Iznenađeni?

Novo istraživanje provedeno u 130 zemalja. Ovo su trenutno najtraženiji arhitekti i projekti

Fallingwater kuća, arhitekt Frank Lloyd Wright

 Kirk Thornton /Unsplash
Novo istraživanje provedeno od strane money.co.uk koristi podatke Google pretraživanja kako bi pronašli najtraženije arhitekte

Od The Sharda u Londonu do pariškog Eiffelovog tornja, arhitekti koji stoje iza nekih od najpoznatijih svjetskih građevina odigrali su značajnu ulogu u oblikovanju obrisa naših gradova – ali koji je arhitekt najpopularniji? Novo istraživanje provedeno od strane money.co.uk koristi podatke Google pretraživanja kako bi pronašli najtraženije arhitekte i arhitektonske projekte u više od 130 zemalja diljem svijeta.

image

Lonsonski centar za vodene sportove arhitektice Zahe Mohammad Hadid

Unsplash

Zaha Hadid zauzima prvo mjesto kao arhitektica s najviše pretrage na Googleu u čak 84 zemlje. Odgovorna za zadivljujuće dizajne nekih od najpoznatijih zgrada diljem svijeta, projekti preminule arhitektice Zahe Mohammad Hadid uključuju Londonski centar za vodene sportove koji je izvorno izgrađen za Olimpijske igre u Londonu 2012., a The Guardian ga je opisao kao jednim od najfascinantnijih bazen na svijetu; paviljon Bridge u Zaragozi, Španjolska; i Guangzhou Opera House u Kini.

image

Guggenheim muzej, arhitekt Frank Lloyd Wright

Unsplash

Na drugom mjestu je Le Corbusier s 15 zemalja, a djela koja se najviše pretražuju su vila Poissy Savoye i kapelica Notre Dame du Haut u Romchampu.

image

Fallingwater kuća, arhitekt Frank Lloyd Wright

Kirk Thornton /Unsplash

Treće mjesto zauzima američki arhitekt Frank Lloyd Wright kao najtraženiji u 11 zemalja. Tijekom svoje karijere, Lloyd Wright dizajnirao je više od 1000 struktura tijekom kreativnog razdoblja od 70 godina, a njegova najznačajnija djela uključuju muzej Guggenheim u New Yorku, kuću Fallingwater u Pennsylvaniji, hram Unity u Illinoisu i Hollyhock House u Los Angelesu.

image

Arhitekt Gustave Eiffel zaslužan je za Eiffelov toranj

Unsplash

Gustave Eiffel je arhitekt koji najviše guglaju u sedam zemalja i zauzima četvrto mjesto na listi. Njegova najistaknutija struktura je, naravno, Eiffelov toranj, čija je izgradnja započela u siječnju 1887. i dovršena u ožujku 1889. Eiffel je također radio na Kipu slobode, ovaj projekt je preuzeo od arhitekta Eugènea Viollet-le-Duca i modernizirao strukturu tako da može izdržati teške vremenske uvjete New Yorka. Izgrađena u Parizu, Lady Liberty je dovršena 1883.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:09