KAKVA SREĆA

Kupili staru kuću za 130 000 eura, a unutra pronašli zlata u vrijednosti 650 000 eura

 /SHUTTERSTOCK

Tri staklenke džema napunjene zlatnim polugama i stotine zlatnika pronađeni su u staroj kući usred grada u istočnoj Francuskoj. Gradonačelnik Moreza, malog industrijskog grada u slikovitoj dolini u Juri, rekao je da je vrijednost otkrića veća od 600.000 eura (520.000 funti), prenosi Guardian.

Osoblje gradske vijećnice prvo je pronašlo tri staklenke džema sa zlatnim polugama i kovanicama u vrijednosti od 500.000 eura na stražnjoj strani prašnjave police, a zatim su otvorili sef skriven iza kutija u ormaru i pronašli do 150.000 eura u zlatnicima.

Gradonačelnik Laurent Petit rekao je da su u trokatnici u centru grada živjelo četvero braće i sestara bez djece. Kada je posljednji umro u svojim 90-ima, rođak je ponudio gradskoj vijećnici da otkupe kuću za 130.000 eura. Uprava u gradu Morez, kao i mnogi drugi gradovi u Francuskoj, nastojali je otkupiti i obnoviti stare građevine kako bi privukli mlade obitelji natrag u svoja prazna središta.

image
/SHUTTERSTOCK

"Kuća je bila krcata predmetima i namještajem", rekao je Petit. "Bilo je nekoliko generacija koje ništa nisu bacale, sve su čuvale i živjele su doista skromno. Složio sam se da ćemo kupiti nekretninu kakva je bila i da ćemo postupno sami isprazniti njen sadržaj."

Više osoblje, uključujući gradonačelnika, voditelja službi i ravnatelja lokalnog muzeja, sami su ušli. Zauzeli su svaki po jedan kat i pažljivo sortirali kutije i ormare.

"Tri posude pune zlatnih poluga stajale su iza mnogo drugih predmeta na polici", rekao je gradonačelnik. "Bilo je iznenađenja i zaprepaštenja. Nitko od nas nikada nije držao komad zlata. Zlatne poluge vidio sam samo na fotografijama i mislio sam da su sigurno ogromne, ali ove su bile male, teške 1 kg i veličine kutije cigareta."

Pet zlatnih poluga i više od 1.000 zlatnika procijenjeni su na 500.000 eura.

Drugo otkriće, koje je Petit objavio je sef pronađen na stražnjoj strani ormara iza kartonskih kutija u kojem su nakon otvaranja pronašli još stotine zlatnika u vrijednosti do 150.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 20:35