Naylon Art

Irena i Marina Šoštarec te Irena Kuzmić

Najlonske vreće nisu smeće! Štoviše, one su naušnice, haljine, torbice, kabanice… barem kada se nalaze u rukama studentica prve godine diplomskog studija dizajna tekstila, Irene i Marine Šoštarec te Irene Kuzmić. Ono što prosječnoj osobi nakon uporabe izgleda kao smeće, njima postaje sirovina i materijal za izradu dizajnerskih predmeta. No, o čemu je zapravo riječ? – Cijeli projekt počeo je prije godinu dana, kada je profesorica Koraljka Kovač Dugančić odradila izložbu s grupom studenata.

Tada smo se i mi odlučili raditi predmete od najlona. Počeli smo raditi na uporabnim predmetima koje pripremamo za Artomat, a napravili smo i Facebook stranicu na kojoj prezentiramo svoje radove – objašnjavaju studentice. Kovač Dugančić se prisjeća početaka i kaže kako je sve počelo pozivom Ane Lendvaj i Sanje Rocco za sudjelovanje na izložbi. Za tu su izložbu napravili 29 radova od reciklaže i od toga je sve krenulo.

Razni motivi

– Nakon toga sam došla na ideju da studenti naprave ponovo izložbu. Napravili su još 40 radova i sada trenutno traje izložba u čitaonici u Kustošiji. Prirodno je došla i ideja za prijavu na Artomat pa sam potaknula studente da naprave uporabne predmete i da se pokušamo prijaviti. Na veliku sreću, prošli na natječaju. Uz to, surađujemo s Dizajnholikom, na kojem je jedan rad čak i prodan – priča Kovač Dugančić.

Dakle, materijal s kojim rade jest reciklirani najlon. Kada su dobile zadatak, studentice još nisu znale što ih čeka. Uslijedili su pokušaji i promašaji da bi na kraju njihov trud rezultirao dizajnerskim uporabnim predmetima. – S najlonom je teško raditi, barem u početku jer se pegla. Naime, prvo se stavlja papir za pečenje, pa najlon i onda opet papir za pečenje i onda se pegla.

Prvi put kada smo probali, bilo je teško jer se najlon brzo stisne, izgubi oblik i formu, a ako je najlon pretanak, nastaju rupe – pričaju studentice i dodaju kako se može reciklirati bilo kakav najlon. I tanak i debeo. Ipak, tanak najlon nije dobar za podlogu pa se za nju uglavnom koriste debele vreće za smeće. – Najlon se toplinom rastali i spoji, a tu je uvijek i iznova faktor iznenađenja jer nikada ne znaš što će se dogoditi. Nakon par dana vježbe smo shvatile što se sve može napraviti.

Onda smo počeli kombinirati ne samo s najlonom nego smo i ocrtavali po svojim proizvodima; koncem, šivali, štepali strojem, stavljali printane fotografije – pričaju simpatične studentice i dodaju kako se trenutno fokusiraju na odjevne predmete, torbe, novčanike i nakit. No, njihovi planovi tu ne staju. U skoroj budućnosti planiraju izrađivati kabanice, ali i želja im je proširiti asortiman tako da se ne bazira samo na modi nego i na ukrasima i uređenju doma.

Izlažu na Artomatu

Reciklirani najlon smatraju odličnim materijalom zbog održavanja. – Održavanja zapravo i nema. Odnosno jednostavno je. Samo se prebriše krpicom i to je to. Osim toga, karakteristike koje krase ovaj materijal su nepropusnost i čvrstoća, tako da vam se sigurno neće dogoditi da ćete pokisnuti ili da će vam se smočiti stvari u torbi. Upravo zato slijedeći korak su kabanice – pričaju studentice. Što sve ove mlade i talentirane studentice rade, pratite na Facebook stranici Naylon Art ili posjetite Artomat.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 00:29