Made in Croatia: Island Spirit proizvodi Brune Velčića

Šare maslinova drveta na kuhinjskim pomagalima

Maslina je drvo koje voli biti redovito orezano, stoga maslinari pri jesensko-zimskoj berbi porežu oko polovice ukupne količine grana sa stabla ne bi li dogodine drvo razvilo nove, mlade grane, koje obilnije rode plodovima. Iako se često radi o vrlo starim stablima, i po nekoliko stotina godina, drvo masline ni u jednom svom dijelu nema puno volumena pa je iskoristivost njezine građe najbolja ako se izrađuju duguljasti predmeti. Tako je Bruno Velčić, magistar primijenjene umjetnosti iz Rijeke čija obitelj uzgaja maslinike na Cresu, od porezanih grana prije godinu dana izradio prvu kuhaču. Bio je to početak njegova brenda Island Spirit u sklopu kojeg danas proizvodi kuhače, špatule, vilice za roštilj, mazalice i daske za rezanje i/ili serviranje hrane.

Zaštita jestivim uljem

– Koriste se za pripremu i posluživanje objeda, bez razlike od uobičajenih kuhinjskih pomagala. Moraju se oprati ručno i po mogućnosti odmah osušiti. Drvo pod vodom lagano ohrapavi i izgubi sjaj, a možemo mu vratiti prvotnu živost boja ako ga blago premažemo bilo kojim jestivim uljem – savjetuje Bruno, čiji je svaki proizvod, zahvaljujući ručnoj izradi i zanimljivim šarama maslinova drva, unikatan. Proces proizvodnje počinje uzdužnim rezanjem grane cirkularom i tračnom pilom, a zatim se ubodnom pilom izreže kontura predmeta, ovisno o obliku i količini zdravog “mesa”.

Slijedi obrada ključnim alatom, kutnom brusilicom s brusnim diskom, kojom se predmet modelira do konačnog oblika. Nakon te faze predmet mora biti savršene forme, osim što mu je površina još uvijek hrapava, što se potom utegne na tračnoj brusilici srednje fino, pa fino, i u konačnici se ručno uglanca na ekstra fino. Finalno se predmet blago naulji maslinovim uljem i priveže za ambalažu.

Linija nakita

– Modeliranje predmeta kutnom brusilicom prava je kiparska virtuoznost. Kod obrade drva vrijedi pravilo što je stroj opasniji, što bjesomučnije radi, to je sam rad efikasniji, što se očito kosi s osjećajnim modeliranjem delikatnih oblina. Mala kutna brusilica od 800 vata je divlja zvijer za tako malene predmete, ali mirna i čvrsta ruka može je ukrotiti. Osim naravno osjećaja za oblik, u radu je od presudne važnosti brzina – napominje Bruno i dodaje da su oblici Island Spirit proizvoda inspirirani tijelima životinja poput zmije ili vidre dok pliva.

– Iz povijesti umjetnosti to bi bila Brancuzzijeva ‘riba’ – amorfni sklad, elegantno utegnut, u isto vrijeme napet i opušten; harmonija koja se ne da prikazati u odnosima brojeva. Ti oblici najbolje dolaze do izražaja u modernoj minimalističnoj kuhinji, kao graciozni kontrapunkt njezinoj hladnoj funkcionalnosti – objasnio je 30-godišnji umjetnik. Kako nakon proizvodnje ostaje dosta manjih komada drva koje Bruno smatra predragocjenima da bi ih bacio, odlučio je razviti i svojevrsnu liniju nakita koja bi se trebala sastojati od ogrlica, narukvica, prstenja i sličnog. Island Spirit proizvodi trenutno se mogu nabaviti u Take Me Home i Croatian Design Superstoreu u Zagrebu ili naručiti putem istoimene Facebook stranice, a cijene se kreću između 70 i 200 kuna.

Foto: Diversis Media

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 12:00