Made in Croatia: Sara Pavleković Preis

Kad se spoje dizajn i glazba
Profil
Info:
Muzička kutija
Autor:
Sara Pavleković Preis
Kontakt:
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Sara Pavleković Preis, studentica treće godine preddiplomskog studija na Studiju dizajna (smjer vizualne komunikacije), uz to što svira udaraljke, bavi se suvremenim plesom, fotografijom, čitanjem i crtanjem, ima još dvije velike ljubavi. Dizajn i glazbu. – Muzička kutija rad je nastao u okviru projektnog zadatka pod nazivom ‘Drvena igračka s mehanizmom’, uz mentorstvo doc. Vedrana Kasapa. Dva određena parametra koja su se morala poštivati pri izvršenju ovog zadatka su bila; izvedbeni materijal – drvo i mehanizam. Ostalo je bilo stvar osobnog izbora i preferencija. Igračka je nastala dosta prirodno, paralelno sam završavala srednju glazbenu školu, kojom se bavim od malena, tako da sam s obzirom na stečeno iskustvo otprilike znala u kojem smjeru želim ići s igračkom.

Ideja je bila da se djeci na indirektan način prenese iskustvo stvaranja glazbe kroz igru te da se potakne razvijanje kreativnosti i drugačiji pristup učenju – priča nam simpatična studentica. Sarina uporišna točka bila je u mogućnostima didaktičnosti dječjih igračaka te načinima na koje se sve može utjecati na razvijanje dječje kreativnosti, a jedan od izvora inspiracije bili su pedagoški pristupi i metode Marije Montessori u obrazovanju. – Igračka funkcionira tako da se kroz cijev upuhuje zrak dok ruka pokreće mehanizam te se stvara melodija.

Tako dijete koje se igra može utjecati svojim kreativnim odabirom na tempo, visinu tona i ritam (brzina okretaja, boja cijevi te raspored cijevi) te tako stvara vlastitu melodiju i razvija kreativnost i koordinaciju. Na podsvjestan način osvještava se uopće percepcija o međusobnim odnosima ritma-tempa-tona kao nekakav prvi nivo shvaćanja i odnos navedenog i krajnje melodije kao jedan složeniji nivo – priča Sara i dodaje kako uvijek kad može pokušava povezati dizajn i glazbu. Zanimljiva mi je izrada novih instrumenata i vizualni dio glazbe, notacija i način zapisivanja nota i notnog sustava s obzirom na pravila zapisivanja tipografije.

Naravno, nije to jedina stvar koja me zanima u dizajnu. Imam par projekata koje bih voljela raditi u bližoj budućnosti pa se nadam da će se to ostvariti, zatim planiram upisati diplomski u Zagrebu, a poslije bih htjela ići nekamo izvan Hrvatske na usavršavanje – kaže. Posebnost muzičke kutije je i u tome što se djeca mogu igrati njenim dijelovima koji su odvojivi. Posebno mislimo na šarene tubice u koje se upuhuje zrak.

Na pitanje o cijeni i mjestu gdje se može kupiti ova genijalna igračka, dobivamo pomalo razočaravajući odgovor. – Budući da su materijali poprilično skupi, o vlastitom trošku ne planiram raditi previše modela. Osim ako mi se ne pruži prilika za izradu veće serije ili izradu po narudžbi. Budući da je ovo prototip, uskoro planiram napraviti bolju verziju s nekim tehničkim poboljšanjima pa ću onda vidjeti što dalje s time – zaključuje Sara.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 19:10