IN & OUT

Materijali i boje u modernim kuhinjama: Izbjegavajte MDF lakiran u visokom sjaju i ove boje!

 LIVING4MEDIA
Birajte suvremene kompozitne materijale, koji su otporni na habanje, a moguće ih je koristiti na velikim površinama

Zadnjih nekoliko godina u trendu je skandinavski stil, koji određuju jednostavne palete boja poput bijele, crne i sive u kombinaciji s drvom, kaže Patricija Batrla iz WEnter studija. Osim skandinavskog, popularan je i country - rustikalni stil koji odiše prirodom i stvara ugodnu atmosferu. Ono što je karakteristično za ovaj stil je vizualno gruba obrada, mnoštvo prirodnih materijala i paleta boja zemljanih koje upotpunjuju i zaokružuju romantičnu priču inspiriranu prirodom.

- I naravno, za kraj ostaje i uvijek popularan minimalistički stil koji karakteriziraju glatke i ravne plohe, sa skrivenim ugradbenim ručkama i push and pull magnetnim sustavima za otvaranje ladica i drugih elemenata. MDF visokog sjaja, bijela ili crna boja te indirektna LED rasvjeta glavni su čimbenici karakteristični za ovaj stil. No, radi uklapanja u 'domaći štih', sve češće minimalistički odabir boja i materijala koketira upravo s drvenim detaljima, poput kuhinjske radne ploče u imitaciji hrasta - dodaje.

IN & OUT MATERIJALI

S obzirom na to da je kuhinja danas dio dnevnog boravka, često se koriste materijali kao što je drvo, prirodnih boja koje se uklapaju i kombiniraju s ostalim namještajem u prostoru poput sofa, stolica, stola..., kažu dizajneri Boris Glavaš i Korina Hrnčir iz tvrtke Themelia i dodaju da se uz drvo, koje je neizostavan materijal u kuhinjskim prostorima, često koriste neki suvremeni kompozitni materijali, koji su otporni na habanje i moguće ih je koristiti u velikim površinama.

image
LIVING4MEDIA

- Tu treba svakako spomenuti Corian, koji je već poznat na tržištu, ali je isto tako i vrlo pouzdan i kompaktan, a može se obrađivati u različitim oblicima kako bi se postigle monovolumenske nepravilne forme bez vidljivih spojeva. Od visokokvalitetnih materijala, izdvojit ćemo laminat, quartzite i dekton, ali i inoks koji je također danas u trendu - kažu Boris Glavaš i Korina Hrnčir iz Themelia i dodaju kako je i staklo dosta traženi materijal za kuhinju, a najčešće se koriste kao fronte kuhinjskih elemenata i kao zidni paneli. Međutim, iako su stakleni zidni paneli efektno i praktično rješenje jer se odabirom vizuala, boje ili natpisa mogu personalizirati, iz tvrtke Izgradnja Bolanča ističu kako se pri njegovoj ugradnji treba pripaziti na to da je površina ispod stakla ravna i dobro pripremljena, pogotovo ako se ugrađuje prozirno staklo. Također, takvo staklo se ugrađuje u već pripremljene vodilice ili vijcima kako ispod njega ne bi bili vidljivi tragovi ljepila. Sva ostala stakla s printom i folijama raznih boja se lijepe na zid.

image
KATARZYNABIALASIEWICZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

- Najbolje bi bilo postaviti kaljeno staklo, ali se zbog njegove cijene ono može postaviti samo na pozicije otvorenog plamena plinskog štednjaka, a na ostalim pozicijama mogu se koristiti lakobel i lamistal stakla - kaže Petra Ružić. I Patricija Batrla preporučuje kaljeno staklo, debljine 6 mm, ali napominje kako se treba raditi po mjeri u jednom komadu, pa je potrebno dobro razmisliti o predviđenim prostorima za utičnice i ostale fikse, zidne instalacije.

- Najveći nedostatak pločica upravo su fuge koje se vrlo teško čiste, osobito od tvrdokornih, masnih tragova. S kaljenim staklom takvi nedostaci svedeni su na minimum, a izrazito je prilagodljivo visokim temperaturama. Osim toga, staklo je puno jednostavnije skinuti i zamijeniti novim, a mehanička oštećenja su gotovo nemoguća - kaže.

Što se tiče poda, iz Themelije savjetuju kako se danas teži jedinstvenom podu koji sjedinjuje dva prostora u jedan. U tom slučaju odličan su izbor keramičke pločice velikih formata ili parket.

- Velik je interes za podove i zidove bez fuga, te je sve veći trend lijevanje podova epoksi premazima, betonskim i sličnim. Naime, beton je u suvremenim interijerima trenutno hit. S obzirom na izgled i njegovu sivu boju, ostavlja puno mogućnosti za kombiniranje boja i različitih materijala, a daje prostoru jedan dojam prirodnog, jednostavnog, neutralnog - kažu Boris Glavaš i Korina Hrnčir.

Na pitanje, pak, što treba izbjegavati, Bajs ističe crnu boju i kuhinju izrađenu od MDF-a lakiranog u visoki sjaj. Za crnu kaže da je to boja na kojoj se sve vidi, dok je kuhinja u visokom sjaju najosjetljivija na oštećenja i prljanje. Dizajneri iz tvrtke Themelia dodaju kako treba izbjegavati jake, agresivne boje, odnosno one koje oko zamaraju i kojih se brzo možemo zasititi.

- Kuhinjske površine bi trebale biti sasvim neutralne, prirodnih, pastelnih i zemljanih tonova. Tu se prate trendovi u uređenju ostalih dijelova interijera, poput dnevnog boravka - kažu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 22:57