KORANA U GOSTIMA

"Oduvijek nosim kratku kosu, kao cura bila sam prvakinja u šahu, a osim prostora dizajniram i nakit"

 Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Atraktivni stan Senke Dombi u središtu Zagreba ima predivan balkon i staklenu stijenu preko kojih se zelenilo obližnjeg Tuškanca prenosi u prostor

Stil Senke Dombi uvijek mi je bio zanimljiv, ona sve nekako dobro začini na svoj način, odabirom boje kose, nakitom i drugim detaljima, iako podliježe i pod stereotip da su arhitektice i arhitekti najradije u crnom. I njen karakter je poseban, istovremeno otvoren i zatvoren, srdačan i tajnovit, krhka je, ali snažna žena. Možda o njoj najbolje govori podatak da je kao djevojka bila šahistica, prvakinja Slavonije i Baranje.

Posjetili smo je u atraktivnom stanu u središtu Zagreba, koji ima apsolutno predivan balkon i staklenu stijenu preko kojih se zelenilo obližnjeg Tuškanca prenosi u njen prostor. Pogled kao u kinu - zen u formatu.

Bili smo kod nje par dana prije nevremena, još je bila ljetna idila u zraku i jedini problem vrućina.

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

KAKO BI OPISALA SVOJ DOM?

"Jednostavan, otvoren. Jedina prava vrata u stanu koja se mogu zatvoriti su od kupaonice, i to zbog gostiju. Centralnim prostorom dominira stol koji je u odnosu na ostatak stana možda i prevelik, ali to je ključno mjesto druženja i okupljanja."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK JE?

"Mislim da je kosa. Cijeli život imam kratku kosu, malo dužu ili kraću. Vjerojatno sam jedina djevojčica koja nikada nije imala kečke. Volim eksperimentirati s oblikom i bojom, tako da sam osim klasične smeđe imala i plavu, zelenu… cijelu paletu."

VEZANO UZ TVOJ POSAO, KOJI SE PREDMETI VIDE U STANU?

"Radni stol, kompjutor, printer, metar, stručna literatura…"

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

VIDI SE DA JE STAN ARHITEKTA, IMAŠ DOBRO HAKIRAN PROSTOR.

"To su spremišta u visini podnih greda krovne konstrukcije. Sve je custom made - u potkrovljima je uglavnom tako jer se treba prilagoditi prostoru više nego kod klasičnog stana, pa su često dijelovi namještaja ugradbeni ili rađeni po mjeri."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

NAJDRAŽA KNJIGA I ZAŠTO ILI ŠTO SAD ČITAŠ?

"Čitam roman ‘Letovi‘ od Olge Tokarczuk".

GDJE U STANU RADO SLUŠAŠ MUZIKU I KOJU?

"U boravku, na kauču koji je tako postavljen u odnosu na zvučnike da je savršeno mjesto za slušanje. Volim slušati vinile. U zadnje vrijeme navukla sam se na Sharon Kovacs, nizozemsku pjevačicu, kantautoricu. Nedavno je nastupala u Tvornici i to mi je jedan od boljih koncerata."

NAJBOLJI SUVENIR U STANU?

"Ne volim klasične suvenire, ali jedan od dražih rođendanskih poklona je keramika Lidije Boševski. Osim što je vrhunski dizajn, za mene ima i sentimentalnu vrijednost jer je rađena s pijeskom iz Drave kraj Donjeg Miholjca."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

A TAJ TI JE GRAD POSEBAN ZBOG...?

"Odrasla sam u Donjem Miholjcu. Tamo sam završila osnovnu školu, a s 14 godina došla sam u Zagreb u srednju školu. Prije mene u Zagreb je došao moj tri godine stariji brat Igor. Roditelji su nam dali apsolutno povjerenje da živimo sami u svom stanu. Iz današnje perspektive mi se to čini gotovo nevjerojatno, ali bili smo odgovorna djeca."

GDJE SI ZADNJE PUTOVALA?

"Produženi vikend u Beču."

NAJDRAŽA SLIKA ILI FOTOGRAFIJA U STANU?

"To su slike mojih dragih prijatelja. Slika, triptih slikara Hrvoja Majera i dijagrami na pleksi pločama. Jedan je ‘Uznesenje‘ - rozeta izvedena na crkvi Sv. Uznesenja na Kalamoti autorice Ivane Tutek, a drugi je dio triptiha ‘IMAGINE MMXX, prvi dio - Le Sacre du Printemps‘ autorica Ivane Tutek i Bernarde Lukač."

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

NAJDRAŽE MJESTO U ZAGREBU I ZAŠTO BAŠ TO?

"Ljetna pozornica Tuškanac. Kino u šumi, šuma u centru grada. Savršeno mjesto za pogledati dobar film za vrijeme ljetnih vrućina."

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM FRIŽIDERU?

"Sir, sve vrste sira."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

ŠTO TI JE VAŽNO KOD TVOJIH PROJEKATA?

"Kod projekata je važna dosljednost."

INSPIRACIJA ZA POSAO?

"Putovanja. Nije samo arhitektura, nego i gradovi, način života, način korištenja javnih prostora…"

ŠTO JE ZA TEBE DOBAR IZLAZAK?

"Dobro društvo i dobra atmosfera, neovisno o mjestu i temi."

KAKO JE ŽIVJETI U STROGOM CENTRU?

"Prednost života u centru je da u svakom trenutku možeš brzo i jednostavno pješice biti u gradu. Očekivano je da je u centru grada problem s parkiranjem, ali danas je jednak, možda i veći problem u novijim naseljima kao što su Špansko, Prečko…"

ZAŠTO VOLIŠ DALMATINSKU ULICU?

"Posebno volim sjevernu stranu Dalmatinske zbog Bloka 19, čija je unutrašnjost većim dijelom uređena. Ima park, dječje i košarkaško igralište. To je Blok u kojem imaš sve što je potrebno: osim igrališta i parka, tu su samoposluga, restoran, pivnica, kazalište, fakultet dizajna, noćni klub…"

SKUPLJAŠ LI NEŠTO?

"Ne."

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

MJESTO NA KOJE SE VESELIŠ IĆI USKORO?

"Već dulje planiramo ići u Hamburg. Zadnji put sam bila prije 20 godina i tada me oduševio. U međuvremenu je Hamburg doživio veliku transformaciju luke i waterfronta. Obavezno moramo posjetiti zgradu Elbphilharmonie koju su projektirali arhitekti Jacques Herzog, Ascan Mergenthaler i Pierre de Meuron."

KOJU RUTINU ZA OPUŠTANJE U DOMU PRAKTICIRAŠ?

"Volim gledati kratke skandinavske serije i filmove."

NAJDRAŽI KOMAD NAMJEŠTAJA?

"Najdraže su mi hoklice od bake koje sada koristim kao pomoćne stoliće."

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

AKTIVNOST KOJU VOLIŠ? SPORT ILI KAO REKREACIJA...

"Nisam sportski tip, ali volim šetnje i vožnju biciklom po gradu. Zato i imam gradski bicikl kojim brzo i jednostavno dođem i ako su veće udaljenosti."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix

ODJEVNI PREDMET KOJI SI NEDAVNO DODALA U GARDEROBU I BAŠ TE VESELI?

"Kožne, ručno rađene rukavice iz Pečuha. Izrađuje ih stara obiteljska firma Hamerli još od 1861. godine."

VAŽNOST UMJETNOSTI U TVOM ŽIVOTU...

"Jako mi je važna, i to u svim segmentima, sve grane umjetnosti, likovna, filmska, suvremeni ples. Nedavno smo gledali u Lisinskom fenomenalni balet ‘Igor Stravinski: Posvećenje proljeća‘ u koreografiji Maše Kolar."

KADA SI BAŠ DOWN POMAŽE TI...

"Mama… Nažalost se rijetko vidim s njom jer ona ne živi u Zagrebu, nego u Donjem Miholjcu, ali mama je uvijek tu, koliko god daleko bila."

DOBRA SERIJA ILI FILM KOJI SI RELATIVNO NEDAVNO GLEDALA?

"Film Todda Fielda ‘Tár‘ s Cate Blanchett. Uvijek volim pogledati filmove Alejandra Gonzáleza Iñárritua, a jedan od dražih mi je ‘Birdman or (The Unexpected Virtue of Ignorance)‘."

NAJDRAŽI VLASTITI PROJEKT?

"U slobodno vrijeme bavim se dizajnom nakita od plemenitih metala koji proizlazi iz mog osobnog senzibiliteta i estetike. Proces osmišljavanja i stvaranja nakita me kreativno ispunjava. Upravo sam završila kolekciju izrađenu od zlatne žice debljine samo 0,5 mm. Kolekcija se zove TANKA i promociju planiram do kraje godine. Vizualni identitet mi je radio Jelenko Herzog."

image
Vanja Šolin

TKO TI JE UZOR?

"Njemačka dizajnerica Saskia Diez. Otkrila sam ju još davno, kada sam kupila torbu od papira koju je dizajnirala sa svojim tadašnjim suprugom Stefanom Diezom."

ŠTO TI ZNAČI BITI DRUŠTVENO ANGAŽIRANA?

"Smatram da, ako se svatko od nas samo malo angažira, zajedno možemo jako puno napraviti i doprinijeti. Trenutačno sam jedna od članica žirija 1. Festivala Open House Zagreb. Promocija festivala bila je 3. srpnja. Festival je zamišljen kao promocija najatraktivnijih zagrebačkih arhitektonskih djela te susret građana s arhitektima, građevinarima, investitorima i vlasnicima zgrada. Festival potiče razmišljanja o vrijednostima grada i ulozi stanovnika u njegovu stvaranju te ih usmjerava da se zalažu za dobro osmišljeno, planski izgrađeno okruženje."

NAJVIŠE VOLIŠ SKUHATI?

"Volim kuhati i kuhanje me opušta, ali, nažalost, zbog drugih obaveza ne stižem. Kao prava Mađarica, volim gulaše, paprikaše, ali omiljen mi je pileći perkelt."

KOLIKO SU BILJKE VAŽNE U TVOM ŽIVOTNOM PROSTORU?

"Biljke u prostoru su mi jako važe. Čine prostor ugodnijim i u interijerima volim zelenilo, obavezno prirodno, nikako umjetno."

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

NAJDRAŽI PROFESOR ILI PROFESORICA NA FAKSU I ZAŠTO?

"Najveći utjecaj na mene je imala pokojna profesorica Ines Filipović, poznata kao Mića. Kod nje sam radila završne radove i bila mi je mentorica na diplomi. Znala je prepoznati i potaknuti neke moje kreativne specifičnosti. Imale smo bliski odnos koji mi je ostao u jako lijepom sjećanju."

TRENUTAČNO OD PROJEKATA RADIŠ?

"S kolegom Sveborom Andrijevićem radim na projektu rekonstrukcije restorana Šumski dvor u Zagrebu. Zahtjevan, ali jako zanimljiv projekt."

A OVAJ FORA PROZOR U SPAVAĆOJ?

"To je prozor koji je nekoć služio kao otvor za ventilaciju tavana. Obložili smo ga inox cijevi, pa izgleda kao brodski. Može se zamračiti."

image
NEJA MARKICEVIC/CROPIX/CROPIX

I DIVNI BOŽURI NA STOLU...

"Zašto ih volim? Baka ih je imala u vrtu u Požegi."

image
Neja Markicevic/Cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2024 02:23