JEFTINIJE OD IČEGA

Kuće na napuhavanje nisu šala: Beton se upumpava u kalup i sve je gotovo za sat vremena

 Automatic Construction‘s Homes
Čvrsta betonska ljuska građevine nastaje nakon što se beton osuši i stvrdne

Jeste li spremni za domove na "napuhavanje"? Da, možda zvuči pomalo čudno, ali već smo upoznati s 3D ispisanim domovima i oni su u konačnici brzi i useljivi pa zašto se ne bi navikli i na ovakve "napuhane" domove.

Tvrtka Automatic Construction‘s Homes tek je na početku sa svojim projektom kuća na "napuhavanje", ali ovo je svakako nešto što obećava - prenosi Interesting Engeeniring.

image
Automatic Construction‘s Homes
image
Automatic Construction‘s Homes

Ove kuće su u osnovi formirane punjenjem cementa unutar strukture nalik balonu. Međutim, cilj glavnog izvršnog direktora i suosnivača Alexa Bella je da elementi za ojačanje poput armature i zateznih kabela budu unaprijed instalirani unutar oblika. Kao što je rekao za Singularity Hub, Bell svoj sustav naziva "Fleksibilna tvornička oplata na napuhavanje".

Kako nastaju ovakve kuće?

Odgovor je prilično jednostavan. Smotana forma se prvo dovozi na gradilište. Zamislite veću, težu verziju jednog od onih zračnih madraca pune visine koji se mogu priključiti na pumpu.

image
Automatic Construction‘s Homes

Oblik je izrađen od polivinil klorida ili PVC-a, koji je jedan od najčešće korištenih plastičnih materijala u svijetu; nalazi se u svemu, od medicinskih uređaja do komunalnih cijevi, podova i pakiranja.

Forma se napuhuje zračnom pumpom nakon što se položi na betonsku ploču ili drugu podlogu. Beton se zatim upumpava u kalup pomoću kamiona s gotovom mješavinom, koji može miješati beton na putu do gradilišta ili na samom gradilištu.

image
Automatic Construction‘s Homes
image
Automatic Construction‘s Homes

- Za naše prototipove od 10 ili 20 četvornih metara, napuhavanje je trajalo 7 do 10 minuta sa zrakom. Zatim ih je betonska pumpa napunila za 1,5 sat. Ovo je znatno jeftinije od bilo čega drugog. - rekao je Alex Bell za New Atlas.

Čvrsta betonska ljuska građevine nastaje nakon što se beton osuši i stvrdne. Budući da sada funkcionira kao vodootporna i zrakonepropusna barijera, oblik nastaje unutar te ljuske. Zatim se dodaju dodaci poput vrata, prozora, suhozida iznutra i vanjskih obloga.

U dolini Hudson u New Yorku Bellov tim sada prodaje kuće izravno klijentima, a dva projekta već su potpisana, dok su također potpisali ugovore za isporuku konstrukcije "velikom komercijalnom izvođaču".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 07:34