Lampa North

Bakreni diskovi koji reflektiraju svjetlo poput Mjesečevih faza

Haute Innovation u Berlinu, Salon namještaja u Milanu, Ambienta u Frankfurtu, Surface Design Show u Londonu ili IMM u Kölnu samo su neke od svjetski poznatih izložbi na kojima su ove godine sudjelovali Eva Marguerre i Marcel Besau, nove zvijezde njemačkog produkt dizajna.

Oboje su studirali produkt i komunikacijski dizajn u Karlsruheu i Wuppertalu, a prije tri godine u Hamburgu su osnovali vlastiti dizajnerski studio. Ove su godine ušli i među finaliste njemačke dizajnerske nagrade za najboljeg newcomera, a njihov najnoviji proizvod, lampa North, oduševio je struku na nedavno održanom sajmu namještaja u Milanu.

Spojeni u jednoj točki

Lampa se sastoji od dva brušena bakrena diska koji reflektiraju svjetlo, a može biti podna, zidna ili viseća, no izvorno je bila zamišljena kao podna lampa. Osvjetljava se pomoću LED svjetiljki, a mladim je dizajnerima polazište za njezinu izradu bio materijal. “Zanimao nas je bakar, prije svega zbog svjetlosnih refleksija koje stvara kao materijal.

Zatim smo otkrili da kružne forme najbolje reflektiraju svjetlo pa smo se odlučili za diskove, spojene samo u jednoj točki, koji svjetlo mogu raspršiti u svim smjerovima. Kako se pomičete u prostoriji, tako se potpuno mijenja obris lampe i oblik svjetla koje baca, baš poput mjesečevih faza. Profesori na fakultetu učili su nas da dobra lampa nije samo pitanje dekoracije, već da svjetlo mora biti logično i vodili smo se za tim kada smo stvarali North”, objašnjava dvojac.

San im je Amsterdam

Lampe postoje u jarkim, fluorescentnim bojama, koje su zaštitni znak njihova studija, a od svjetlijih tu su bijela, sumporno žuta i boja bakra. Crnu i sivu nisu upotrebljavali jer su shvatili da ne reflektiraju dobro svjetlo. U suradnji s njemačkom tvrtkom e15 lampa North uskoro kreće i u serijsku proizvodnju, a Eva i Marcel najsretniji bi, kažu, bili kada bi jednoga dana svoje proizvode ugledali u nekom dizajnerskom dućanu u Amsterdamu.

Ako vam se svidio ovaj članak, molimo vas da ga podijelite!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 00:05