Traženi komadi

Može li Ikea stolica koštati tisuće eura? Oh da, itekako može! Provjerite ovdje možda ju imate

 IKEA
Kada Ikein namještaj postane tražen, cijene mogu biti više i od 5000 eura

Može li IKEA stolica koštati više tisuća eura? Može, ako je dizajner Verner Panton, a posljednjih je godina postao iznimno tražen kod kolekcionara.

Posljednjih godina Ikea se etablirala na aukcijskom tržištu i uživa u sve većem uspjehu kod kolekcionara diljem svijeta – što svjedoči 5 milijuna godišnjih pretraživanja uočenih na Barnebys web stranici.

Tko je mogao predvidjeti da će namještaj švedskog diva jednog dana činiti segment tržišta kolekcionara?

Ikein namještaj danas izuzetno dobro kotira na aukcijama i često premašuje svoju originalnu cijenu. Sve više kupaca zainteresirano je za Ikea dizajn koji datira od 1960-ih do 1990-ih. Kada nova generacija postane financijski stabilna i počne kupovati na aukciji, zanima se za ono što im je poznato iz djetinjstva.

image

Åke fotelja, Ikea, 1950-e

Stockholm Auktionsverk

Jednostavno dizajnirani komadi od danas najutjecajnijih ličnosti 20. stoljeća, uzdigli su Ikea komade u rang klasika dizajna. Unatoč tomu što se asortiman proizvodi u serijama i ima ograničen vijek trajanja, kada preživi četiri ili pet desetljeća nakon stvaranja, njegova rijetkost i vrijednost vrtoglavo rastu.

Svi znamo da je glavni cilj Ikee učiniti namještaj dostupnim svima. No, posljednjih godina je u Ikei došlo do demokratizacija luksuza, odnosno, porasta kolekcija s potpisom koje široj javnosti omogućuju posjedovanje djela poznatih dizajnera poput Virgila Abloha ili Sabine Marcelis.

image

Ikeina kolekcija MARKERAD koju potpisuje Virgil Abloh, 2019

IKEA

Namještaj dizajniran za mase i izvorno dostupan po popularnim cijenama, sada dostiže astronomske cijene na (online) tržištima vintage namještaja. Na brojnim web stranicama možete kupiti namještaj s Ikea potpisom koji je s vremenom stostruko narastao, a ponekad košta i više od 5000 eura.

image

Naslovnica IKEA kataloga iz 1985. godine sa sofom Moment, koju je dizajnirao Niels Gammelgaard, u prvom planu

IKEA

“Najpopularniji vintage komadi su iz 1980-ih i 1990-ih godina. Mislim da je to zato što se Ikea baš u to vrijeme počela definirati kao brend namijenjen mladoj, urbanoj i suvremenoj publici”, rekao je za Guardian Wava Carpenter, osnivač e-trgovine Pamono i novi direktor Design Miamija.

Kako bismo istražili ovaj trend, obišli smo glavne web trgovine vintage namještaja i odabrali komade koji su najtraženiji i najpoželjniji od strane kolekcionara. U potrazi smo naišli i na Instagram stranicu @billy.forsale: kolekciju vintage namještaja s potpisom Ikea, koja je svoju prvu aukciju posvećenu švedskoj marki održala u studenom 2020.

U našem izboru nećete pronaći svjetski poznatu policu za knjige Billy, prodanu milijunima diljem svijeta i stoga sve samo ne rijetku.

image
IKEA

NIELS GAMMELGAARD, MOMENT SOFA, 1983

Moment sofa jedna je od mnogih ideja nastalih iz pera Nielsa Gammelgaard-a za Ikeu. Metalna konstrukcija sofe inspirirana je kolcima za kupovinu, a za njezino sastavljanje treba svega 11 vijaka i matica.

image
IKEA

Na internet portalu VNTG za Moment sofu možete dobiti između 400 do 500 eura.

image
IKEA

Danski dizajner Niels Gammelgaard dizajnirao je i Moment stol s istom strukturom, a može se nabaviti na stranici Pamono za oko 700 eura.

image
IKEA

ULK OGLEDALO, 1996

Plasirano na tržište 1996. godine Ulk ogledalo je danas vrlo traženo i rijetko, a inspirirano je postmodernističkim dizajnom Memphis grupe. Nedavno je prodano na Chairish stranici za 540 eura.

image
IKEA

MONIKA MULDER, HASSLO STOLICA, 1990

Monika Mulder započela je svoju karijeru kao dizajnerica u Ikei u PS odjelu u Švedskoj. Njezin rad je kombinacija funkcionalnosti i upečatljive estetike. Mulder je danas svjetski poznata dizajnerica koja je osvojila brojne nagrade i izlagala u poznatim muzejima za dizajn.

image
IKEA

Hasslo stolica ima dinamički oblikovan narančasto obojeni metalni okvir, dok su sjedište i naslon izrađeni od transparentne plastike te spojeni na strukturu s četiri gotovo nevidljiva vijka. Set od 4 stolice je prodan na stranici Designe Addict za 950 eura.

image
IKEA

GILLIS LUNDGREN, IMPALA, 1972

Impala sofa i fotelja su najtraženiji komadi vintage tržišta. Dizajn potpisuje Gillisa Lundgrena (otac poznate Billy police), a načinjene su od cjevastog metalnog okvira i jedinstvene presvlake u jarkim bojama: crvenoj i žutoj.

image
IKEA

Trenutno se prodaje na Tarquin Bilgen web stranici za gotovo 6.000 eura.

image
Lauritz

BERGSLAGEN STOL, 1993

Bergslagen stol dio je kolekcije posvećene 18. stoljeću, osmišljene u suradnji s Larsom Sjöberg-om, tadašnjim kuratorom Nacionalnog muzeja u Švedskoj. Lansirana 1993. godine kolekcija je bila veliki promašaj i nakon šest godina njezina je proizvodnja zaustavljena. Unatoč tomu, danas je Bergslagen stol jedan od traženijih na vintage tržištu i stoji 500 eura.

image
Bukowskis

VERNER PANTON, VILBERT STOLAC, 1994

Početkom 1990-e Ikea je angažirala Pantona da dizajnira limitiranu serija stolica (svega 3000 komada). Ovaj uradi sam proizvod izrađen je od MDF dasaka i prekriven mat laminiranom obojenom smolom u ljubičastoj, plavoj, zelenoj i crvenoj boji.

image
Bukowskis

Danas se Vilbert stolac smatra klasikom dizajna i prodaje se za više od 4.000 eura.

image
IKEA

KARIN MOBRING, ADMIRAL, 1971

Početkom 1970-ih Karin Mobring je bila protagonist više uspješnih komada. Njezin najuspješniji komad neporecivo je Admiral fotelja s rukonaslonom, načinjena od metala i kože. Cijena: 5.000 eura na stranici room58.dk

image
IKEA

KARIN MOBRING, DIANA SAFARI FOTELJA, 1972

Drveni okvir, tkanina sjedište i naslon, i kožno remenje: Diana Safari fotelja inspirirana je stolcima britanskih oficira. Cijena: 350 eura na Pamano stranici.

image
IKEA

ARNE WAHL IVERSEN, SPECTUM KONZOLNI STOL, 1959

Danski dizajner i arhitekt Arne Wahl Iversen jedan je od dizajnera koji je definirao skandinavski stil iz sredine prošlog stoljeća. Unatoč oskudnim podacima o njegovom životu, njegov rad visoko kotira među kolekcionarima.

Spectum konzolni stol proizvedio se od 1959. do 1968. godine, a izrađen je od hrasta i tik furnira, a na Pamono stranici se prodaje za 600 eura.

image
Bukowskis

ARNE WAHL IVERSEN, PRIM STOLAC, 1979

Još jedan od proizvoda-koji -je-teško-pronaći s potpisom Arne Wahl Iversena je Prim stolac, a stoji oko 1350 eura na VNTG stranici.

image
IKEA

MATS THESELIUS, PS KOLEKCIJA FOTELJA, 2000

Proizvedena početkom 2000. godine, ova fotelja je napravljena od neobične kombinacije materijala: ratana i brušenog metala.

image
IKEA

Zbog komplicirane proizvodnje napravljena je jako mala serija, koja je rijetka i jako tražena. 1stDibs procjenjuje par 5.500 eura.

image
IKEA

GILLIS LUNDGEN, TAJT, 1970

Gillis Lundgen namještaj je nastao zbog dostupnosti traper materijala. Osnivač Ikee Ingvar Kamprad je kupio rolu trapera dugačku 5 km kako bi pružio dizajnerima priliku da eksperimentiraju s materijalom.

image
IKEA

Tako je nastao vrlo popularan namještaj tog vremena i nije se slučajno našao na naslovnici kataloga 1973. godine. Danas fotelja stoji više od 1000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 10:31