Architecture Masterprize

Kuća Vedrana Ćorluke i Franke Batelić u Zagrebu osvojila svjetsku nagradu

 JOSIP MOLER/CROPIX; DARKO TOMAŠ/CROPIX
Projekt obiteljske kuće potpisuje arhitektonski studio Dva arhitekta

Kuća u Kozarčevoj ulici u Zagrebu osvojila je posebno priznanje u kategoriji obiteljskog stanovanja na natječaju Architecture Masterprize 2023! Projekt potpisuje zagrebački arhitektonski studio Dva arhitekta, koji je vijest o prestižnoj nagradi objavio na svojim društvenim mrežama.

Inače, u javnosti je poznato kako je riječ o obiteljskoj kući Vedrana Ćorluke i Franke Batelić, a spomenut ćemo kako je isti projekt bio nominiran za nagradu najbolje stambene arhitekture u 2022. godini, koju dodjeljuje Udruženje arhitekata Hrvatske.

image

Kuća u Kozarčevoj

DARKO TOMAŠ/CROPIX

U opisu kuće tada se navodilo: "Na strmom terenu, uz usječenu i vijugavu ulicu elitne zagrebačke četvrti samostojećih obiteljskih kuća, arhitekti formiraju pauzu u strogom ritmu ulice povlačeći se s građevnog pravca susjednih zgrada u dubinu parcele. Svijetu razigranih, često narativnih oblika, materijala i krovova ulice suprotstavljaju naglašeno suzdržanu arhitekturu kuće. Ona je kvadar od opeke izdignut na platformu. Platforma na kojoj se kuća nalazi sadrži vanjske ekstenzije zajedničkog prizemlja i vješto ugrađuje dio bogatog programa kuće u suterenu odvajajući pritom strmi vrt iza od dvorišta ispred". Fotografije kuće pogledajte u našem ranije objavljenom članku.

image

Vedran Ćorluka i Franka Batelić u šetnji gradom

JOSIP MOLER/CROPIX

Ipak, nagradu Drago Galić za najuspješnije ostvarenje na području stambene arhitekture u 2022. godini dobio je Nikola Fabijanić za Kuću na Pećini. Više o tome pročitajte ovdje.

Podsjetit ćemo da je studio Dva arhitekta već osvojio Architecture Masterprize za Vinariju Galić u Kutjevu i to 2019. godine u kategoriji najboljih svjetskih ostvarenja arhitektonskog projektiranja u domeni industrijske arhitekture.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 23:57