Objekt žudnje: Bonsai šumica... Na lubanji!

Izniman dekorativni predmet u domu i podsjetnik na življenje života punim plućima

Lubanje nas podsjećaju na smrt i čest su motiv umjetnosti “Memento mori”, što na latinskom znači “Sjeti se da ćeš umrijeti”. Takav oblik umjetnosti podsjeća nas da smo smrtni i da uživamo u životu, preuzmemo ga u svoje ruke i živimo svaki dan kao da je posljednji. Upravo to bila je misao vodilja australskoj tvrtki Jack of the Dust da kreira “Spring Bonsai Mountain Skull”, lubanju prekrivenu mahovinom i bonsai drvcima kako bi bila izniman dekorativni predmet u domu i podsjetnik na življenje života punim plućima.

Ovaj komad dizajnirao je umjetnik Andrew Firth. Skulpture su ručno rađene i odljev su prave ljudske lubanje. Napravljene su od kvalitetne PVC plastike te se sastoje od devet dijelova koji se spajaju, a prekrivene su živom mahovinom i bonsai drvcima. Neke imaju čak i malo groblje unutar “šumice”.

Ime kompanije koja ih proizvodi Jack of The Dust je izraz koji se koristio u Mornarici SAD-a za brodskog konobara, a umjetnik je bio graditelj brodova 12 godina pa to ne čudi.

Cijene ovakvih lubanja kreću se oko 400 australskih dolara, a na stranici www.jackofthedust.com.au možete pogledati i ostale genijalne radove ovog talentiranog umjetnika.

Foto: www.jackofthedust.com.au

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:47