pogledajte video

Marijana iz Zagreba otkrila nam je važna pravila za najljepši mozaik od postera i fotografija na praznom zidu u stanu

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX

Kako napraviti savršen mozaik od postera i fotografija iliti Gallery Wall kao na Instagramu ili Pinterestu? Postupak nije uopće težak, objašnjava Marijana Galović, naša nekadašnja kolegica, a danas copywriterica u agenciji Pišemo.

- Osam godina radila sam kao novinarka i urednica u magazinu Dom&Dizajn, koji je moja prva profesionalna ljubav, pa često smišljam sitne načine kako da mu se malo vratim. Jedan od njih je i ovaj mali uradi sam projekt za galeriju slika - kaže Marijana i dodaje da za ovaj projekt treba malo spretnosti, malo mašte, papir, samoljepljiva traka, metar, čavli, olovka, okviri te fotografije i posteri koje želite na tom zidu.

Pogledajte video!

Marijanu smo pratili dok je osmišljavala mozaik od postera i fotografija u svom novom stanu od 125 kvadrata u zagrebačkim Remetama. Na donjoj etaži nalazi se open space boravak (tu je i taj zid na kojem je slagala fotografije i postere), kuhinja, WC i manja soba. Na gornjoj etaži su četiri sobe i dvije kupaonice.

image
Biljana Blivajs/Cropix

- Prazan zid između dvaju prozora i dvaju radijatora zapravo je vizualno prva stvar koju vidimo kad uđemo u stan i tu sam baš htjela napraviti nešto što će me veseliti i unijeti dozu života u velik prostor, te vizualno odvući pažnju s radijatora. Kad sam počela planirati galeriju, shvatila sam da nije baš jednostavno. Prvo sam odlučila da će ovo biti zid bez fotografija (osim dvije fotografije u ‘kućici‘ koje su tu već 20 godina). Galeriju s fotografijama radit ću u budućnosti jer me količina nesortiranih fotografija koje imam ispunjava panikom - smije se Marijana, koja ima dvoje djece, Milu (8 godina) i Jakova (5 godina) pa je tu riječ o vrlo ozbiljnom angažmanu jer, logično, fotografija ima jako puno.

Marijana objašnjava kako je prvo prošla kroz slike i postere koje već ima, odabrala najdraže radove koje su klinci donosili iz vrtića, spontano kupila ogledalo u Ikei, počela slagati puzzle koje je donijela s putovanja… I galerija je počela dobivati obrise.

- Na podu sam izmjerila točnu dimenziju zida (dobra ideja je i označiti pik-trakom) i počela slagati raspored. Nisam se vodila nekim stručnim savjetima, jednostavno sam slagala kako mi se činilo da će dobro izgledati, onako odokativno. Kad sam bila zadovoljna rasporedom, izrezala sam od papira točne veličine okvira kako bih složila na zidu raspored i vidjela hoće li odgovarati. Razlika je velika kad slažemo na podu pa stavljamo na zid. Ovi papirnati predlošci su sjajna ideja i za ljude koji nemaju dovoljno podnog prostora da slažu galeriju prvo na takav način - naprosto papirnate predloške slažite po zidu dok ne budete zadovoljni kompozicijom - ističe i dodaje da nakon toga slijedi stavljanje okvira. Marijani je od velike pomoći bio set za postavljanje slika iz Ikee u kojem je puno različitih čavlića i kukica. Tu je, napominje, također papirnati predložak praktičan jer se može po njemu crtati i označavati gdje treba stajati kukica.

image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
Biljana Blivajs/Cropix
image
TOMISLAV KRISTO/CROPIX

A kako je Marijana odabrala postere i fotografije, pitamo je.

- Počela sam od onih koje imam - tu je poster ‘Yes I Can‘ domaćeg brenda Dilemma Posters koji je sa mnom godinama i uvijek je glavni na zidu, gdje god se selila. Imala sam i grafiku Zagreba Voje Radoičića koju jako volim, te poster s mijenama Mjeseca u trenutku kad su mi rođena djeca, što je dar mojih kolegica iz D&D-a. Poster Pingua sam vidjela na internetu i toliko mi je bio odličan i duhovit da sam ga morala imati. Okvir s mrežicom sam našla u Tediju za nekoliko eura, a posebno su mi fora puzzle koje sam kupila u Butlersu u Kölnu za dva eura. Priznajem, dobro sam se namučila da ih složim. Kućica sa škurama je stara oko 20 godina, na fotografijama su moje sestre i to mi je jako draga uspomena. Ostalo su mala remek-djela moje djece - nabraja Marijana i za kraj kaže da planiranje galerije traje nekoliko dana, no da kada sve imaš razrađeno, ovo je projekt od samo par sati. Naravno, prikupljanje uspomena i okvira traje godinama.

6 KORAKA KAKO NAPRAVITI GALLERY WALL BEZ GREŠKE BY LANA LOVRIĆ IZ LOLA-ART.COM

1. Isplanirajte sve

Nabavite pakpapir u roli i izrežite ga po željenim dimenzijama ili po obliku postojećih okvira tako da ih ocrtate okolo.

2. Označite mjesto za vješanje

Kada ste okvire već nabavili, pronađite mjesto na svakom okviru gdje je kukica i označite ga na izrezanom papiru. Ako vaši okviri odozada imaju žicu na koju se vješa, označite mjesto gdje kukica hvata žicu.

3. Napravite raspored

Rasporedite papire prvo na podu i odaberite shemu prema kojoj će stajati na zidu. Raspored uvelike ovisi o visini zida i o samom prostoru u koji postavljate okvire, tako da ćete sami morati donijeti odluku.

4. Zalijepite izrezane papire trakom na zid

Zalijepite izrezane papire trakom na zid oponašajući raspored na podu. Pripazite prilikom toga na razmake između okvira i dajte si vremena da sve uskladite. Čak i ako vam se ne svidi raspored, sada je vrijeme da prilagodite sve tome što želite. Dobro je zakoračiti korak unatrag kako biste vidjeli kako će galerija izgledati u cijelosti te izvršiti manja podešavanja. Neka razmaci između vaših okvira budu relativno ravnomjerni i udaljeni najmanje 7 centimetara kako galerija ne bi izgledala natrpano. Također pripazite da niti jedan komad nije predaleko od svih ostalih ili da izgleda čudno, kao da je ondje stavljen pogreškom.

5. Uzmite čekić u ruke

Kada ste potpuno sigurni da vam raspored okvira odgovara, zakucajte čavle na označene pozicije, a potom uklonite izrezane papire.

6. Objesite okvire na predviđena mjesta

Postavite postere unutar okvira i objesite ih na zid. Ne zaboravite da je pravi ključ zapanjujuće galerije jednostavan: podredite sve umjetnosti. Započnite s izradom galerije koju ste oduvijek željeli i uživajte u svom savršenom zidu!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. rujan 2024 10:44