Made in croatia

Oduševljava nas nakit simpatičnog naziva KuglaKuglaKocka!

Na našem tržištu kreativnih rukotvorina, vještih ruku ne manjka i izbor pravog komada nakita koji će upotpuniti vašu kolekciju i pomoći vam u stvaranju besprijekornog modnog stila sve je teži. Odnedavno smo bogatiji za još jedan zanimljiv brend koji je već počeo osvajati srca ljubiteljica jednostavnosti i geometrije. KuglaKuglaKocka ime je koje sve objašnjava pa se tako nakit koji stvaraju Dora i Rutva Primorac, sestre iz Zagreba prvenstveno sastoji od spomenutih dvaju oblika. Porazgovarali smo s Rutvom, jednom od dviju sestara koje stoje iza brenda KuglaKuglaKocka, o tome kako su počele svoj kreativni pothvat, čemu se nadaju i kako izgleda proces izrade ovog divnog nakita! Izvrsne slike njihovih rukotvorina i odgovore na naša pitanja možete pronaći u nastavku...

Novi ste brand, kako ste započeli sa svojim radom?

- Iza ovog branda stoje dvije sestre i mnoštvo prijatelja koji su svojim savjetima pomagali da se izrodi nešto iz naših ideja - kritikama trijeznili zanesene glave, a pohvalama vraćali vjeru u ono što radimo. Pravo je čudo da smo i dalje ostale prijateljice s istim ljudima, s obzirom na količinu istih priča o KugliKugliKocki koje smo vrtjele iz dana u dan. Šalu na stranu, česte smo posjetiteljice art sajmova, tako da smo u kontaktu s hrvatskim dizajnom i kreativnim djelatnostima već odavno. Sada smo se i same odlučile okušati u jednom takvom kreativnom procesu. Lijepo je gledati kako od jedne misli nastaje konkretan predmet, koji se potom razvija u cjelovit koncept. Nije riječ samo o nakitu, nego o priči o nakitu, bezvremenskoj i pročišćenoj.

Kako ste se odlučili za dizajn nakita koji izrađujete?

- Željele smo uzeti nešto što su i mnogi prije nas koristili, ali postaviti to u novi tip odnosa i pratiti što se onda događa. Vječna geometrijska tijela, kugla i kocka, tako su postala podloga za igru. Pri odabiru boja također smo se koristili pravilom manje-je-više. Nismo željeli da boje odvuku pažnju od šara i oblika koje se pojavljuju na stranicama kocke. Iako kugla slovi kao savršeno geometrijsko tijelo, mi smo ovdje napravili mali pomak i svu pažnju usmjerili na kocku. Ona je nositelj kreativnosti na našem nakitu dok se kugla tek fragmentarno naznačuje. Rezultat je taj da, kao što smo već mnogo puta spomenuli, kocke i kugle postaju uvijek malo više od kocke i kugle, a naš nakit malo više od običnog nakita.

Kako izgleda postupak izrade jedne ogrlice?

- Iako je KuglaKuglaKocka nakit minimalističan, njegova izrada ipak nije pretjerano jednostavna. Počinjemo s izradom oblika kocke i/ili kugle od glinamola ili DAS mase (materijala nalik glinamolu). To uključuje oblikovanje i bušenje rupice kroz koju se provlači kukica za ogrlicu. Potom se dobiveni oblik suši nekoliko dana dok potpuno ne ispari sva vlaga. To poprilično ovisi o vremenu, točnije vlazi u zraku. Nakon što se kockice posuše ispravljamo nepravilnosti brus papirom. Zatim možemo krenuti na najkreativniji dio posla, a to je bojanje akrilnim bojama. Svaka serija naših kockica ima neku provodnu temu, nešto što nas je zaokupljalo u tom trenutku te se to može i primijetiti ako se bolje zagleda u ogrlice. Boja se suši također dan ili dva, a potom slijedi lakiranje mat zaštitnim lakom koji onemogućava skidanje boje. Volimo vjerovati da su naše ogrlice vodonepropusne, ali treba biti pažljiv s rukovanjem. Ipak se radi o ručnoj izradi, tako da je najpametnije ogrlice držati u zasebnoj suhoj kutijici ili vrećici, a ne s ostalim nakitom, kako ne bi došlo do oštećenja. I tako dolazimo do zadnjeg koraka, a to je umetanje kukica, kvačenje za lančiće i spajanje krajeva lančića kopčicama.

Gdje se sve mogu nabaviti vaše rukotvorine?

- Za sada nas je moguće pronaći na Facebooku i Instagramu te nam se javiti mailom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.). U planu imamo suradnju s dizajn dućanima u gradovima Lijepe Naše. Također se nadamo da ćemo u narednim blagdanskim danima naći mjesto i na kojem sajmu rukotvorina/umjetnina.

Kako vidite trenutnu situaciju na tržištu s malim proizvođačima kao što ste vi?

- S obzirom da smo novi brand, još nismo uspjeli prikupiti negativna iskustva, ali koliko čujemo sa svih strana, situacija nije baš laka. Tržište je poprilično zasićeno različitim oblicima umjetničkog izražavanja te je teško pronaći svoj put. Nadamo se da će naši potencijalni kupci ipak prepoznati osvježavajući karakter našeg nakita i da će u našoj ponudi naći nešto što će dati karaktera njihovim modnim kombinacijama.

Koji su vam planovi za budućnost?

- U planu imamo proširenje ponude nakita na naušnice i prstene, a intenzivno razmišljamo i o torbicama koje bi imale kuglu i kocku kao zaštitne znakove. Najvažnije nam je da uživamo u onome što radimo, to je prešutni preduvjet za sve planove.

Kakvi su dojmovi vaših kupaca?

- Dobivamo mnogo pohvala sa svih strana te ćemo iskoristiti ovu priliku da zahvalimo svim našim kupcima na povjerenju, svima našim vjernim pratiteljima na društvenim mrežama i, naravno, prijateljima koji nas trpe i dalje.

Foto: Kristijan Vučko

Hvala djevojkama na razgovoru i želimo im sreću u daljnjim pothvatima!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 07:17