvano pravilo od četiri posto, koje podržavaju oni u pokretu za prijevremeno umirovljenje za financijsku neovisnost, poznatom kao FIRE, koje nalaže da je sigurno povući oko četiri posto svog fonda svake godine nakon odlaska u mirovinu.

Yaron otkriva da tu brojku namjerava smanjiti na tri posto, s ciljem da bude još štedljiviji nego kad je radio.

- Nitko vas ne može natjerati da slijepo vjerujete da uspjeh znači doći u veliku tvrtku i tamo ostati 40 godina i penjati se na ljestvici karijere - zaključio je.

Njegov trenutni stav na LinkedInu, društvenoj mreži osmišljenoj za povezivanje radnika i poslodavaca, jednostavno glasi: "Opinionated Data Guy, lipanj 2023. - danas."

Zanimljivo je kako Goldstein tvrdi da sada u mirovini ima premalo vremena za sve što bi želio raditi. Za MSN je opisao svoj tipičan dan. Ustaje u sedam, ali iz kreveta izlazi tek oko osam. Zatim sluša podcaste o financijama, pije svoj zeleni čaj. Tri puta tjedno ide na sveučilišna predavanja, tri puta tjedno ide na plivanje, a svaki dan hoda između 10 i 15 tisuća koraka. Nekoliko puta tjedno posjećuje majku i baku. Sluša 20 do 30 sati podcasta tjedno, a zauzvrat gleda sve TV serije i filmove koje ste stavili na popis za mirovinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. ožujak 2024 14:56