stručnjaci otkrivaju

Oprez! Ovaj položaj spavanja potiče bore, čak i u mlađoj dobi!

 /SHUTTERSTOCK

Dobar i kvalitetan san, znaju svi, važan je preduvjet brojnih stanja - dobrog ili lošeg raspoloženja, načina na koji ćemo ili nećemo funkcionirati taj dan, ali i beauty aduta poput primjerice mladolikog izgleda kojem svi, budimo iskreni, težimo.

Prema Zakladi za spavanje, jedna potencijalna korist od "beauty sna" može biti smanjenje bora, budući da istraživanja pokazuju da je bez dovoljno sna imunološki sistem oslabljen, što može utjecati na kvalitetu i snagu kolagena. Kada se proteini poput kolagena i elastina neprekidno proizvode, koža ostaje elastična, što se povezuje s mladolikošću.

Stručnjaci za spavanje sada upozoravaju da neki položaji spavanja mogu imati suprotan učinak i potaknuti vidljive znakove starenja. Rebecca Swain iz tvrtke Winstons Beds kaže kako su borama oko očiju i usta najviše skloni oni koji spavaju s jastukom na licu. Dodaje kako je preporučljivo spavati na trbuhu ili boku ako želite izbjeći pojavu bora.

-Spavanje licem prema dolje općenito radi velike probleme s kožom i smatra se najgorim položajem za spavanje - kaže Rebecca i dodaje da kada je cijelo lice utisnuto na jastuk, to dovodi do velikih, kroničnih promjena na koži, a samim time i do bora, čak i u mlađoj dobi.

No, valja napomenuti kako ništa od ovih savjeta neće vrijediti ako spavate manje od preporučenih šest do osam sati po noći. To je, ipak, zlatno pravilo broj 1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 18:51