Prostor i stanje duha

Najneuredniji dio doma otkriva vaše slabe točke! Koja je vaša?

 NUPENDEKDEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Koliko puta ste čuli onu - ‘Vaš dom je odraz vašeg karaktera i/ili psihičkog stanja‘? Stručnjaci se slažu da neuredna mjesta u domu otkrivaju kakve psihičke blokade netko ima u glavi, odnosno u kojem dijelu života nema ravnoteže. Koja je vaša slaba točka?

Ormar

Neuredan ormar pokazuje da još uvijek maštate o vremenima kada ste bili mlađi, mršaviji, sretniji... Možda vas stare haljine koje čuvate iako ih ne nosite podsjećaju na vrijeme kada ste se osjećali kao da možete sve i svašta je bilo moguće. Ne želite ih se riješiti jer ne želite izgubiti onaj osjećaj koji vas asocira na neke bolje dane. Traperice koje više ne možete zakopčati možda vas podsjećaju na dane tulumarenja i izlazaka pa ih čuvate iako znate da to nema smisla. Da biste u potpunosti živjeli u sadašnjosti, morate dopustiti prošlosti da ostane u prošlosti i usmjeriti svoje misli na budućnost i kako izvući najviše iz svakog dana.

Što učiniti? Potrudite se i pregledajte stvari u ormaru. Pregledajte sve što niste nosili više od šest mjeseci i zapitajte se zašto to zadržavate. Onda ono što znate da više nećete nositi, jednostavno dajte nekome. Osjećat ćete se dobro.

image
STEVECOLEIMAGES/GETTY IMAGES

Stol

Vaša slaba točka je odugovlačenje. Hrpe papira i računa na radnom stolu, ali i druge stvari, mogu biti izgovor da ne ustanete i ne krenete dalje. Svaki put kad zanemarite te neuredne hrpe, zapravo izbjegavate suočavanje s problemima ili odgađanje pokretanja novog projekta. Ali odugovlačenje samo stvara pritisak jer se neke stvari u životu ne mogu izbjeći, pa se bolje suočite s njima sada i pozabavite se njima.

Što učiniti? Razvrstajte svoju poštu čim je dobijete, što je smeće, odmah bacite. Nemojte držati papire koji vam ne trebaju nagomilani na stolu – osjetit ćete olakšanje.

image
NUPENDEKDEE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Garaža

Vaša slaba točka je sklonost izbjegavanju. Odlaganje nedovršenih projekata u garažu samo pokazuje da vam nedostaje mentalne energije za suočavanje s teškim zadacima i radije ih izbjegavate. Čini ti se da ako nešto makneš, a ne vidiš, to i ne postoji. S vremenom hrpa u garaži samo raste i kad-tad ćete se s njom morati pozabaviti. Nered čovjeku samo crpi energiju, kao i pomisao na stvari koje treba obaviti, a još su po strani, prenosi Daily Mail.

Što učiniti? Nabavite mjerač vremena i postavite ga na 25 minuta, a zatim počnite čistiti garažu. Kada to vrijeme istekne, napravite pauzu od pet minuta. Nakon četiri runde nagradite se dužom pauzom. Bacite što se može baciti, a složite ono što vam treba kako biste mogli upravljati.

image
DENIS TORKHOV/GETTY IMAGES

Tavan (ili podrum)

Imate problema s krivnjom. Na tavanu (ili u podrumu) držite svakakve sitnice, neželjene obiteljske darove i stvari od predaka, čestitke i sl., ali zapravo ih se želite riješiti. No, sama pomisao da nešto od toga bacite stvara osjećaj da izdajete voljenu osobu i osjećate se krivima, a to s vremenom postaje samo težak i neugodan emocionalni teret. Upamtite, oni koje ste voljeli, a koji možda više nisu s vama, ne bi željeli da se osjećate loše zbog stvari koje vas ionako ne čine sretnima, već skupljaju prašinu na tavanu, piše Krstarica.

Što učiniti? Ako na tavanu imate neke stvari koje vas vesele kad ih vidite, svakako ih spremite. Međutim, riješite se svega ostalog što tu stoji bez veze. Bolja ideja je pokloniti ih nekome, nekome tko će se nečemu veseliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 13:07