Made in Croatia

Neodoljive ručno rađene keramičke dekoracije koje prizivaju uspomene na dom s domaćim potpisom

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Ana Đaković Prša ručno izrađuje keramičke šalice, zdjele i tegle za cvijeće uz pomoć svoje majke, a brend je nazvala po svojem ocu

PROFIL

  • Info: keramički predmeti brenda Japa design
  • Dizajn: Ana Đaković Prša

Gospođa tegla, Gospodin Flegma, Zabrinuta mama... samo su neki od simpatičnih naziva šarenih i jednostavno neodoljivih uporabno-dekorativnih predmeta za dom domaćeg brenda Japa design. Brend je pokrenula kreativna Ana Đaković Prša iz Zagreba, a pomaže joj majka Ljubica Heidler-Đaković, inače karikaturistica i animatorica crtanog filma. Njih dvije zajedno ručno izrađuju keramičke šalice, zdjelice, tanjure, vaze, tegle za cvijeće...

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Ana je po struci ekonomistica koja je oduvijek težila kreativnom radu i izražavanju, a radeći u marketingu i novinarstvu razmišljala je o vlastitom poslu. Ipak, na taj se korak odlučila nakon niza nesretnih okolnosti, a nakon što je ostala i bez posla skupila je hrabrosti napokon krenuti u samostalne “vode” i raditi ono u čemu uživa. Svoje ekonomsko i medijsko znanje spojila je s majčinom kreativnosti koju je, uostalom, od nje i naslijedila. Brend je odlučila nazvati “Japa” u znak sjećanja na oca, jer se on tako u šali potpisivao na poruke.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Započele smo s izradom i oslikavanjem šalica, a prvi motivi su bile kućice koje me podsjećaju na dom i obitelj. Ubrzo smo počele izrađivati i druge predmete te uvoditi nove motive, budući da obožavam točkice, prugice, crtice... kao i svi - smije se Ana, dodajući kako se danas na njezinim predmetima mogu pronaći i apstraktni motivi, zatim motivi životinja te muški te ženski likovi. Tegle za cvijeće sa šiškama su “djevojčice”, a one s točkicama “gospođe”. Zabrinute mame su, pak, visoke vaze koje su nastale sasvim slučajno, a nakon jedne narudžbe uvela je i prepoznatljiv lik Fride Kahlo. Ostali motivi mijenjaju se ovisno o godišnjem dobu i prigodi.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Česti motivi su točkice, prugice, crtice, životinjski motivi - najčešće psi i mačke, zatim muški i ženski likovi... a trenutačno je velika potražnja za predmetima s aktualnim blagdanskim motivima

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Posuđe i ostale predmete izrađuje različitim tehnikama: većinu toga vrti na lončarskom kolu, nešto oblikuje valjkom, a dio artikala izrađuje uz pomoć kalupa, posebice u vrijeme velikih narudžbi, kad ne stiže sve ručno izraditi. Upravo u ovo božićno vrijeme koristi kalupe, budući da je velika potražnja za posuđem s aktualnim bladanskim motivima. Tad ima i vanjske suradnike.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Sam proces izrade je spor i dugo traje. Prvi dan se, pojašnjava, oblikuje glina, par dana poslije lijepe se ručkice i slični detalji, a zatim slijedi dvotjedno sušenje. Nakon oslikavanja engoba bojama predmeti se peku na oko 1000°C, slijedi glaziranje u mješavini praha i vode u točnom omjeru prema matematičkoj formuli i opet pečenje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

- Kad se oslikan i pečen predmet uroni u glazuru, on potpuno pobijelli, a čarolija se događa tijekom drugog pečenja, tek kad otvorite peć vidite finalni proizvod - opisuje, dodajući kako se sve može i odužiti jer peć pali tek kad ju napuni određenim brojem komada. Primjerice, vaze su uske i dugačke te ih je potrebno 40 da bi ju napunila, dok tanjuri zauzimaju više mjesta pa ih se istodobno manje stane u peć.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Publika ju je vrlo brzo prepoznala, a interes je, kaže, sve veći. Ipak, zbog dugog procesa izrade zasad ne izrađuje pojedinačne komade prema narudžama. Uskoro će u ponudu, navaljuje, uvesti i predmete s tekućim zlatom. Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 15:42