sve stane

Nemate mjesta za kuhinjski otok? Evo kako ih uklopiti i u najmanje prostore

 Unsplash
Da, možete uklopiti otok u svoju malu kuhinju. U nastavku pogledajte dobre primjere i kako

Otoci su najveći radnici u kuhinji. Nude dodatnu površinu, osim ploča po obodu, koje se mogu koristiti za pripremu hrane, posluživanje ili kao mjesto za sjedenje i druženje s obitelji i prijateljima. Oni koji posjeduju kuhinje u izazovnim prostorima ili s malo kvadrata često misle da nema šanse da tu uguraju otok, ali iznenadili biste se kako je i to lako moguće.

Minimalna preporučena širina kuhinjskog prolaza je 100 centimetara za jednog kuhara i 120 centimetara za više kuhara, prema Nacionalnoj udruzi za kuhinje i kupaonice. U maloj kuhinji može biti teško smjestiti otok standardne veličine, koji obično ima dubinu od 60 do 100 centimetara, a i dalje imati odgovarajući prostor za prolaze.

No, postoji dosta fleksibilnosti što se tiče veličine i orijentacije kuhinjskog otoka. Trebalo bi ga projektirati i postaviti tako da osigura dodatnu površinu bez ometanja ključnih kuhinjskih zadataka. Mnogi vlasnici kuća zapravo preferiraju kompaktni otok jer omogućuje bolji protok - lakše je kretati se jednog područja na drugo.

Važno je razmisliti o funkciji vašeg otoka. Trebate li dodatni skladišni prostor u podnožju otoka? Može li biti otvoren ili trebate zatvoreno skladište? Ako će to biti otvorena polica, razmislite što ćete tamo spremiti jer će zauzeti središnje mjesto u vašoj kuhinji. Što god se tamo pohranilo, moglo bi postati sakupljač masti i prašine ako se ne koristi često.

Ili vam možda treba otok koji služi kao mjesto za druženje u kuhinji. Naravno, nećete poslužiti obrok s više jela, ali možete se odlučiti za otok za kojim može sjesti nekoliko ljudi i uživati u šalici kave ili čaši vina. Ako namjeravate postaviti stolce oko otoka, razmislite o njihovom postavljanju tako da osoba koja sjedi ne ometa kuhara.

Jasno je da u uski otok nećete moći smjestiti sudoper ili ploču za kuhanje, ali ipak može biti koristan kao mjesto za odlaganje stvari prilikom vađenja predmeta iz hladnjaka ili pećnice. U stvari, radi sigurnosti, ako vašoj kuhinji nedostaje površina pored vašeg asortimana, možda biste htjeli dodati mali otok u blizini kako biste imali mjesto za ostavljanje vrućih stvari, a da ne morate hodati predaleko.

Otok ne mora biti fiksni ormar. Postoje raznorazna samostojeća kolica koja mogu poslužiti svrsi. Ako pak imate fiksni otok razmislite o dodavanju kotača kako biste ga po potrebi mogli pomicat po prostoru. Samo budite sigurni da možete zaključati kotače kako vaš otok ne bi odlutao.

Izmjerite svoj otok tako da najbolje odgovara geometriji vašeg prostora. Ako je vaša kuhinja duga i uska, tada ćete htjeti dug i uski otok. Međutim, ako je vaša kuhinja više kvadratnog oblika, tada će se otok sličnog oblika bolje uklopiti i funkcionirati.

Veće nije uvijek bolje. Ako je vaša kuhinja jako prometan prostor, mislimo da je bolje dati si veće radne prolaze i manji otok nego staviti preveliki otok koji vam ostavlja neugodno uske prolaze.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 14:27