Materijal tjedna

Kako je emajl opet postao in

Emajl je opet in. I ne, nismo fulali, ne mislimo na e-mail, elektroničku poštu koja je gotovo potpuno zamijenila klasična pisma s poštanskom markom, nego na emajl – materijal za posuđe u kakvom su u prošlom stoljeću kuhale naše bake.

I dok su nas mnogi desetljećima uvjeravali da je emajl stvar prošlosti, pa čak i štetan, te da svakako moramo nabaviti inoks ili keramičko posuđe, najnovija istraživanja pokazuju da je upravo emajl zbog svojih prirodnih i hipoalergenih svojstva najzdraviji materijal za obradu namirnica.

No, što je zapravo emajl? Emajl je kombinacija pozitivnih svojstava čelika i stakla čija fuzija na 850° C tvori neporoznu i fiziološki neutralnu površinu iznimne tvrdoće i otpornu na habanje.

Emajl, kažu stručnjaci, savršeno provodi i zadržava toplinu, pogodan je za sve izvore topline, od plina, električne i keramičke ploče do pećnice, a dobro je znati da se emajlirano posuđe pere u perilici. Upravo zbog svega toga mnogi su svjetski dizajneri i proizvođači počeli ponovno proizvoditi emajlirano posuđe,a austrijska tvrtka Reiss, koja se već 450 godina bavi ručnom izradom emajla i emajliranih proizvoda, nedavno je lansirala dizajnersko posuđe Aromapots, koje fascinira svojom jednostavnošću, kvalitetom, dizajnom i retro izgledom.

Njemački dizajnerski studio Dottings na proteklom je sajmu u Frankfurtu za Aromapots osvojio nagradu stručnog žirija, a pohvale nisu izostale ni iz direkcije Red dota koji je posuđu dodijelio “honourable mention”. Za nove i stare fanove emajla tu su već legendarni tanjuri Variopinte dizajnerice Stéfanije di Petrillo na kojima možete jesti, kuhati i peći, a još jedan fenomenalan Variopinteov novitet je i emajlirani beštek koji uistinu izgleda sjajno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 20:36