OD OSTATAKA

Novi ekološki materijal, izgledom podsjeća na terazzo, ali drvo mu je osnova

 ForestBank
ForestBank usredotočuje se na druge materijale koji se mogu pronaći u šumama, one koji se smatraju bezvrijednim

Upotreba drva u proizvodima i dizajnu seže tisućljećima unatrag, a ovaj materijal je i danas omiljen, osobito među onima koji okreću leđa štetnoj plastici. No dok je drvo samo po sebi održivo u smislu da je biorazgradivo i reciklirajuće, potrebno je obratiti veliku pažnju na nabavu ovog materijala. Sve što koristi drvo, od najtanjeg papira do najvećeg namještaja, gotovo uvijek uključuje sječu drveća, a čak i odbačeni komadići koji se mogu reciklirati i upotrijebiti negdje drugdje još uvijek vuku svoje podrijetlo od velikih stabala. To na kraju može predstavljati problem ako ne sadimo drveće dovoljno brzo da obnovimo svoje izvore drva. Drveće, međutim, možda nije jedini izvor materijala koje možemo koristiti za izradu namještaja, a ovaj prilično novi materijal pokušava koristiti najnevjerojatnije predmete u tu svrhu.

image
ForestBank
image
ForestBank
image
ForestBank
image
ForestBank

Drvo je oduvijek imalo posebno mjesto među različitim materijalima koje koristimo za izradu stvari. Ima posebna svojstva i teksture, a zrnca i brazde koje ima sirovo drvo jedinstveni su i privlačni. Drvo je također lako dostupno, pod pretpostavkom da imamo dovoljno drveća, naravno. Kao takavo, dolazi sa svojim skupom problema, uključujući količinu otpadnog materijala koji ostaje neiskorišten i odbačen. Postoje dizajneri i proizvođači koji pokušavaju iskoristiti ove drvene iverice i ostatke.

image
ForestBank
image
ForestBank
image
ForestBank
image
ForestBank

ForestBank je pokušaj proizvodnje drugačije vrste proizvoda bez pribjegavanja sintetičkim procesima i materijalima koji ionako na kraju štete okolišu. Umjesto toga, usredotočuje se na druge materijale koji se mogu pronaći u šumama, materijale koji se obično smatraju bezvrijednim i beskorisnim. To uključuje lišće, koru, sjemenke, stvari koje se ionako samo stoje na šumskom tlu. Ovi komadi se skupljaju i miješaju s reaktivnom mineralnom bazom i akrilnom smolom na bazi vode koja ne koristi organska otapala ili hlapljive organske spojeve.

image
ForestBank
image
ForestBank

Rezultat je nešto što je poput drveta, ali očito nije drvo. Materijal se definitivno može oblikovati uobičajenim metodama obrade drva i koristiti kao različiti dijelovi namještaja, praktički svugdje gdje se može koristiti drvo. Međutim, njegov jedinstveni izgled naliči na poznati terazzo koji je istovremeno jedinstven i pomalo kaotičan.

image
ForestBank
image
ForestBank

Ono što ovaj inovativni materijal čini još održivijim je to što ne mora biti ograničen samo na šumsko podrijetlo. Ti isti otpadni materijali mogu se uzeti od rezidbe drveća na ulicama i u vrtovima ili ostaci iz studija za obradu drveta. Različite kvalitete i izgled svakog izvornog materijala doprinose jedinstvenom karakteru svake ForestBank proizvodnje, pretvarajući namještaj, zidove i bilo koji drugi proizvod na bazi drva u prava jedinstvena remek-djela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 10:27