KULTURNO DOBRO

Kući Folnegović u Bakačevoj dobro bi došla obnova, kao i prolazu uz nju koji je bio turistička atrakcija

 GORAN MEHKEK/CROPIX
Za zgradu vlasnik nije prijavio štetu od potresa niti je podnesen zahtjev koji bio ukazivao na namjeru njene obnove

Kuća Folnegović u Bakačevoj 8 posljednja je sačuvana u nizu kuća koje su od Jurišićeve do Kaptolskih vrata zatvarale istočnu stranu Jelačićevog trga. Kuća je o sada najpoznatija po suvenirnici Širok u prizemlju. Predstavljamo je u sklopu naše akcije upoznavanja s nepokretnom kulturnom baštinom Zagreba, zgradama koje su zaštićeno kulturno dobro.

image
LUCIJA OCKO/CROPIX

"Nekada poluugrađena, danas je ostala izolirana prema jugu dok se sa sjeverne i istočne strane još uvijek tipološki veže na preostalu izgradnju insule stare Vlaške. Današnja kuća rezultat je niza pregradnji, no prema masivnosti zidova, svodnim konstrukcijama te prostornoj organizaciji pripada 18.stoljeću - najstarijem očuvanom građevinskom sloju izgradnje podgrađa podno Kaptolskog zida.", stoji u opisu Gradskog zavoda za zaštitu kulture i prirode.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Na žalost ova je kuća u dotrajalom stanju. Zanimalo nas je da li u Zavodu imaju li procjenu stanja.

- Sve povijesne zgrade u Zagrebu koje nisu obnavljane nakon potresa u lošem su građevinskom stanju. Ipak, za točnu procjenu građevinskog stanja potrebno je angažirati ovlaštenog statičara, što za zgradu u Bakačevoj 8, uvidom u dokumentaciju Zavoda nije učinjeno ili Zavod o tome nema saznanja - odgovorili su.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Uz tu zgradu nalazi se i mali prolaz prema Vlaškoj ulici, koji je uređen prije potresa i bio je turistička atrakcija, ali je sad zapušten. Zanimalo nas je da li je sigurno prolaziti tim prolazom i zašto on nije uređen?

- Ovo su pitanja koje nadilaze nadležnosti Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode. O kulturnom dobru, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, dužan je brinuti se vlasnik, a osobito ga čuvati i redovito održavati. Napominjemo da Grad Zagreb nije vlasnik nekretnine u pitanju. O zgradi u Bakačevoj 8 nemamo podatak jer vlasnik nije prijavio štetu od potresa niti je zatražen terenski očevid niti je podnesen ikakav zahtjev koji bio ukazivao na namjeru njene obnove - napominju.

Također, pitali smo ih po kome kuća nosi ime Kuća Folnegović.

- Zavod na žalost ne raspolaže tim podatkom - odgovorili su nam.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 03:41