NIKAD VEĆI BROJ

Odabrani radovi za Izložbu hrvatskog dizajna 21/22 i nominacije za Veliku nagradu HDD-a

 HDD
Svi selektirani radovi ulaze i u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva

Selekcijska komisija u sastavu: Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman, odabrala je 325 dizajnerskih ostvarenja koja će se predstaviti na bijenalnoj Izložbi hrvatskog dizajna 21/22 u Laubi – kući za ljude i umjetnost 10. siječnja 2023. te na online izložbi i u publikaciji Pregled hrvatskog dizajna 21/22 u prosincu 2022. To je najveći broj radova ikad selektiran za ovu izložbu, kao i najveći broj prijava, kojih je ove godine bilo čak 573. Osim toga, objavljene su i nominacije za Veliku nagradu HDD-a za projekte koji su se prema ocjeni komisije najviše istaknuli svojom kvalitetom, inovativnošću, kompleksnošću i jasnom porukom - izvještava HDD.

Svi selektirani radovi ulaze i u konkurenciju za Nagrade Hrvatskog dizajnerskog društva, najprestižnije domaće strukovne nagrade u području dizajna koje se dodjeljuju u 8 profesionalnih i 8 studentskih kategorija, a na svečanom otvorenju Izložbe hrvatskog dizajna 21/22 objavit će se tko su dobitnici nagrada te promovirati nova reprezentativna tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22.

image
HDD

Ukupno su na izložbu prijavljena čak 573 rada, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 325, od toga 258 profesionalnih i 67 studentskih radova. To je dosad, od prvog izdanja Izložbe hrvatskog dizajna održane 1999. godine, najveći broj prijavljenih radova, ali i najobimnija selekcija napravljena u sklopu ovog bijenalnog izložbenog projekta. Po prvi puta ove godine studentski radovi koji će biti predstavljeni na Izložbi dolaze sa sedam visokoškolskih ustanova iz Hrvatske te dvije iz inozemstva. I ove je godine selektiranje radova obavljeno online, putem posebno dizajniranog web sučelja.

Natjecateljske kategorije na izložbi su: Dizajn vizualnih komunikacija, Industrijski/produkt dizajn, Dizajn u digitalnim medijima i dizajn interakcija, Dizajn ambalaže, Modni i odjevni dizajn, Cjeloviti projekt/proizvod, Prostorne i grafičke intervencije i sistemi te Koncept/inicijativa/kritički dizajn. Nagrade i Posebna priznanja HDD-a dodjeljuju se u svim kategorijama. Posebna Nagrada HDD-a za životno djelo, na temelju odluke Upravnog odbora HDD-a, ove će godine biti dodijeljena Borisu Ljubičiću. Najboljem radu u selekciji za Izložbu hrvatskog dizajna 21/22 dodijelit će se i Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva. O nagradama će odlučivati Međunarodni ocjenjivački sud koji čine članovi Selekcijske komisije Robert Čanak, Dario Dević, Nataša Njegovanović, Luka Perić, Cvetka Požar, Zlatka Salopek Radić i Juraj Zigman te još dva člana iz inozemstva: Ajdin Bašić, grafički dizajner iz Slovenije, i Kostas Medugorac, industrijski dizajner iz Njemačke.

image
Pregled hrvatskog dizajna 19/20; urednik: Marko Golub; dizajn: Tina Ivezić

Tiskana publikacija Pregled hrvatskog dizajna 21/22 će na 500 stranica predstaviti radove selektirane za izlaganje u sklopu bijenalne Izložbe hrvatskog dizajna 21/22. Publikacija predstavlja više od samog kataloga manifestacije. U prvom segmentu uključuje eseje i intervjue domaćih i međunarodnih stručnjaka u području prakse, kritike i teorije dizajna, kako o tekućim, tako i o metodološkim, društvenim i kulturnim aspektima same dizajnerske prakse. Publikacije Pregled hrvatskog dizajna u tom su smislu nastojanje da se sadašnji trenutak hrvatskog dizajna kontekstualizira, kritički propita i arhivira. Drugi i najveći segment publikacije sadrži detaljan prikaz svih selektiranih radova u osam kategorija. Osim grafičkih i fotografskih reprodukcija, svi radovi predstavljeni su i kratkim tekstovima koji objašnjavaju polazišta, ideje i proces realizacije projekata. Treći segment publikacije prezentira aktivnosti Hrvatskog dizajnerskog društva u razdoblju između dvije bijenalne izložbe.

Više o nominiranima saznajte na stranicama HDD-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 10:57