Dječja literatura

Novo djelo slikara Danijela Srdareva: Slikovnica za djecu o Richteru, arhitekturi i skulpturama

 Goran Mehkek/CROPIX
U parku skulptura Zbirke Richter brojne skulpture reflektiraju svoju okolinu, što je sve dočarano u ovoj literaturi za najmlađe

Nova slikovnica akademskog slikara Danijela Srdareva naziva "Richter za djecu - oblik arhitekture - skulpture" nastavlja njegov niz takve dječje literature na temu arhitekture. Objavljena je na web stranici "Arhitektura za djecu". Ovo je treća takva elektronička slikovnica i bavi se radom arhitekta i umjetnika Vjenceslava Richtera.

image

Slikaru Danijelu Srdarevu izrada i osmjišljavanje električnih slikovnica je izazov

SANJIVE SLIKE

- Približava najmlađima radove i postulate, Nove tendencije, gravitacijski crtež sve do paviljona u Bruxellesu, Zbirke Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter te parka skulptura ispred Zbirke koja djeluje u sklopu MSU-a. Korisnike potiče na interakciju s prostorom u kojem bivaju usmjereni na kreativnost i nesputanost, na slobodu misli i otvorenost na primjerima inspiriranim ovim velikim stvaraocem - rekao je Danijel Srdarev.

Slikovnica o Richterovim djelima nastavak je serije nakon onih o Bernardu Bernardiju i Ivi Vitiću, a sve su objavljene na web stranici "Arhitektura za djecu"

Primjerice u slikovnici se može doznati podatak da je EXAT 51 (Eksperimentalni atelijer), naziv umjetničke grupe osnovane 1951. godine u Zagrebu. Njezini članovi bili su arhitekti Vjenceslav Richter, Bernardo Bernardi, Zdravko Bregovac, Zvonimir Radić, Božidar Rašica, Vladimir Zarahović i likovni umjetnici Vladimir Kristl, Ivan Picelj i Aleksandar Srnec. U svojem djelovanju grupa je isticala nasljeđe geometrijske apstrakcije i avangardne misli smatrajući kako se bez istraživanja i eksperimenta ne može zamisliti napredak kreativnog pristupa u području arhitekture i likovnih umjetnosti te da je skulptura trodimenzionalni objekt koji ima likovna svojstva. U širem smislu, skulptura je objekt, skup objekata, prostorna instalacija objekata... Srdarove sanjive slike provest će čitatelje slikovnice kroz Zbirku Richter koja se nalazi na Vrhovcu u Zagrebu. Zbirka Richter nekadašnja je kuća supružnika Nade Kereš Richter i Vjenceslava Richtera, danas s parkom skulptura koji su darovali Gradu Zagrebu.

image

Slikovnica Richter

LEBDI U ZRAKU

U parku skulptura Zbirke Richter smještene su brojne skulpture, neke od njih reflektiraju svoju okolinu na sebi zbog visoke politure. Politura je, kako objašnjava slikovnica, visoki sjaj koji površini daje mogućnost odsjaja kao u zrcalu pa tako uspostavlja nov odnos između oblikovanog unutrašnjeg i slobodnog vanjskog prostora. Sve su skulpture upečatljive, posebno Centrija, koju su prepoznali i kukci koji u njoj žive. Tu je i Kocka toplane, stanica za kontrolu zagađenja atmosfere postavljena kao skulptura u parku odignuta od tla. Ostavlja dojam lebdenja u zraku. Na istoj web stranici mogu se vidjeti i njegove ranije slikovnice "Bernardi za djecu" te "Arhitekt Ivo", koje imaju didaktičke sadržaje. Konzultantica na projektu je bila Vesna Meštrić, a realiziran je u suradnji s Ministarstvom kulture.

EXAT-51

1951.godine u Zagrebu osnovana je grupa EXAT-51 koja je u svojem djelovanju isticala naslijeđe geometrijske apstrakcije i avangardne misli. Članovi su bili Richter, Bernardi, Rašica, Picelj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 08:40