NOVO DOBA

Možete li vjerovati da su ovo 3D ispisane kuće? Popularni arhitektonski studio ima prve realizacije

 ICON/Instagram
U nastavku donosimo način na koji su se gradile kuće uz pomoć 3D ispisa

Očekivali biste da ćete čuti zvuk čekića na čavlima i vidjeti niz teških strojeva i drvene konstrukcije u nastajanju na gradilištu, zar ne? Ako posjetite Wolf Ranch u Georgetownu u Teksasu – iznenadit ćete se kako ste imali krivu predodžbu.

Na spomenutoj lokaciji se trenutno gradi najveća 3D tiskana četvrt, a kako The Architect‘s Newspaper prenosi, prva serija od 100 obiteljskih kuća upravo je završena. Prvi put najavljen 2021., projekt predstavlja suradnju između Icona, tvrtke za 3D ispis; Lennar, tvrtka za izgradnju kuća; i Bjarke Ingels Group poznatog arhitektonskog studija.

Unutar 3D ispisane četvrti, budući kupci moći će birati između osam različitih tlocrta veličine od 150 do 200 četvornih metara koji uključuju kuće s tri i četiri spavaće sobe. Prva finalizirana kuća je model Rune, koji je definiran dvovodnim krovom s velikim prepustom i prednjom garažom s vanjske strane. Unutrašnjost, zaobljeni bijeli zidovi i betonski podovi nadopunjuju niz 3D ispisanih elemenata, poput kuhinjskog otoka.

Iako sve kuće još nisu ispisane, četvrt je na dobrom putu da se završi. Prema Architect‘s Newspaper, 80 od 100 građevina je u izgradnji, a trećina zidnih sustava je tiskana. Prodaja domova započela je prošlog mjeseca - pet ih je navodno prodano do danas - s cijenama u rasponu od 475.000 do 599.000 dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 19:11