SAMA RASTE

Organska i živa arhitektura: Dizajneri osmislili kako "uzgojiti" građevinu

 To Grow a Building
Tim predlaže arhitekturu koja koristi sirove, prirodne materijale kao što su lokalno tlo i korijenje kao strukturne elemente

Jerusalem Design Week u lipnju je ugostio više od 40 000 zaljubljenika u dizajn u Centru za dizajn, medije i tehnologiju Hansen House, na programu su se našle eklektične mješavine izložbi, instalacija i projekata više od 150 izraelskih i međunarodnih dizajnera. Rad pozvanih dizajnera bio je usredotočen na ovogodišnju temu "For Now" ("Za sada"), istražujući efemernost dizajna i dizajn efemernosti, te ispitujući načine na koje se vrijeme može iskoristiti za postizanje pozitivnog učinka u razdobljima nesigurnosti.

image
To Grow a Building
image
To Grow a Building
image
To Grow a Building

Među projektima koji su sudjelovali bio je i koncept ‘To Grow a Building‘, koji ispituje mogućnosti organske arhitekture u svjetlu globalne ekološke krize. Uz sve veću upotrebu industrijskih i ne lokalnih resursa, ‘To Grow a Building‘ predlaže arhitekturu koja koristi sirove, prirodne materijale kao što su lokalno tlo i korijenje kao strukturne elemente za zamjenu neodrživih zgrada od betona i čelika. Projekt predstavlja novi pristup integracije flore u proces arhitektonskog projektiranja, razvijanjem novog materijala za 3D printanje kroz koji je sijanje neodvojivi dio procesa izrade.

image
To Grow a Building
image
To Grow a Building
image
To Grow a Building

Koncept "To Grow a Building" – odnosno u slobodnom prijevodu "Uzgajanje građevina" privukao je veliku pozornost na tjednu dizajna, a radilo se o performativnom laboratorij na otvorenom koji je zamislio mogućnost svijeta u kojem su zgrade 3D tiskane od organskih materijala. Dizajneri Elisheva Gillis, Gitit Linker, Danny Freedman, Noa Zermati, Adi Segal, Rebeca Partook i Nof Nathansohn proizveli su prilagođenu robotsku ruku povezanu s računalom, koja je metodično gradila male, zelene strukture od prirodne, sirove mješavine tla i sjemenja. Po dovršetku, održive strukture tada se prilagođavaju vlastitom razvoju života - sjemenke niču i pretvaraju zidove tla u zelenu fasadu, dok se korijenje učvršćuje unutar zidova i oblikuje izdržljiv građevinski materijal.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 12:15