VAŽAN SAVJET

Ništa ne mijenja prostor kao boja. Poboljšava raspoloženje i može trenutno promijeniti prostor, ako napravite ovo

 ARTJAFARA/GETTY IMAGES

Iako je boja u konačnici vrlo osobna stvar i važno je okružiti se nijansama koje volite, dobra je ideja upoznati se s trenutnim trendovima boja prije nego što se upustite u projekt bojanja kako biste osigurali da vaš prostor djeluje svježe. Kotač boja također je izvrstan alat koji koriste dizajneri interijera za planiranje palete i određivanje nijansi koje su u harmoniji.

Bilo da planirate redizajn doma ili želite osvježiti umornu sobu, stručnjaci za boje govore o popularnim nijansama za interijere.

Koji su najveći trendovi boja trenutno?

Prema stručnjacima za boje i prognozerima trendova, topli, zemljani tonovi kao što su smeđa, karamela i bež smatraju se glavnim trendovima boja u interijerima za 2024. i 2025.., uz lijepe nijanse ružičaste i osunčanih tonova breskve. Tople i prizemne, ove boje slijede našu želju da stvorimo smirujuće i ugodne prostore.

U 2024. došlo je do pomaka prema popustljivim učahurenim interijerima koji daju umirujuću moć, bilo da su to bogate smeđe i karamela nijanse srednjih tonova koje stvaraju ugodne sheme, ili tople i svestrane neutralne kao što je oker ton.

Tash Bradley, direktorica dizajna interijera i psihologinja za boje u Licku, ponavlja predviđanje da će zemljane neutralne boje nastaviti osvajati sljedeće godine. ‘U 2025. vidjet ćemo ljude koji slave boju na suvremeniji način. Neutralne na bazi sive zamjenjuju se za toplije neutralne na bazi žute. Postojani i bezvremenski, suptilni i umirujući tonovi, lijepo se slažu sa svježijim, življim bojama, stvarajući osjećaj ravnoteže i harmonije.‘

Međutim, s druge strane spektra, hladne, umirujuće boje također imaju trenutak, s mekom zelenom i plavom prirodom koja dolazi u prvi plan kako bi zadovoljila našu želju za prostorima koji će umiriti dušu.

‘Iako predviđamo da će prirodni, uzemljeni zemljani tonovi biti sidro paleta boja za interijer, također predviđamo da će oni biti upareni sa svjetlijim, poletnijim bojama koje odražavaju novopronađenu energiju, optimizam i želju da se zabavimo s našim interijerima‘, dodaje Tash Bradley za homesandgardens.com.

U međuvremenu, oni koji imaju više povjerenja u boje bit će zadovoljni kada čuju da su jarke crvene, žute i hrabre plave također biti popularne u dizajnu interijera s toplom plavom.

U nastavku otkrivamo ključne trendove boja koje će vas zasigurno inspirirati.

1. Tople kakao nijanse

Tople, učahurene i prizemne, zemljano smeđe boje postaju sve popularnije jer se vlasnici kuća žele okružiti umirujućim bojama. Iznenađujuće svestrana, smeđa lijepo funkcionira s drugim zemljanim tonovima poput maslinastozelene i terakote, i sjajno se slaže s blijedoružičastim tonovima. Alternativno, kombinirajte ju s plavom bojom za bolji dojam.

2. Zadivljujući tonovi karamele

Baš kao što se čokoladno smeđe boje vraćaju, vraćaju se i neodoljivi karamel tonovi. Nekad izbjegavane, ove zlatne nijanse pokazale su se neodoljivima kod dizajnera interijera i vidimo ih u kombinaciji s bogatijim smeđim, toplim bijelim bojama, nježno ružičastim i plavim.

3. Breskvaste nijanse

Otkako je Pantone proglasio Peach Fuzz svojom bojom godine za 2024. primjećujemo je posvuda. Potpredsjednica instituta Laurie Pressman opisala ju je kao ‘suosjećajnu i njegujuću koja obogaćuju um, tijelo i dušu‘.

4. Blažena plava

Nekoliko marki boja i prognozera trendova zagovara blijedo plavu boju ove godine. Umirujuće, svestrane i svježe, dobro funkcioniraju u bezbrojnim prostorima i izvrsno se slažu s nijansama zalaska sunca na suprotnoj strani kotača boja.

‘Boje inspirirane prirodom postale su popularne 2020. - u prvoj polovici desetljeća zelena je bila najpoželjnija, ali sada se kombinaciji pridružila plava. Osobito svijetloplava, koja u kombinaciji s tamnijom plavom, kremasto bijelom i drvenim detaljima, stvara onu savršenu estetiku plaže‘, kaže Emily Kantz, voditelj marketinga boja u tvrtki Sherwin-Williams.

5. Ružičaste nijanse

Ružičaste boje ove godine ne vide znake opadanja; tople, ženstvene i svestrane, donose suptilnu boju i mekoću dok prostor održavaju svijetlim. Savršene za kuhinje i spavaće sobe, lijepo se slažu s maslinastozelenom, smeđom i ugljeno sivom ili pokušajte stvoriti zabavan kontrast s oštrim žutim ili crvenim tonovima.

6. Uzemljenje neutralne

Ukrašavanje neutralnim nijansama, uključujući tople tamno-smeđe, bež i kamen nijanse, ostaju trend za 2025. Doista, čini se da dizajnerima i vlasnicima kuća nije dosadila bež boja, budući da je i dalje zastupljena u paletama boja za 2024.

‘Uzemljujuće neutralne boje, poput bež, bezvremenske su i izdržat će test vremena u usporedbi sa svjetlijim, naglašenim bojama. Jedna riječ koja se stalno iznova pojavljuje među mojim klijentima je "ugodna", a zemljane, tople bež boje izvrsne su za pružanje toplog i sigurnog prostora koji djeluje ugodno, zbog čega su tako popularne.‘

7. Prihvatite zelenilo i plavetnilo prirode

Nježno zelene i zeleno- plave koje podsjećaju na more i nebo bezvremenske su nijanse koje zapravo nikada ne izlaze iz mode, ali predviđa se da će sljedeće godine biti posebno popularne. Slave iscjeliteljsku moć prirode, Dulux Calm paleta – jedan je od trendova boja za 2025. – okuplja spektar boja nadahnutih prirodom od nježne Horizon View i Serene Waters do dubljih tonova Neptun Seas i Nordic Hills.

„Prostorije s puno prirodnog ili kontroliranog svjetla u kojima se želite osjećati opušteno i mirno, poput spavaćih soba, radnih soba i kupaonica, imaju koristi od nježne plave i zelene boje u umirujućoj paleti,“ dodaje Marianne o uređenju zelenom i plavom bojom. ‘Sobe okrenute prema sjeveru i sobe u kojima se želite osjećati ugodno, poput spavaćih i dnevnih soba, imaju koristi od boja u toploj paleti.‘

8. Vesele sunčane nijanse

Jarko žute donose prijeko potrebnu pozitivnost u naše domove u nemirnim vremenima. Bilo da je glavna ili korištena kao naglasak u neutralnoj shemi, ukrašavanje žutom bojom zajamčeno će unijeti proljeće u vaš život.

‘Kao najsvjetlija boja vidljivog spektra, žuta od svih boja najviše podiže i osvježava te potiče stvaranje endorfina. Prihvatite žute zidove i stolariju,‘ kaže Helen Shaw, direktorica marketinga (International) u Benjamin Moore. ‘Odlučite se za naglašenu boju koja se nalazi nasuprot kotačiću boja kako biste dodali trenutnu energiju prostoru, to se zove komplementarna shema. Ova kombinacija žute i plave doista je ugodna. Možete spojiti umirujuću kobalt plavu i vesele žute nijanse za stvaranje uravnotežene, ali dramatične scene.‘

9. Crvene koje se ističe

Crvena može biti umirujuća i učahurena ako se koristi na zidovima, a posebno je dobra za stvaranje intimnog ugođaja u blagovaonicama. Međutim, crvene sobe mogu biti nadmoćne, a neki čak tvrde da mogu potaknuti osjećaje ljutnje. Alternativno, ukrašavanje crvenom bojom u malim dozama učinkovit je način da se oživi inače neutralna shema ili da se istaknu arhitektonske značajke.

‘Klasična crvena boja samouvjerena je i karizmatična, bogata i senzualna. Čak i u malim dozama, crvena je sjajna boja koja može ostaviti impresivan dojam u inače neinspirativnom prostoru. Na primjer, uz pomoć samoljepljive trake se poigrajte s kutovima i uvedete neočekivanu geometriju, stvarajući svoj vlastiti moderni izgled‘, predlaže Helen Shaw, direktorica marketinga (International) u Benjamin Moore.

10. Tamne, dramatične nijanse

Iako su neutralne i pastelne boje u trendu ove godine, još uvijek postoji apetit za tamnim, dramatičnim bojama.

Ćudljive boje trenutačno su u trendu iz mnogo razloga – jedan od njih je nesigurno vrijeme u kojem živimo, zbog čega su tamne nijanse sve popularnije‘, kaže Emily Kantz, voditeljica marketinga boja u tvrtki Sherwin-Williams.

‘Ova raskošna tamnozelena nijansa je zemljana nijansa inspirirana prirodom koja unosi mir i sofisticiranost u prostor. Zelene su postale popularne nijanse 2020. kada su vlasnici kuća željeli da njihovi interijeri budu više nalik prirodi, a ova nijansa čini upravo to‘, dodaje Emily.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2024 09:39