KORANA U GOSTIMA

Kultni voditelj Radija 101: Dobio je ime po nogometašu, a kući ima kolekciju od 6000 ploča i 5000 CD-a

 BORIS KOVACEV/CROPIX
Slavin Balen čuva i brojne ploče i fotografije s autogramima poznatih glazbenika dobivenih "in person"

Slavina Balena zovu ocem hrvatskog hip hopa, među prvima je lansirao glazbu s ploča tog žanra u klubovima u kojima je radio i autor je prvih rap emisija. Ipak, još je poznatiji kao legendarni voditelj kultnog Radija 101 i njegov posljednji voditelj. Realizirao je oko 4500 autorskih emisija, bio voditelj i urednik 13 glazbenih programa, ima tri nagrade u tri glazbena žanra - elektronika, rock i rap. Emisiju "Rock antologija" radi 24 godine.

Posjetili smo ga na Ravnicama. Stan je relativno malen i natrpan stvarima jer Slavin ima mnogo cool uspomena i bogatu kolekciju ploča, CD-a.... Na vratima nas je dočekala umiljata maca Mala M.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

TVOJ OSOBNI STILSKI ZNAK?

"Trenirka, točnije donji dio trenirke, a onda na nju obučem T-shirt ili T-shirt + hoodica kad je hladno. Na to me je navukao dobar prijatelj Filip Ivelja aka Phat Phillie, poznati rap DJ i producent koji doslovno ne izlazi iz trenirka. Odlično se osjećam u trenirci, a vrlo loše u odijelu."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

PREDMET U STANU KOJI TI JE BAŠ DRAG?

"Teško je odabrati jedan predmet među gomilom memorabilija, no recimo da mi je draga fotografija redatelja doktora Branka Gavelle koju je napravio poznati fotograf Tošo Dabac. Dr. Branko Gavella bio je mamin veliki prijatelj jer su zajedno radili u Zagrebačkom dramskom kazalištu koje je poslije preimenovano u Dramsko kazalište Gavella. Ja sam kumče Branka Gavelle. Fotografiju je potpisao i posvetio mi, naziva me tu Dreko."

image

Dr. Branko Gavella bio je prijatelj njegove mame (na slici), zajedno su radili u Zagrebačkom dramskom kazalištu i Slavin je njegovo kumče

BORIS KOVACEV/CROPIX

VEZANO UZ TVOJ POSAO, KOJI SE PREDMETI OVDJE VIDE?

"Izuzetno puno audio opreme, Hi-Fi opreme i one vezane uz obradu glazbe. Zbog nedostatka prostora u stanu i na drugim lokacijama držim neke glazbene instrumente, a u naravi udaraljke. Nekad sam aktivno svirao udaraljke u bendovima, od kojih je najpoznatija grupa Tango. Nema mjesta ni za sofisticirane Technics DJ gramofone."

NAJDRAŽA KNJIGA I ŠTO SAD ČITAŠ?

"Kao bivši student filozofije i sociologije bio sam vezan uz takvu literaturu. Izdvajam knjige psihologa Carla Gustava Junga. Sada, a najčešće ujutro, čitam knjige iz serijala Leeja Childa; simpatičan mi je njegov junak Jack Reacher, iako mi nije simpatično što je njegovu ulogu svojedobno glumio Tom Cruise. Svaka čast Tomu, no Lee Child nije zamislio svog junaka s tom visinom."

NAJBOLJI SUVENIR U STANU?

"Suvenire vežem uz druženja s glazbenicima. Ako bih se morao odlučiti za jedan, onda bi to bio suvenir koji mi je poklonio Raul Rekow, dugogodišnji član benda Santana, conga player. Radi se o njegovu autogramu na poleđini posebne kože za jedan konga bubanj. Tada me je i pozvao na probu prije nastupa Santane tako da smo nakratko dijelili pozornicu. Žalostan sam što je Raul Rekow preminuo jer se radilo o jednom od najboljih udaraljkaša svih vremena."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

OVAJ ISJEČAK IZ NOVINA S BROJEM 13...

"Rođen sam 13. srpnja u petak. Ta je godina bila i prijestupna. Mama je rođena 13. Tata je rođen 13. Jedna teta gdje sam imao studio za snimanje je rođena 13. Jedno istraživanje na europskoj razini je pokazalo da je dan kada se prijavljuje najviše nezgoda, dakle najnesretniji dan u godini, 13. srpnja.

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

GDJE SI POSLJEDNJE PUTOVAO?

"Zbog logističkih razloga i svog posla ne putujem nikamo dulje od jednog dana. Obično je takvo putovanje vezano uz neki od koncerata. Lockdown me spriječio u putovanjima, no zato sam prošle i ove godine nadoknadio zaostatak pogledavši više od 50 koncerata dosad."

IMAŠ JOŠ ZANIMLJIVIH FOTOGRAFIJA U STANU...

"Drage su mi fotografije, ima ih više, s jednim od najboljih svjetskih DJ-a koji je ujedno i producent glazbe, s Davidom Moralesom sam se susreo nekoliko puta. Imam oko 50 njegovih potpisanih uradaka vinila i CD-a. David Morales je objavio više od 500 remixa, verzija, obrada i svojih pjesama tako da vrlo vjerojatno drži rekord za Guinnessovu knjigu."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

NAJDRAŽE MJESTO U ZAGREBU?

"Najdraže mjesto mi je definitivno park Maksimir. Rođen sam i odrastao pokraj Maksimira, na Bukovačkoj cesti, a i sada mi je park blizu, odmah preko Maksimirske ceste."

ŠTO JE OBAVEZNO U TVOM FRIŽIDERU?

"U frižideru imam relativno malo hrane, ne smatram se gurmanom. Uvijek mora biti Coca-Cole, neki dimljeni sir, poneki jogurt, mlijeko. Ljeti je dobrodošao sladoled. Mimo frižidera je još svašta što ima zajednički nazivnik: slatko i nezdravo. Dakle, svi mogući slatkiši, osim tamne čokolade koju ne podnosim."

IMAŠ VELIKU KOLEKCIJU PLOČA, GDJE IH SVE DRŽIŠ?

"Ploče koje sam upotrebljavao za program u klubovima nalaze se na nekoliko lokacija. Ni sam nisam siguran u brojku koja se kreće oko 6000 komada, uz napomenu da pola tog broja otpada na format koji se u DJ žargonu zove maxi-singl ili 12". Veličine je LP-ja s dvije do šest pjesama pogodnih za manipulaciju u klubovima. Malih ploča, singlica ili kako se stručno zovu 7-inch (7"), imam oko 2500. Najmanje 100 ploča je autorizirano."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX
image
BORIS KOVACEV/CROPIX

KOJIH TI JE PAR NAJDRAŽIH?

"Najdraže ploče su obično i potpisane: potpisi Pagea i Planta (Led Zeppelin) na dvije singlice, potpisi svih članova benda ZZ Top na nekoliko singlica, potpisi Iana Andersona, Jana Akkermana iz progresivne grupe Focus, Duran Duran, Andyja Gilla iz Gang Of Four, World Class Wreckin‘ Cru, prve grupe poznatog Dr. Drea, Kurtisa Blowa, Davida Moralesa, Ice-T-ja, Public Enemy, Carlosa Santane na nekoliko ploča, Jamesa Browna...

Oko 100 CD-a je također potpisano. Posjedujem neka rijetka izdanja, ali i autograme na diskovima, npr. Gang Of Four, House Of Pain, Buraka Som Sistema, Pendulum, Deep Purple, Erosa, Davida Bowieja, Carlosa Santane, Bryana Adamsa, Stinga, Simply Red, Joea Cockera, skladatelja filmske glazbe Ennija Morriconea, repera Afrika Bambaataae, heavy metal bendova Body Count, Slayer, Vader, Sepultura, Iron Maiden, DJ-a Fatboy Slima, Davida Moralesa, rap bendova Public Enemy, Wu-Tang Clan..."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX
image
BORIS KOVACEV/CROPIX

KAD SI POČEO RADITI NA RADIJU?

"Na radiostanici sam počeo raditi u ožujku 1983., i to na Radiju Velika Gorica. Emisija je bila "Dona muzički vlak", a potrajala je nekoliko godina i utjecala na brojne slušatelje. Godinu dana poslije imao sam prvu emisiju na novootvorenom Radiju 101. Prije gotovo 40 godina, 31. srpnja 1984., emitirana je prva emisija iz serijala "Electro-funk premijera". Nekoliko godina poslije emisija je postala "Rap Attack". Izvršila je golem utjecaj na početke rap glazbe i hip hop kulture u našoj domovini. Bili su to ujedno prvi rap radijski programi ne samo u Hrvatskoj. Slijedile su emisije vezane za klupsku glazbu koje su imale tradicionalni subotnji termin, bio sam hrvatski predstavnik svjetskog DJ udruženja, engleski Disco Mix Club, te se i takav odabir našao u eteru, imao sam jednu od prvih hrvatskih elektroničkih radijskih emisija "This Is Acid", etno emisiju afričke glazbe koju sam vodio s pravim nigerijskim voditeljem. Pred kraj prošlog stoljeća postao sam urednik i voditelj poznatog rock programa "Rock antologija" koja je i nagrađena."

image

Fotka s giga u Podmornici

HUMSKI JAN/

IMAŠ I DOSTA PLOČA S AUTOGRAMIMA...

"Među kolekcionarima postoji termin "in person" koji označava da su umjetnik i kolekcionar bili u osobnom kontaktu. Takvih autograma imam oko 80 posto. Znači da sam osobno svjedočio potpisivanju. Mnogo je i anegdota, recimo 1998. godine prije koncerta u Zagrebu Jimmy Page i Robert Plant su se nevoljko potpisali na talijanska izdanja smatrajući ih nelegalnima. Nisu dali dozvolu. Replicirao sam im tada: "Pa, nisam ih ja štampao, već sam ih kupio u dućanu u Trstu". Onda su se udobrovoljili tako da imam mnogo njihovih potpisa."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

SKUPLJAŠ LI JOŠ NEŠTO?

"U kolekciji je i oko 5000 CD-a. Volim kupiti poneku zanimljivu knjigu koja me vraća u "filozofske" dane. I među knjigama imam nekoliko potpisanih - Kishon, Gavella, Brown, Krleža."

image


BORIS KOVACEV/CROPIX

KAKO JE TO POČELO IZMEĐU TEBE I GLAZBE?

"Odmalena sam okružen glazbom. Moj brat Ranko Balen vrlo je poznati glazbenik, bubnjar, koji je svirao nekad u Grupi 220, a poslije s različitim poznatim hrvatskim izvođačima. Brat me je na neki način inicirao da postanem glazbenik, a kao DJ sam debitirao s 18 godina sredinom 70-ih. Ploče su mi moji kupovali doslovno odmalena, prve su bile šlageri s festivala Sanremo. Bio sam DJ u 15-ak klubova. Desetak godina bio sam u organizacijama koncerata."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

TVOJE IME SLAVIN JE POSEBNO...

"Ime Slavin dao mi je tata po nogometašu Slavinu Cindriću. Bio je poznati nogometaš rodom iz Temišvara. Igrao je u HAŠK-u i za tadašnju jugoslavensku reprezentaciju. On i tata su bili prijatelji. Prije nekoliko godina provjerom sam ustanovio da sam i jedini."

DOBRA SERIJA ILI FILM KOJI SI RELATIVNO NEDAVNO GLEDAO?

"Obožavam gledati sa Snježanom njemačke i austrijske "gorske" serije. Neke sezone sam gledao nekoliko puta, npr. "Der Bergdoktor" i "Der Bergretter". Na kompjutoru trenutačno gledam posljednju sezonu "Better Call Saul". "Stranger Things" sam odustao pred kraj."

TKO JE OVO NA FOTKI?

"Moja Snježana. Odgojiteljica u vrtiću, slušateljica Radija 101 koju sam upoznao prije 12 godina, zvala je u emisiju i tražila pjesmu Katie Melua. Tražila je njezinu live snimku koju je čula u našem noćnom programu. Intervjuirala je 20-30 glazbenih zvijezda koji od nje za uspomenu dobiju originalnu djetelinu s četiri lista, plastificiranu i numeriranu."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

KAKO TO DA SI SAD U ZAGREBU?

"Godinama ne idem na odmor izvan Zagreba. Osnovni razlog jest to što bi mi bilo prekomplicirano voditi sa sobom svoje mace, bilo ih je donedavno tri. Jednostavno, ja ne bih bio sretan, a sigurno ni one ne bi bile."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX

GDJE TE USKORO MOŽEMO SLUŠATI?

"Na Radiju 101, naravno."

ULOV S HRELIĆA?

"Sat na zidu."

image
BORIS KOVACEV/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 05:56